Poiana cu narcise sălbatice din Târgu Jiu. „Narcisele au înflorit mai devreme decât trebuia cu aproximativ o lună“

0
0
Publicat:

Poiana Narciselor din Târgu Jiu este un loc plin de culoare și de un parfum special, pentru că frumoasele plante au înflorit mai devreme față de alți ani, ca urmare a temperaturilor crescute din ultima perioadă.

Narcisele cresc în mod natural pe o suprafață de 5 hectare Foto: Alin Ion
Narcisele cresc în mod natural pe o suprafață de 5 hectare Foto: Alin Ion

Priveliștea este una încântătoare, însă doar cei care cunosc zona ajung aici, deoarece indicatoarele lipsesc. Poiana se află în localitatea componentă Preajba, la cinci kilometri de Târgu Jiu. Se poate ajunge aici de pe Drumul Național 67 Târgu Jiu-Râmnicu Vâlcea. La intrarea în municipiul Târgu Jiu există un indicator către localitatea Preajba.

Decorul perfect pentru fotografii

Poiana cu narcise sălbatice reprezintă, în această perioadă, decorul perfect pentru realizarea unor fotografii de neuitat, însă nu trebuie uitat faptul că este declarată rezervație naturală.

Claudiu Dumitrescu este artist fotograf și așteaptă în fiecare an momentul în care narcisele sălbatice țes un covor alb: „Venim în fiecare an să surprindem aceste momente frumoase. Natura este mereu surprinzătoare și trebuie să fim pregătiți pentru a fotografia cadourile pe care ni le oferă“.

Claudiu vrea să organizeze o expoziție cu fotografii realizate în acest loc minunat, pentru că fiecare instantaneu este deosebit: „Fiecare fotografie de aici o s-o expunem în cadrul unei expoziţii de artă. Merită ca și alți oameni să se bucure de acest spectacol al naturii“.

Poiana Narciselor este un loc preferat pentru realizarea de fotografii Foto: Alin Ion
Poiana Narciselor este un loc preferat pentru realizarea de fotografii Foto: Alin Ion

În zona municipiului Târgu Jiu mai există un loc deosebit de frumos, unde cresc natural lăcrămioare.

Există o pădure de lăcrămioare pe Dealul Târgului, între localitățile Polata și Turcinești. Aici am găsit și o altă specie rară, care se numește Pecetea lui Solomon, o plantă medicinală protejată de lege. Accesul se face pe jos și zona este mai puțin cunoscută“, a adăugat şi Claudiu Fiu, un adevărat iubitor de natură.

Densitatea florilor a scăzut

Claudiu Fiu este activist de mediu şi urmărește de mai mult timp zona în care narcisele sălbatice înfloresc an de an.

Claudiu spune că densitatea florilor s-a redus în ultimul timp: „Chiar dacă nu mai sunt aproximativ 100 de flori pe metru pătrat și au scăzut la o medie de 50-60 de plante, cele cinci hectare de arie naturală protejată ne încântă mereu. Este o mare plăcere de fiecare dată când ajung în acest loc“.

Acesta a precizat că frumoasele plante au înflorit mult mai devreme decât în mod normal: „Natura este schimbătoare. Narcisele au înflorit mai devreme decât trebuia cu aproximativ o lună. Aceste flori ne încântă cu mireasma lor“.

Claudiu Fiu le recomandă tuturor să viziteze acest loc frumos, dar să nu rupă florile, ca de acestea să se poată bucura și alţi iubitori de natură: „Îi invit pe cetățeni să vină și să viziteze acest loc superb, să le admire, să le fotografieze, să le miroasă și să se bucure de frumusețea lor, dar să nu rupă florile. Ele sunt plante delicate și sensibile“.

Cei care rup florile riscă să primească amenzi usturătoare Foto: Alin Ion
Cei care rup florile riscă să primească amenzi usturătoare Foto: Alin Ion

Poiana cu narcise este declarată rezervație naturală printr-o Hotărâre a Consiliului Local Târgu Jiu din anul 2007 și are o suprafață de cinci hectare. Oricine rupe frumoasele flori sau cei care vin cu animalele la pășunat în această zonă riscă să primească amenzi drastice.

Le transmit rugămintea cetățenilor care vizitează această rezervație să nu rupă florile, ci doar să le admire pentru frumusețea lor. Cei de la Primăria Târgu Jiu au montat panouri indicatoare și le recomandă vizitatorilor să nu deterioreze aceste panouri sau să scrie pe ele. Pășunatul este interzis în rezervație, iar amenda contravențională este de la 5.000 de lei la 10.000 de lei și se aplică chiar şi atunci când sunt rupte câteva flori. Pentru persoane juridice, conform legii privind ariile naturale protejate, amenda este mult mai mare“, a precizat Consuela Avram, specialist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj.

Consuela Avram speră ca suprafața pe care narcisele cresc în mod natural să se extindă cu încă un hectar în următorii ani: „În urma acțiunilor de monitorizare desfășurate împreună cu Primăria Târgu Jiu s-a constatat că suprafața Poienii Narciselor se menține datorită faptului că s-au aplicat anumite măsuri de conservare, în sensul că cetățenii nu mai sunt lăsați să calce pe această suprafață. Sperăm ca în următorii cinci ani suprafața rezervației naturale să se extindă măcar cu un hectar“.

Florile Cinei cea de Taină

Narcisa sălbatică este o plantă erbacee perenă cu bulb, ce poate avea înălțimi de până la 40-50 de centimetri, și este printre cele mai populare flori de primăvară.

Simbolistica tradițională consideră narcisa ca floare a renașterii. De asemenea, în tradiția religioasă se spune că narcisele ar fi înflorit și la ultima cină luată de Iisus cu apostolii săi. Din acest motiv, în multe țări din Europa, narcisele sunt nelipsite din casele și curțile oamenilor în perioada de Paște. În țara noastră, narcisele sunt duse acasă de credincioși în Duminica Floriilor, alături de crengile de salcie.

Zonele din România în care narcisele cresc în mod natural:

În România există mai multe zone unde răsar în mod natural narcisele:

• Poienile de la Negrileasa, Tecșești și Muntele Cetii (Munții Apuseni)

• Livada lui Nea Petric din Tecșeşti (județul Alba)

• Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, inclusă în Parcul Național Munții Rodnei, se află la cea mai mare altitudine

• Narcisele de sub Culmea Cumpătu, din Munţii Baiului, cu o suprafață de peste 18 hectare

• Rezervația naturală botanică Unghia Mare din Munții Neamțului

• Poiana cu Narcise de la Vârghiş (Munții Perșani)

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite