Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști la Suceava. Ce greșeală a făcut șoferul

0
Publicat:

Polițiștii suceveni au confiscat un ansamblu auto format din camion și remorcă, dar și lemne în valoare de peste 11.000 de lei, după ce au descoperit că șoferul nu a activat transportul de material lemnos în aplicația SUMAL 2.0.

Ansamblul auto confiscat de polițiști FOTO IPJ Suceava
Ansamblul auto confiscat de polițiști FOTO IPJ Suceava

Polițiștii de la Sucevița (Suceava) au oprit pentru control în 16 aprilie 2024 un ansamblu auto format din camion și remorcă, ambele aparținând unei societăți cu sediul în comuna Pipirig, județul Neamț, mijloacele de transport fiind încărcate cu materiale lemnoase din specia foioase.

Camionul era condus de un bărbat de 34 ani, din comuna Pipirig, satul Boboiești, acesta prezentând pentru control documentele personale, cele ale ansambului auto pe care îl conducea, precum și dispozitivul mobil cu avizele de însoțire pentru materialele lemnoase transportate.

Conform aplicației SUMAL 2.0 CONTROL, pentru mijloacele de transport respective au fost generate avize pentru cantitatea de 1,97 metri cubi de lemn rotund specia fag, respectiv 19,02 metri cubi de lemn rotund specia fag.

„Totodată, cu ocazia verificării dispozitivului mobil al transportatorului, pe care se aflau avizele de însoțire, s-a constatat că șoferul nu a activat transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire, prin apăsarea butonului START TRANSPORT, operație evidențiată în aplicația SUMAL 2.0 Avize. Astfel, în această situație, se consideră că materialele lemnoase nu au proveniență legală”, au precizat reprezentanții IPJ Suceava.

Anchetă penală în acest caz

Ansamblul rutier a fost însoțit la depozitul autorizat Cantonul silvic de pe raza comunei Marginea, unde personalul silvic a inventariat materialele lemnoase. În autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,58 metri cubi de buștean gater specia fag în valoare de 1.704 lei, iar în remorcă a fost inventariată cantitatea totală de 20,26 metri cubi de buștean gater specia fag în valoare de 9.643 lei.

Materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea FOTO IPJ Suceava
Materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea FOTO IPJ Suceava

„Analizând locațiile GPS generate de către aplicația SUMAL 2.0, cât și locația unde ansamblul auto a fost identificat de către polițiști, s-a constatat că transportatorul profesionist a parcurs o distanță considerabilă, conform datelor generate de aplicațiile specifice, deplasarea făcându-se pe traseul fond forestier – strada Voievodului, sat Voievodeasa, comuna Sucevița, fără ca acesta să pornească transportul în aplicația SUMAL 2.0 Avize de la locul de emitere a avizelor de însoțire”, au transmis reprezentanții IPJ Suceava.

Având în vedere aceste aspecte, în conformitate cu prevederile legale, ansambul auto format din autoutilitară și remorcă a fost indisponibilizat, iar cantitatea totală de 23,84 metri cubi de bușteni gater specia fag în valoare de 11.347 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Transportul de lemne nu fusese menționat în aplicația SUMAL 2.0 IPJ Suceava
Transportul de lemne nu fusese menționat în aplicația SUMAL 2.0 IPJ Suceava

De asemenea, s-a întocmit dosar penal pentru „transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documente specifice de transport”, ancheta în acest caz fiind preluată de polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea.

Valoarea ansamblului auto folosit la săvârșirea infracțiunii a fost estimată la 60.000 euro.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite