Directorul unei importante companii de stat din România acuzat de luare de mită a fost suspendat din funcție

0
0
Publicat:

Directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), acuzat de către procurorii anticorupție de luare de mită, a fost dat afară de conducerea companiei.

Conducerea CEO a luat decizia înlocuirii directorului acuzat de luare de mită FOTO: Arhivă Adevărul
Conducerea CEO a luat decizia înlocuirii directorului acuzat de luare de mită FOTO: Arhivă Adevărul

CEO are sediul în Târgu Jiu și este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, având în componență și o serie de cariere miniere, pentru asigurarea cărbunelui.

„Directoratul Complexului Energetic Oltenia a luat act de situația juridică a domnului Cătălin Liviu Stănculescu, director al Direcției Energie, și a decis suspendarea contractului individual de muncă. Având în vedere situația actuală în care se află domnul Cătălin Liviu Stănculescu, Directoratul Complexului Energetic Oltenia consideră că este în interesul instituției să se acționeze în conformitate cu normele și reglementările aplicabile. Prin această decizie, Complexul Energetic Oltenia reiterează angajamentul său ferm față de respectarea legii și promovarea integrității în toate aspectele activității sale“, se arată într-un comunicat de presă emis de CEO. 

Conducerea companiei de stat a mai transmis că nu acceptă încălcarea normelor etice și legale.

Menționăm că instituția noastră acordă o importanță deosebită conformării cu toate reglementările legale și etice, iar orice acțiune care ar încălca aceste principii este tratată cu seriozitate și promptitudine. Ne asigurăm partenerii, angajații și comunitatea că vom respecta deciziile autorităților și vom colabora ori de câte ori este nevoie pentru continuarea activității într-un cadru legal, responsabil și eficient“, afirmă compania

Sechestru pe conturile fostului director

DNA susține că în perioada iulie 2022 - martie 2023, Directorul Direcției Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Cătălin-Liviu Stănculescu, a primit 13.000 de euro de la administratorul unei firme, făcându-l să creadă că poate influența directoratul CEO să urgenteze plata unor facturi emise de societatea omului de afaceri.

Un alt inculpat cercetat în aceeași cauză este un administrator de societate comercială, suspectat de dare de mită. La data de 6 ianuarie 2024, în București, acesta ar fi promis unei persoane din conducerea unei companii de stat suma de 200.000 de euro pentru a asigura atribuirea unui contract de 1.000.000 de euro către societatea sa, în condiții neconcurențiale. Conform procurorilor, inculpatul ar fi indicat și modalitatea de a manipula procedura de achiziție pentru avantajul firmei sale.

DNA a pus sechestru pe conturile bancare ale lui Stănculescu pentru garantarea confiscării speciale a sumei de 13.000 euro.

Dosarul mai vizează și alte două persoane fizice pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Perchezițiile domiciliare au fost efectuate în șapte locații din București și județele Sibiu, Gorj, Ilfov și Dolj, inclusiv la sediul unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat.

CEO se află în proces de restructurare

CEO se află în proces de restructurare, fiind în derulare un program în acest sens aprobat de Consiliul European și Guvernul României. Programul presupune ca din anul 2026 să mai rămână în rezervă de capacitate doar grupurile energetice 4 și 5 de la Rovinari și 5 de la Turceni. Până atunci, trebuie realizate două centrale pe gaze și 8 parcuri fotovoltaice pe haldele de steril, însă sunt șanse minime să fie realizate le termenele stabilite. 

La CEO mai lucrează în jur de 9.000 de salariați, iar din 2026 vor mai rămâne doar jumătate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite