Nu se deplasează, nu se hrăneşte singură, nu ştie câţi ani are, dar nu este persoană cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Sichitiu este îngrijită de un nepot şi soţia sa
Ana Sichitiu este îngrijită de un nepot şi soţia sa

O bătrână din Târgu-Jiu nu se poate deplasa, nu se hrăneşte singură, nu ştie câţi ani are, dar nu se încadrează în niciun grad de handicap.

Membrii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap au decis, ieri, că Ana Sichitiu, în vârstă de 83 de ani, este îngrijită din milă de către o nepoată. Bătrâna nici măcar nu ştie câţi ani are, pentru că suferă de Alzheimer. În plus, nu este în stare nici să-şi facă nevoile fiziologice la toaletă, pentru că nu se poate deplasa. Aceasta stă într-o încăpere netencuită, pentru că distruge tot: „O ţin închisă şi o găsesc la ora 14.00, când vin de la serviciu, nehrănită, plină de fecale şi urină. Fiul dânsului are 57 de ani şi nu are ocupaţie. Este alcoolic. Bătrâna are o casă dărăpănată, fără gaze şi energie electrică, iar vecinii i-au construit un gard din rămăşiţele“, a spus Amalia Cercelaru, mătuşa bolnavei care are grijă de ea.
După zile întregi de aşteptare la uşa Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, rezultatul a fost unul negativ. Femeia nu se încadrează în niciun grad de handicap. „I s-a eliberat certificatul de încadrare în grad e handicap cu menţiunea că nu se încadrează în criteriile medicale“, a precizat Mircea Andrei, reprezentant al Comisiei.

Are o pensie de numai 400 de lei

Singurul venit al bătrânei este o pensie de 400 de lei. Banii nu îi ajung să îşi procure nici măcar medicamentele. Bătrâna are nevoie de îngrijire permanentă, pentru că îşi poate face singură rău: „Dărâmă tot. Am găsit masa răsturnată. Trebuie să fie cineva în permanenţă lângă ea. Singura soluţie care ne-a mai rămas este să depunăm o contestaţie la Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. În termen de 45 de zile, trebuie să primim răspunsul, dar nu îmi fac mari iluzii“.

Citeşte şi 

Directorul DGASPC Prahova, a fost demisă din funcţie în scandalul bolnavilor cu handicap umiliţi la Ploieşti

Medicul acuzat că ar fi luat şpăgi de la aproximativ 200 de persoane pentru eliberarea de certificate de handicap rămâne după gratii

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite