VIDEO  Majorarea taxelor şi impozitelor, o dezbatere publică eşuată la Slatina: localnicii au pierdut prin neprezentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii municipiului Slatina nu au nicio întrebare, nelămurire sau nemulţumire faţă de faptul că municipalitatea va majora, de la 1 ianuarie, cuantumul taxelor şi impozitelor locale. Cel puţin aceasta pare a fi concluzia după ce, marţi – 17 decembrie, la dezbaterea publică organizată de Primărie, au participat doar… ziariştii. În zadar a fost aşteptată sosirea câtorva cetăţeni ai urbei, nimeni nu şi-a mai făcut apariţia.

Pentru prima dată din anul 2008 încoace, Primăria Slatina şi-a exprimat intenţia de a majora nivelul taxelor şi impozitelor locale. Reprezentanţii instituţiei au făcut public acest lucru din vreme atât în presă, dar şi pe site-ul primăriei, în speranţa că, în ziua stabilită pentru dezbaterea propriu-zisă cu cetăţenii şi administratorii societăţilor comerciale din oraş (marţi – 17 decembrie, n.a.) pe marginea majorării cuantumului taxelor şi impozitelor locale, participara va fi una numeroasă. Din păcate, din varii motive, sala de festivităţi a Casei Căsătoriilor de pe Dealul Grădişte – loc unde se ţin şedinţele Consiliului Local – a fost goală, aceasta dacă este să nu îi punem la socoteală pe reprezentanţii Primăriei şi cei ai massmedia.

Cristian Bircea, viceprimar al urbei, nu şi-a ascuns dezamăgirea la vederea sălii goale, dar s-a ferit să pună un verdict asupra absenţei totale a cetăţenilor urbei la dezbatere.

“Nu pot să judec de ce nu există interes pentru acest lucru (dezbaterea privind majorarea taxelor şi impozitelor locale, n.a.), cu toate că s-a făcut o popularizare intensă şi în presă, dar şi pe site-ul Primăriei cu vreo 45 de zile înainte. Poate că lumea este mai preocupată acum de problemele zilnice decât de acest subiect al creşterii taxelor, deşi, direct sau indirect, influenţează veniturile locuitorilor urbei. Nu pot să fac o apreciere pentru că nu cred că ar fi corect”, a declarat vicele Bircea.

În afară de oficialul anterior menţionat, Primăria Slatina a mai fost reprezentată la dezbaterea “publică” de către Florin Barbu, directorul Direcţiei Economice Slatina, şi Adrian Birin, acum arhitect-şef, precum şi Mirela Pătru, director Direcţia Administrare a Domeniului Public şi Privat a Primăriei Slatina (v. FOTO).

Aproape 99% dintre slătinenii şi-au plătit deja taxele locale

În principiu, reprezentanţii municipalităţii au declarat că majorarea taxelor şi impozitelor locale nu va fi una unitară, adică nu se va aplica tuturor birurilor locale, ci doar anumitor categorii de contribuţii la bugetul local. Creşterea procentuală medie este de 5 %.

“Creşterea cea mai mare în privinţa majorării taxelor şi impozitelor va fi la autoturisme, categorie unde, pentru maşinile de peste 2.600 cmc şi 3.000 cmc, majorarea ce se va aplicade la 1 ianuarie 2014 se ridică la 10% pentru persoanele fizice, sau 20% pentru cele ce aparţin persoanelor juridice. De asemenea, cei care deţin clădiri cu o suprafaţă mai mare, adică pentru fiecare 50 mp ce depăşeşte 150 mp se va plăti 5% în plus la impozit. Această majorare a taxelor şi impozitelor locale nu va afecta însă persoanele cu venituri mici, asta e clar, pentru că vorbim de o creştere procentuală de 5 %. În plus, noi vom acorda şi în 2014 reduceri la plata impozitelor pe case şi terenuri aferente adreei de domiciliu; în acest sens vrea să spun că, în acest an, am avut nu mai puţin de 1.800 de ceruri aprobate de scutiri, dintre care 600 a fost pe acea Hotărâre de Consiliu Local ce impune îndeplinirea cumulativă a două condiţii – un venit mediu lunat de 500 lei/membru de familie şi, respectiv, suprafaţa utilă a clădirii să nu depăşească 80 mp. Important este, deasemenea, că, anul viitor, Primăria Slatina nu va introduce taxe noi”, a precizat şi Floirn Barbu, şeful finanţelor din Slatina.

                               

image

Şi în cursul anului viitor vor exista cele două termene de plată (31 martie sau 30 septembrie) pentru care se pot acorda reduceri celor ce-şi vor achita impozitele locale în termen: astfel, cei care vor plăti integral taxele locale până la 31 martie, vor beneficia de o bonificaţie cu 7 % din cuantumul acestora pentru persoanele fizice, sau 2 % pentru persoanele juridice. Până la jumătatea acestei luni, Primăria Slatina a reuşit să colecteze la bugetul local impresionanta sumă de 97 milioane lei, ceea ce reprezintă 98,5 % din taxelor şi impozitele locale ce trebuia adunate pe acest an de la slătineni – persoane fizice şi firme.

Banii care vor fi colectaţi anul viitor de pe urma birurilor locale vor fi utilizaţi pentru finanţarea mai multor proiecte demarate deja în municipiu sau care vor începe în 2014. La acestea se adaugă contribuţiile financiare pe care municipalitatea le are de plată în contul proiectelor pe fonduri europene – 21 milioane lei. Cei interesaţi să vadă exact care vor fi taxele şi impozitele locale în anul 2014, inclusiv amenzile ce se vor aplica, o pot face intrând AICI!...
 

Mai puteţi citi:

Slătinenii, invitaţi la o dezbatere privind majorarea taxelor şi impozitelor locale

VIDEO  La Slatina se întrevede „luminiţa de la capătul tunelului” pentru bazinul de înot

SlatinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite