O adolescentă din Slatina, cea mai bună elevă traducătoare din ţară

0
0

Andreea Florina Săndiţă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Radu Greceanu” din municipiul Slatina, va reprezenta România la Bruxelles peste două luni, după ce a fost desemnată câştigătoarea concursului “Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană şi dedicat elevilor de liceu. La competiţia menţionată, slătineanca s-a dovedit cea mai înzestrată din ţară la limba engleză dintre cei aproape 150 de liceeni din ţară participanţi.

Câştigătoarea concursului “Juvenes Translatores” a fost prezentă, miercuri – 5 februarie, la Centrul de informare “Europe Direct” din Slatina, alături de mama ei, dar şi profesoara coordonatoare, Larisa Natalia Nicola. Cei care au dat uriaşa veste au fost reprezentanţii ONG-ului menţionat, în calitate de parteneri ai UE în ţara noastră. Eleva a primit din partea “Europe Direct Slatina” materiale promoţionale cu sigla organizaţiei, precum şi foarte multe cărţi în limba engleză.

“La acest concurs au participat peste 3.000 de elevi de liceu din 751 de şcoli din întreg spaţiul Uniunii Europene, dintre care aproape 150 de liceeni au provenit din cadrul a 33 de licee din ţara noastră. Lucrările lor au fost notate de către traducătorii Comisiei Europene. Traducătorii Comisiei Europene organizează acest concurs din anul 2007 din dorinţa de a împărtăşi pasiunea lor pentru limbile străine. Elevii care au susţinut testul în luna noiembrie 2013 au putut alege oricare dintre sutele de combinaţii posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE - în total s-au folosit 157 de combinaţii lingvistice, cel mai mare număr înregistrat până în prezent”, a declarat Geanina Lupu, coordonator Centrul de informare “Europe Direct Slatina”.

La rândul ei, adolescenta aleasă cea mai bună traducătoare din limba engleză în ţară a spus că limbile străine reprezintă cea mai mare pasiune şi că este foarte posibil să urmeze, la finalul liceului, cursurile unei facultăţi într-o limbă străină.

“Nu a fost un concurs dificil: a trebuit să traduc un text din limba engleză, în limba română. Mă bucur că am câştigat acest concurs, care îmi dovedeşte că trebuie să continui şi că orele în care am învăţat limba engleză şi-au arătat încă o dată roadele”, a spus Andreea Florina Săndiţă.

Andreea “jonglează” cu engleza şi germana

De altfel, eleva de la Liceul “Radu Greceanu” din Slatina se poate mândri cu multe realizări extracurriculare în domeniul lingvistic: a participat la etapa naţională a concursului de limba română “Lectura ca abilitate de viaţă”, a scris numeroase articole pentru revista internaţională ”EFRIT” şi a jucat în piese de teatru în limba engleză pe scena liceului unde studiază. A doua limbă străină studiată de adolescentă este limba germană, ea obţinând şi aici premiul I la Olimpiada Judeţeană de Limba Germană doi ani la rând.

În calitate de câştigătoare a concursului menţionat, Andreea va fi invitată, peste două luni, la ceremonia de decernare a premiilor de la Bruxelles. Aici, ea se va putea deplasa împreună cu o rudă, dar şi cu profesorul care i-a îndrumat paşii, totul făcându-se pe cheltuiala Comisiei Europene. Astfel, pe data de 8 aprilie, în capitala U.E., Andreei i se va înmâna un premiu din partea reprezentanţilor Comisiei Europene, alături de ceilalţi câştigători ai competiţiei menţionate din celelalte ţări participante.

Concursul "Juvenes Translatores” (“tineri traducători”) este organizat în fiecare an de către Direcţia Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene. Obiectivul său este de a promova studiul limbilor străine în şcoli şi de a le oferi tinerilor elevi posibilitatea să vadă cum este să fii traducător. Concursul este deschis elevilor de liceu în vârstă de 17 ani (în cazul ediţiei 2013-2014 - celor născuţi în anul 1996) şi se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din întreaga Uniune Europeană. Anul trecut, câştigatoarea din ţara noastră a concursului a fost Diana Alexandra Amariei, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic “Sfântu Nicolae” din Gheorgheni, judeţul Harghita. Diana a tradus atunci un text din limba franceză, în limba română.

Mai puteţi citi:

Expoziţie de pictură la galeria Artis din Slatina semnată Paul Tudor-Balş

FOTO-VIDEO  Trotuarele din Slatina, „capcane” pentru pietoni din cauza zăpezii

Slatina


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri