Urși de peste două ori și jumătate mai mulți într-un fond cinegetic din Gorj. Sălbăticiunile au dat năvală în gospodării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urșii aflați în fondul cinegetic de pe raza comunei Polovragi, din județul Gorj, depășește de peste două ori și jumătate efectivul stabilit de normele în domeniu, astfel că populația localității este terorizată de animalele care intră frecvent în gospodăriile lor.

O ursoaică și doi pui au atacat o gospodărie din Polovragi Foto: Facebook/Claudiu Bercea
O ursoaică și doi pui au atacat o gospodărie din Polovragi Foto: Facebook/Claudiu Bercea

Primarul comunei Polovragi, Gheorghe Epure, a prezentat un răspuns venit de la Agenția de Protecție a Mediului (APM) Gorj, care arată că în Fondul Cinegetic 14 Olteț se află 31 de exemplare de urs brun, dintre care șapte sunt dintre cei care au fost relocați din zona Prahova.

„Suprafața Fondului Cinegetic 14 Olteț este de 16.281 hectare, din care pădure este în suprafață de 12.489 hectare. Conform evaluării făcute de ICAS Brașov, efectivul optim al Fondului Cinegetic 14 este de 12 exemplare de urs brun“, se arată într-o adresă a APM Gorj.

Primăria va cere relocarea urșilor

Primarul comunei Polovragi spune că numărul de urși prea mare în comparație cu suprafața fondului cinegetic este o explicație pentru atacurile tot mai frecvente ale urșilor la gospodăriile din localitate: „Este clar acum că numărul de urși este exagerat de mare și trebuie făcut ceva. Nu știu de ce administratorii Fondului cinegetic a aprobat relocarea acelor urși. O să solicităm și noi să fie relocați urșii peste efectivul normal“.

O ursoaică cu pui a băgat panica în localnici

În urmă cu aproximativ o săptămână, o ursoaică și puiul ei au băgat panica printre sătenii din Polovragi. Sălbăticiunile au intrat într-o gospodărie, au ucis cinci capre și au rănit o alta. Speriați, localnicii au stat toată noaptea la pândă, în ploaie. Așa s-a întâmplat și în a doua noapte.

Am încercat toate metodele de îndepărtare prin alarmare cu sirene, cu lumini, claxoane, petarde, pietre. Veneau cam la 15 metri de noi, dar se retrăgeau, însă reveneau 20-30 de minute, reveneau când pe deal, când prin pădure“, a povestit un martor la acest eveniment.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite