Primăria Slatina a demarat încasarea taxelor şi impozitelor mărite pentru prima dată în ultimii şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici nu a început bine anul că slătinenii s-au şi grăbit să-şi plătească birurile locale (FOTO:Mugurel Manea)
Nici nu a început bine anul că slătinenii s-au şi grăbit să-şi plătească birurile locale (FOTO:Mugurel Manea)

Ghişeele Direcţiei Economice a Primăriei Slatina au fost luate cu asalt de locuitorii urbei, care se bazează pe bonificaţia de 7% acordată celor ce-şi plătesc integral taxele şi impozitele până la finele lui martie. Este pentru prima dată din anul 2008 când Primăria Slatina a majorat nivelul taxelor şi impozitelor locale.

De la 1 ianuarie a.c. au intrat în vigoare, în municipiul Slatina, noile biruri indexate cu aproape cinci procente conform unei hotărâri de consiliu local adoptate în luna decembrie a anului trecut. Din fericire, nu toate taxele şi impozitele locale vor fi modificate ascendent, ci doar o parte dintre acestea. Direct vizate de majorarea taxelor locale sunt familiile mai înstărite, respectiv cele care deţin o proprietate personală (casă, n.a.) cu o suprafaţă de peste 200 metri pătraţi, dar şi autoturisme puternice şi scumpe de peste 2.500 cmc. Aproximativ 1.000 de contribuabili s-au prezentat, în aceste zile, odată cu redeschiderea ghişeelor în acest an, la sediul Direcţiei Economice a Primăriei Slatina pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale aferente anului 2014.

“Creşterea cea mai mare în privinţa majorării taxelor şi impozitelor este la autoturisme, categorie unde, pentru maşinile de peste 2.600 cmc şi 3.000 cmc, majorarea ce se aplică de la 1 ianuarie 2014 se ridică la 10% pentru persoanele fizice, sau 20% pentru cele ce aparţin persoanelor juridice. De asemenea, cei care deţin clădiri cu o suprafaţă mai mare, adică pentru fiecare 50 mp ce depăşeşte 150 mp, se va plăti 5% în plus la impozit. Această majorare a taxelor şi impozitelor locale nu va afecta însă persoanele cu venituri mici pentru că vorbim despre o creştere procentuală medie de 5 %. În plus, noi vom acorda şi în 2014 reduceri la plata impozitelor pe case şi terenuri aferente adresei de domiciliu”, declara Florin Barbu, şeful Direcţiei Economice a Primăriei Slatina, într-o conferinţă de presă de la finele anului trecut.

Care sunt noile taxe şi impozite locale

Printe slătinenii care, în aceste zile, s-au grăbit să-şi plătească integral taxele şi impozitele pe anul în curs faţă de municipalitate - aceasta pentru a beneficia de reducerea cu 7 % a acestora, s-a aflat şi Iuliana Dobre. Aşezată la rândul alcătuit din peste 20 de persoane de la sediul Direcţiei Economice Slatina, aceasta aştepta să-i vină rândul la ghişeu.

“În fiecare an am venit mai devreme să plătesc taxele şi impozitele şi asta nu pentru că m-ar da banii afară din casă, ci pentru că vreau să scap de o grijă. M-am învăţat minte de acum câţiva ani când am tot amânat să plătesc taxele astea şi am ajuns până în decembrie, când m-am trezit cu o somaţie de la Primărie că mi se vor lua penalităţi dacă nu plătesc până la nu ştiu ce dată. Abia atunci mi-am adus aminte că nu plătisem impozitul la Primărie şi stăteam cu impresia că o făcusem. De atunci mi-am învăţat lecţia şi vin în primele zile, apoi stai liniştită, plus că ce am eu de achitat nu este o sumă mare, dar este o grijă în minus”, a spus femeia.

Şi în cursul acestui an există două termene de plată (31 martie sau 30 septembrie) pentru care se acordă reduceri celor ce-şi achită integral impozitele locale în termen: astfel, persoanele fizice care vor plăti integral taxele locale până la 31 martie pot beneficia de o bonificaţie cu 7 % din cuantumul acestora, sau 2 % pentru persoanele juridice. Banii colectaţi de pe urma birurilor locale vor fi utilizaţi pentru finanţarea mai multor proiecte demarate deja în municipiu sau care vor începe în cursul acestui an. Cei interesaţi să vadă exact care vor fi taxele şi impozitele locale în anul 2014, inclusiv amenzile ce se vor aplica, o pot face intrând AICI !...
 

Vă mai recomandăm:

VIDEO  Majorarea taxelor şi impozitelor, o dezbatere publică eşuată la Slatina: localnicii au pierdut prin neprezentare

Birurile din Slatina, majorate după ani la rândul de “îngheţ”

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite