Un urs brun a fost semnalat la Ghimpați, Giurgiu. Viceprimarul localității: „Este vorba despre un pui de urs, rătăcit de habitatul în care trăiește”

0
Publicat:

Jandarmii și autoritățile locale sunt în stare de alertă după ce urs brun a fost observat în afara localității Ghimpați. Viceprimarul localității susține că ar fi vorba despre puiul de urs văzut la Ciolpani (Ilfov), lângă București, potrivit ziarului local Jurnalul Giurgiuvean.

Un pui de urs a fost văzut la Ghimpați - Foto Arhivă
Un pui de urs a fost văzut la Ghimpați - Foto Arhivă

După ce un apel la numărul de urgență 112 a semnalat prezența unui urs, un echipaj al Inspectoratului de Jandarmi Județean Giurgiu a fost trimis în pădurea Cioflecu din comuna Ghimpați, pentru a investiga dacă un urs brun se află în afara localității.  

Deși jandarmii nu au găsit ursul, au întreprins măsuri pentru a asigura ordinea și protecția. Ei au continuat să monitorizeze și să verifice zona pentru a preveni apariția ursului în zonele locuite ale comunei. 

Le recomandăm cetățenilor ca în astfel de situații să apeleze numărul unic de urgență 112, să nu încerce să intervină pentru a nu-și pune propria viață în pericol, să își asigure animalele înainte de lăsarea întunericului, să nu lase resturi menajere depozitate necorespunzător și să respecte recomandările forțelor de ordine”, au transmis cei de la Jandarmeria Giurgiu. 

O teorie interesantă este cea a viceprimarului comunei Ghimpați, Lazăr Marian, care susține că există posibilitatea ca acesta să fie același urs observat în urmă cu câteva zile în zona localității Ciolpani, potrivit jurnaliștilor locali. 

Deși distanța pare mare, de la Ciolpani până aici, trebuie ținut cont că este vorba despre un animal sălbatic care se poate deplasa chiar și sute de kilometri într-un interval de timp scurt…Din discuțiile avute cu reprezentanții Jandarmeriei, cu cei ai Fondului de vânătoare am dedus că este vorba despre un pui de urs, rătăcit de habitatul în care trăiește. Jandarmeria a înființat aici la noi în zonă un post de patrulare pentru ca animalul să nu intre în zona de intravilan, el aflându-se probabil acum într-o pădurice din apropierea comunei Ghimpați”, a explicat viceprimarul comunei Ghimpați, conform sursei citate.

Reamintim că pe 15 aprilie un pui de urs, care a ajuns la doi pași de București era căutat de jandarmi. Animalul sălbatic a fost văzut în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs, să nu se fotografieze cu el și să nu îl hrănească. Pe 17 aprilie, puiul de urs a fost văzut din nou. 

Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultății de Silvicultură din Brașov, a explicat anterior pentru „Adevărul” de ce își păresesc animalele sălbatice habitatul. 

Avem o suprapopulație de urși în România, de două ori mai mult decât efectivele optime, și atunci normal că există o presiune care împinge urșii mai tineri, femelele cu puii în locuri care sunt mai puțin propice în mod natural pentru existența ursului. Ei se pot adapta, pot să trăiască foarte bine și în lanul de porumb. Habitatul natural al ursului este pădurea, dar dacă găsește mâncare în coșurile de gunoi și pe terenurile agricole, trăiește foarte bine. În ultimii 20 de ani, arealul ursului s-a extins foarte mult în România, a ajuns în zone în care nu au mai fost niciodată urșii până acum. Din punct de vedere al condițiilor naturale, nu seamănă cu habitatul lor natural, dar e mai ușor de omorât o vacă decât o ciută sau o oaie decât o căprioară pentru că sunt mai ușor de prins. În plus, culturile agricole oferă mai multă mâncare, și atunci populația de urși crește, atunci când nu e otrăvită de oameni“, arată Ovidiu Ionescu.

Giurgiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite