Pericolul ascuns în porcul de Crăciun: sfatul medicilor pentru a fi siguri că veţi consuma carne sănătoasă de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porc gigant

Distracţia de sărbători s-ar putea termina la spital dacă gospodinele vor pregăti preparate din carne de porc netestată împotriva trichinelozei. Boala este provocată de un parazit ascuns în carnea porcului de Crăciun. Deşi există tratament eficient, medicii atrag atenţia că simptomele bolii sunt extrem de supărătoare.

Trichineloza este denumirea pe care o poartă boala provocată de un parazit, inclus în genul Trichinella. Microorganismul trăieşte în tubul digestiv al vertebratelor. Cea mai mare răspândire, sunt de părere specialiştii, apare în rândul porcinelor. Contaminarea oamenilor cu acest parazit se face în urma consumului de carne crudă sau insuficient preparată termic. Acestea se instalează în organism şi pot trăi până la 40 – 50 de ani.

„Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice, animalele din zona silvică, precum vulpea sau jderul, sau porcii mistreţi. Omul se îmbolnăveşte consumând carne infestată de porc sau mistreţ, neexaminată de medicul veterinar.” explică medicul veterinar Adrian Mocioniu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Ialomiţa.

Perioada de intubaţie a bolii durează între 8 şi 15 zile, în momentul în care larvele din tractul digestiv se transformă în viermi. Simptomatologia bolii este declanşată de numărul de larve prezente în organism. „Evoluţia bolii este destul de severă. Cel mai important simptom este febra, care poate fi cuprinsă între 39 şi 40 de grade. Urmează apoi durerile de stomac, greaţa, colicile şi diareea”, explică medicul Anca Telehuz, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe, a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia.

Sfaturi utile

Cea mai la îndemână metodă prin care poate fi evitată îmbolnăvirea este prevenţia. Astfel, medicii recomandă cumpărarea cărnii de porc pentru masa de Crăciun din spaţii special amenajate în cadrul halelor sau pieţelor. De asemenea, cei care vor să respecte tradiţia şi să-şi sacrifice porcii în propriile gospodării trebuie să meargă neapărat la centrele amenajate de Direcţiile Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, unde se realizează teste pentru depistarea parazitului Trichinella.

„Nu este o boală pe care trebuie să o tratăm cu indiferenţă. Tocmai de aceea, preventiv, oamenii trebuie să conştientizeze şi să achiziţioneze carnea de porc din spaţii special amenajate, care deţin avize sanitar-veterinare. De asemenea, este foarte important ca cei care sacrifică porcii în propriile curţi să meargă să testeze carnea înainte de a o consuma”, recomandă medicul Anca Telehuz.

Valuri de controale

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor au dat dispoziţii clare privind controalele care se vor efectua pentru eradicarea bolilor ce ar putea apăra ca urmare a consumului de carne.

Astfel, de la 1 decembrie şi până în prima jumătate a lunii ianuarie 2016, vor fi organizate controale la unităţile de abatorizare, în special a celora privind carnea de porc.

Într-un comunicat de presă remis publicităţii ANSVSA a precizat faptul că centrele privind testarea împotriva trichinelozei vor avea program prelungit, mai ales în apropierea Crăciunului. „Ţinând cont de faptul că examinarea cărnii provenită de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, programul de lucru pentru efectuarea examenului trichineloscopic va fi extins înaintea Crăciunului şi va fi conceput pentru ca toţi cetăţenii să poată efectua această testare”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Citiţi şi:

Cum alegem carnea de porc pentru masa de Crăciun

Slobozia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite