Urșii au băgat spaima în sătenii din Gorj. Fiarele au intrat în casa unei bătrâne singure și au furat toată mâncarea

0
Publicat:

Urșii au băgat spaima în sătenii comunei Alimpești din județul Gorj, care organizează în fiecare noapte patrule pentru paza gospodăriilor. O ursoaică cu pui a intrat în locuințe unei bătrâne singure și au luat toată mâncarea.

O ursoaică cu pui au intrat într-o casă din comuna Alimpești Foto: Claudiu Bercea/Facebook
O ursoaică cu pui au intrat într-o casă din comuna Alimpești Foto: Claudiu Bercea/Facebook

Maria Dârnu (70 de ani) a rămas fără provizii, pentru că o ursoaică și puii săi a intrat în casă în două nopți la rând și au luat toate alimentele. Femeia locuiește la marginea satului Sârbești, într-o zonă puțin mai izolată.

„Mama, în vârstă de 70 de ani, a auzit o bufnitură. A ieșit, s-a dus la găini, dar totul era în regulă. Nu s-a uitat în casa mare, fiindcă nici prin cap nu-i dăduse că era un urs acolo. Ea doarme într-o casă mai mică, în aceeași curte. Dimineață, mama a mers în casa mare și a descoperit că ursul i-a mutat frigiderul din loc, dar încă funcționează. I-a mâncat piftiile, a umblat în congelator, a luat carnea, tot ce a găsit. A deschis sticlele de ulei, le-a împrăștiat pe acolo, a luat zahărul, pâinea, a mâncat din oale, din cratițe. A înșirat pe acolo tot ce a găsit. Era o ușă veche, cu un zăvor vechi. Cum să deschidă sticlele de ulei, ca un om? Asta nu-mi iese din cap… Să știe să deschidă un frigider și așa mai departe… Urmele sunt peste tot, se vede clar pe unde a venit”, a povestit fiica bătrânei, Claudia Dârnu, pentru Gorjeanul.

Se organizează patrule în localitate

Primarul localității Alimpești, Victor Drăgulescu, a spus că ursoaica a intrat în locuința bătrânei chiar și în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2023, atunci când el, câțiva localnici și reprezentanți de la asociația care deține fondul de vânătoare se aflau la gospodăria femeii. 

„A intrat două nopți la rând într-o casă la o doamnă, care locuiește singură și e mai izolată. A venit în timp ce ne aflam noi acolo. Femeia locuiește într-o anexă a casei. A fost norocul ei că nu se afla în casă, pentru că putea să fie atacată. A intrat în casă și a luat alimente din frigider, ulei, zahăr, carne din frigider și ce a mai găsit mâncare. Este o pagubă deoarece femeia nu mai are provizii. Ursoaica cu puii au circulat prin curte. Bine că animalele nu au atacat. Organizăm în fiecare seară patrule pentru a asigura paza. Se fac pânde. Oamenii sunt speriați și și-au luat sisteme de alarmare sau vuvuzele, pentru îndepărta urșii“, spune Drăgulescu.

Primar: „Sunt urși care au fost relocați din alte zone“

Primarul comunei Alimpești crede că este vorba de urși aduși din alte zone din țară: „Cel mai probabil sunt urși care au fost relocați din alte zone, deoarece sunt obișnuiți cu oamenii, dar oricând pot să devină periculoși. Suntem în faza de întocmire a documentelor necesare în vederea capturării și relocării urșilor care intră în gospodării“.

Mai multe apeluri la 112

Reprezentanții Jandarmeriei Gorj au comunicat că au fost primite mai multe apeluri. 

„În ziua de 13 noiembrie a.c., au fost recepționate două apeluri SNUAU 112 de la un cetățean din localitatea Alimpești, unul referitor la daunele provocate de urs într-o casă în noaptea precedentă și ulterior la ora 19.40, referitor la prezența unei ursoaice cu pui în apropierea casei unui vecin. La primirea apelului SNUAU-112 care sesiza prezența urșilor, jandarmii gorjeni au înștiințat prin mijloacele de comunicare instituțiile și persoanele cu atribuții în domeniu iar un echipaj de jandarmi a fost direcționat imediat către locul solicitării pentru a lua măsuri de siguranță a cetățenilor și bunurilor. Astfel, a fost delimitată și verificată zona unde au fost observați urșii, au fost utilizate semnale acustice și vizuale pentru alungarea acestora pentru a elimina pericolul unei întoarceri în zonă.“, specifică jandarmii.

Ei precizează că - în conformitate cu prevederile O.U.G. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților - a fost constituită o echipă de intervenție formată din responsabilii instituțiilor cu atribuții în domeniu care a stabilit metodele de intervenție.

„Recomandăm persoanelor să nu se apropie de animalele sălbatice, să se îndepărteze de zona de pericol, să sesizeze de urgență autoritățile competente prin SNUAU 112“, avertizează jandarmii. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite