„Cai sălbatici“, un documentar despre Letea şi minunăţiile sale, va fi proiectat la Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cai sălbatici FOTO Pelicam
Cai sălbatici FOTO Pelicam

„Cai sălbatici“, documentarul regizorului Dan Curean, va fi proiectat în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Environmental Film Festival in the Nation’s Capital din Washington.

Proiecţia are loc în cadrul unui schimb cultural între România şi Statele Unite ale Americii, rezultatul unui parteneriat Pelicam – EFF Washington. Festivalul internaţional, care face parte din reţeaua Green Film Network alături de Pelicam, se va desfăşura între 17 şi 29 martie.

Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, reuşeşte să pună pe agenda internaţională problemele de mediu din România, dar şi unicitatea patrimoniului natural din ţara noastră. Delta Dunării este unica deltă din lume declarată rezervaţie a biosferei. Reprezintă 2,5% din suprafaţa României şi e una dintre cele mai mari zone umede din lume. Delta Dunării este un adevărat muzeu viu al biodiversităţii, cu peste 30 de tipuri de ecosisteme.

Documentarul lui Dan Curean a câştigat, în 2012, premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar în cadrul competiţiei Ecocinematograff. Filmul ne poartă prin Delta Dunării, mai exact prin pădurea Letea, celebră pentru caii sălbăticiţi care se adăpostesc aici.

Ivan, prietenul cailor sălbatici

După căderea comunismului şi colapsul agriculturii de stat, caii din deltă au fost eliberaţi în sălbăticie, unde au început să trăiască în grupuri, iar pe timpul iernii se adăpostesc la Letea. Dan Curean a vizitat Letea de-a lungul a cinci ani, unde l-a cunoscut pe Ivan, personajul principal al filmului, un copil care îşi petrece timpul în preajma cailor.

Documentarul va fi proiectat la Carnegie Institute for Science, Washington, pe 22 martie, în prezenţa regizorului Dan Curean. Proiecţia va fi însoţită de o prezentare a Festivalului Pelicam, realizată de Corina Moldovan-Florea şi Benjamin Ribout, directorii festivalului.  

„Pelicam este unul dintre cele mai dinamice şi mai atrăgătoare festivaluri din reţeaua Green Film Network, în ciuda sau poate tocmai datorită tinereţii sale, de doar trei ediţii. Avem bucuria de a merge în această primăvară la Washington, pentru a «fura» din experienţa şi inovaţiile colegilor de la Environmental Film Festival in the Nation’s Capital”, spune Corina Moldovan-Florea.

„Green Film Network încearcă merituos să readucă oamenii în sălile de cinema pentru a redescoperi puterea de a emoţiona a imaginii. Într-o lume în care capacitatea de autodistrugere creşte exponenţial faţă de nivelul iluzoriu al civilizaţiei, festivalurile de film despre mediu şi oameni reformulează Apocalipsa ca gen cinematografic, fără vedete, efecte speciale şi superproducţii, ci apocalipsa ‘cotidiană’ cu anonimi surprinşi în scurt-metraje filmate în ciné-vérité, astfel încât spectatorul să se poată recunoaşte şi înţelege pe sine ca actor principal”, spune primarul Constantin Hogea.

Vă mai recomandăm:

FOTO Se împrejmuieşte Pădurea Letea, mica junglă a Deltei! Turiştii vor avea acces în rezervaţie prin şapte porţi

FOTO Deşeurile din Delta Dunării devin obiect de decor

FOTO VIDEO Lotca solară, un nou produs al campionului Ivan Patzaichin

Proiect unic: arhitecţii vor construi case, unde deţinuţii vor învăţa meserii tradiţionale din Delta Dunării

Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea


 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite