Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

0
0

Situaţia se agravează pentru Iacob Niculăiţă, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. Arestat pentru 29 de zile la jumătatea lunii trecute, acesta a fost acuzat oficial, luni – 16 decembrie, de către Serviciul Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

Noua situaţie a fost făcută publică de Direcţia Naţională Anticorupţie prin intermediul unui comunicat de presă postat pe siteul oficial luni – 16 decembrie. Din documentul cu pricina reiese că anchetatorii DNA consideră că au strâns suficiente probe pentru a-l trimite în judecată pe procurorul Iacob Niculăiţă, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Acesta este deja reţinut încă din data de 11 noiembrie, când a fost “săltat” de colegii săi de la Serviciul Teritorial Craiova al DNA. De asemenea, procurorii au decis şi trimiterea în judecată - în stare de libertate - a inculpatului Constantin Muşat, persoană fără o calitate anume, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la trafic de influenţă în formă continuată - două acte materiale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: “În cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul iacob Niculăiţă a pretins de la un denunţător suma de 5.000 euro, lăsându-l să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave, astfel încât acest din urmă magistrat să nu dispună trimiterea în judecată a denunţătorului. În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător - în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (1.500 euro şi 15.750 lei), prin intermediul inculpatului Muşat Constantin. În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Iacob Niculăiţă a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul lui Muşat Constantin, suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte administrarea unor probe în cursul cercetării judecătoreşti din care să rezulte o altă stare de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, astfel încât rezultatul procesului să fie aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

În acelaşi rechizitoriu se aminteşte şi faptul că, în cursul zilei de 10 noiembrie a.c., procurorul caracalean a primit suma de 6.000 euro de la denunţător, situaţie în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. La data de 11 noiembrie a.c., la cererea procurorilor anticorupţie, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 29 de zile, a inculpatului Iacob Niculăiţă. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi de sprijinul de specialitate al SRI.

Din acelaşi ciclu mai puteţi citi:

Procuror din Caracal, arestat pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorul caracalean Iacob Niculăiţă, arestat pentru 29 de zile

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri