La Slobozia, zeci de oameni au fost ţinuţi la coadă pentru a testa carnea de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În iureşul creat de pregătirile pentru Sărbătorile de Iarnă, zeci de oameni au fost obligaţi să stea la coadă în faţa centrului DSVSA Ialomiţa din Piaţa Mare a Sloboziei, pentru a testa carnea porcilor sacrificaţi în curte.

Stipulată prin lege, testarea cărnii de porc împotriva trichineloziei este obligatorie. Mai mult, oamenii trebuie să plătească analizele pe care medicii veterinari le realizează. Preţul unei testări costă 11,6 lei.  Se arată într-un ordin emis de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în 2014. 

Pe lângă obligaţiile care decurg din actul normativ al ANSVSA, crescătorii de animale din Slobozia au mai avut o obligaţie. Aceea ce a sta la coadă ore bune în faţa singurului centru din oraş unde se realizează testările. Cea mai mare nemulţumire a oamenilor a costat în faptul că, unii dintre ei au fost nevoiţi să se reîntoarcă la cozi întrucât, medicii veterinari le-au explicat că nu au prelevat corespunzător probele de carne pe care le-au adus la testare. 

„Dacă vă puteţi închipui aşa ceva! Am stat deja o oră ca să intru şi să-mi spună că trebuie să aduc alte probe de carne. Adică să mă întorc iar la coadă. E ceva de nedescris ce se întâmplă” precizează Paul, un crescător de porci din cartierul Slobozia Nouă. 

Povestea asomării 

Întâmplările legate de tradiţionalul sacrificat al porcului sunt de-a dreptul uluitoare. În anul 2007, imediat după intrarea în Uniunea Europeană, Guvernul României a adoptat, generic spus, legea asomării. Concret, din dorinţa de a se alinia la legislaţia europeană, ţara noastră a implementat sistemul european de sacrificare a porcilor.

Concret a fost vorba despre un sistem prin care grăsunii erau electrocutaţi, nu înjunghiaţi aşa cum prevede tradiţia. Dispoziţia legală a făcut suficientă vâlvă la momentul adoptării ei, însă acum, ca şi atunci, crescătorii preferă să-şi taie porcul aşa cum au învăţat din străbuni. „Ce-i aia? Cum să electocutezi porcul? Eu îl tai aşa cum am învăţat, cu cuţitul adică” precizează Valentin Ispas (58 de ani) din satul ialomiţean Bucu. 

Citiţi şi:

Pericolul ascuns în porcul de Crăciun: sfatul medicilor pentru a fi siguri că veţi consuma carne sănătoasă de Sărbători

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite