Slătinenii se înghesuie să-şi plătească la ghişeu birurile locale

0
0
Zilnic, zeci de slătineni vin personal la ghişeele Direcţiei Economice pentru a-şi plăti birurile locale...
Zilnic, zeci de slătineni vin personal la ghişeele Direcţiei Economice pentru a-şi plăti birurile locale...

Nici nu s-a încheiat bine prima lună a acestui an că locuitorii municipiului Slatina au şi luat cu asalt ghişeele Direcţiei Economice a Primăriei. Astfel, potrivit informaţiilor reprezentanţilor instituţiei, de la începutul anului şi până în prezent şi-au plătit taxele şi impozitele locale aferente acestui an mai bine de un sfert dintre contribuabilii persoane fizice. La polul opus sunt cei care au plătit online, unde cifra e infimă.

Locuitorii municipiului Slatina rămân fideli metodelor tradiţionale de plată a taxelor şi impozitelor şi par a se teme de calculator. Sau, cel puţin, nu au căpătat încă suficientă încredere în computere pentru a încredinţa şi altora datele bancare personale. Aceasta este concluzia clară a autorităţilor locale din Slatina, care au constatat o diferenţă enormă între contribuabilii persoane fizice ce preferă să-şi plătească birurile locale direct la ghişeu, şi cei care aleg metoda modernă online.

Potrivit informaţiilor reprezentanţilor Direcţiei Economice a Primăriei Slatina, anul acesta şi-au plătit online taxele şi impozitele locale numai 0,8% din numărul total de contribuabili persoane fizice. Mai precis, doar 270 de contribuabili persoane fizice - dintre cei aproape 30.000, câţi sunt înregistraţi la Primăria Slatina - au achitat impozitele locale pentru acest an din faţa calculatorului. Astfel, deşi municipalitatea a implementat de câţiva ani buni un sistem electronic de plăţi a birurilor locale, locuitorii urbei încă se tem de nou ori, pur şi simplu, nu au încredere în computere.

La polul opus sunt contribuabilii persoane fizice care preferă să se deplaseze la ghişeu şi să-şi plătească birurile locale. Până în prezent, nu mai puţin de 7.800 de slătineni-contribuabili persoane fizice şi-au plătit deja taxele locale aferente acestui an, dintr-un total de 30.152 înregistraţi oficial. Demn de menţionat este că, dintre cei care au scăpat deja de grija birurilor locale pe acest am, aproape 3.600 au beneficiat de reducerea cu 7 % a impozitelor deoarece s-au încadrat într-unul dintre cele două termene de plată integrală a impozitelor locale: 31 martie, respectiv 30 septembrie. Pentru persoanele juridice (1.034 în Slatina, n.a.), bonificaţia este de 2%.

“Eu nu am încredere în calculatoare…”

Slătinenii par a avea motive temeinice pentru care preferă să plece de acasă pe ger şi să stea la coadă decât să-şi plătească taxele din fotoliul confortabil de acasă.

“Avem calculator acasă deoarece îi trebuie fiului meu, dar, mie unul, mi se pare dificil să lucrezi cu el. Pe noi, tehnica modernă ne depăşeşte, suntem obişnuiţi altfel. Prefer să vin aici şi să merg prin ger, afară, decât să plătesc pe calculator - cum am auzit că se mai poate face. În plus, mai vorbesc cu unul-cu altul, mai aflu câte ceva, asta este – suntem o altă generaţie”, spune Marian Duţu.

Relativ pe aceeaşi lungime de undă pare a fi şi Ana Şerban: “De regulă plăteşte soţul, dar acum este bolnav, de aceea am venit eu pentru că am vrut să ne luăm o grijă de pe umeri. Cred că este mai bine să plăteşti la ghişeu pentru că ai siguranţa că banii au ajuns unde vroiai. Eu nu am încredere în calculatoare, am văzut la televizor atâtea cazuri de fraude din cauza asta, date pierdute sau copiate, nu – prefer să vin aici, chiar dacă se întâmplă să mai stau la o coadă, dar măcar ştiu că am plătit ce vroiam”.

Reprezentanţii “trezoreriei” Primăriei Slatina îi asigură pe locuitorii urbei că tranzacţiile de plată a taxelor şi impozitelor locale sunt sigure şi că totul se face securizat.

“Tranzacţiile de plată a taxelor şi impozitelor locale se fac prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plăţi, o reţea securizată. Noi îi aşteptăm zilnic pe slătineni la sediul Direcţiei Economice a Primăriei ca să îşi ridice parola şi user-ul pentru a avea acces la acest sistem online de plăţi, iar, ulterior, să îşi poată achita taxele şi impozitele locale direct din faţa unui calculator, de oriunde. Aceasta este singura modalitate de a putea utiliza acest sistem de plată online a taxelor: cetăţenii să vină personal la noi pentru a primi datele despre care v-am vorbit, aceasta tot în scopul unei siguranţe depline”, a declarat Florin Barbu, şeful Direcţiei Economice a Primăriei Slatina.

În judeţul Olt, doar Primăria Slatina şi Caracal au implementat acest sistem de plată online. 

Vă mai recomandăm:

FOTO-VIDEO  Trotuarele din Slatina, „capcane” pentru pietoni din cauza zăpezii

Primăria Slatina a demarat încasarea taxelor şi impozitelor mărite pentru prima dată în ultimii şase ani

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite