FOTO  Slătinenii, buluc să-şi cumpere brazi de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o săptămână înainte de Crăciun, slătinenii au luat cu asalt Piaţa Zahana, cea mai mare din municipiu, pentru a-şi cumpăra un brad pe care să-l împodobească. Odată ajunşi în piaţă însă, aceştia sunt în dilemă: brazii adevăraţi au preţuri "înalte" cât... brazii, alternativa fiind însă molizii, cu preţuri mai acceptabile. Comercianţii se ţin tari pe poziţii şi, cel puţin deocamdată, nu vor să lase prea uşor la preţ.

Intrarea din spate a Pieţei Zahana este, în această perioadă, plină de viaţă de dimineaţă şi până seara târziu. Slătinenii se îngrămădesc, practic, în acest perimetru al celei mai mari pieţe agroalimentare din oraş (şi din judeţ, etc.) pentru a-şi alege un brad de Crăciun la un preţ cât mai acceptabil cu putinţă. Din păcate, la fel ca în anii anteriori, vânzătorii de “pomi de Crăciun” se ţin tari pe poziţii şi foarte greu reuşeşte cineva să-i determine să lase din preţ atunci când încep o negociere.

“Abia am început să vindem, ar fi culmea să începem de pe acum să lăsăm la preţuri. Lumea ar trebui să nu uite că şi noi am dat nişte bani pe pomii aceştia, nu i-am primit pe gratis, aşa că trebuie să facem şi noi un profit acolo, ca de-aia suntem în afacerea asta, nu?... Oricum, totul depinde de om: dacă vrea să cumpere mai  mult de doi pomi sau ia unul mai înalt, atunci este loc de negociat, dar la un singur pom e mai greu. Lumea ar vrea, dacă se poate, şi ieftin, şi bun, ceea ce nu se poate, corect?”, întreabă, mai mult retoric, Luminiţa Anghelescu, vânzătoare de pomi de Crăciun.

Slătinenii nu ştiu însă de planurile comercianţilor şi încearcă să obţină un preţ cât mai mic cu putinţă la orice brad/molid pe care pun ochii.

“Ăsta cu cât îl daţi?... 70 de lei?!... Mai ieftin nu lăsaţi?... Dar pe-ăsta?... Tot cu 70 ??... Mai joc nu se poate că nu avem nici noi bani grămadă?...”, cam în acest mod decurg negocierile dintre eventualii clienţi şi vânzători.

Care sunt preţurile la molizi şi brazi

image

Foto

image

Marian Tudor intenţionează să împodobească pomul de Crăciun până vineri cel târziu, când îi vin copiii de la Bucureşti, unde învaţă la facultate. Până atunci... prospectează piaţa şi cât de mult sau cât de puţin poate să plătească pe un brad/molid.

“Am de gând să cheltui maxium 60 de lei, nu mai mult că nu se merită. Până acum am văzut că oamenii (vânzătorii, n.a.) nu vor să cam lase din preţuri şi, pe de-o parte, îi înţeleg că e sezonul, dar ar fi bin dacă ar înţelege şi ei că nu toată lumea are acelaşi salariu. Sper să obţin un preţ până în suma pe care o am planificată pentru că orice bani în plus îl pot folosi la altceva”, a spus acesta, în timp ce ochii îi inspectau grămezile verzi de brazi şi molizi aflate la nici doi metri.

La acest moment, preţurile cerute de vânzătorii de pomi de iarnă în Piaţa Zahana din Slatina sunt diferite, în funcţie de specia aleasă – brad sau molid. Astfel, la brazi, preţurile variază între 80 şi 150 de lei, iar molizii se vând cu preţuri între 35-70 lei. Mai exact, molizi categ. I – între 35-40 lei, categ. a II-a: 30-50 lei, categ. a III-a: 50-70 lei.
 

Mai puteţi citi, din acelaşi ciclu:

Brazii importaţi din Grecia "usucă"  buzunarele râmnicenilor

FOTO Brazi de Crăciun pe toate drumurile la Focşani, potenţialii clienţi aşteaptă preţuri mai mici

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite