Scandalul legumelor toxice. Ce avertisment le dau fermierilor autoritățile din „Patria Tomatelor”

0
Publicat:

Scandalul produselor interzise utilizate de agricultori pentru creșterea rapidă a legumelor a luat o nouă întorsătură. Fermierii sunt avertizați că riscă, în cazul încălcării normelor fitosanitare, eliminarea din programul „Tomata” și tăierea altor finanțări.

Cei mai mulți legumicultori înscriși în „Tomata” se pregătesc să recolteze FOTO: Fb./DAJ Olt
Cei mai mulți legumicultori înscriși în „Tomata” se pregătesc să recolteze FOTO: Fb./DAJ Olt

E fierbere mare în județul Olt, care numără cei mai mulți legumicultori înscriși și în acest an în programul „Tomata” (peste 7.000, din cei peste 22.000 la nivelul întregii țări). Cei mai mulți sunt chiar în perioada în care roșiile li se coc în solarii și au notificat Direcția de Agricultură Județeană Olt să efectueze vizita în teren, absolut necesară înainte de a începe comercializarea. În acest context, tot de la DAJ Olt vine și un mesaj important către legumicultori, prin vocea directorului-adjunct Mihaela Mareș.

„Fermierii trebuie să fie foarte-foarte atenți, să folosească cum trebuie, cât trebuie, să respecte perioada de pauză până la recoltare. Apoi, să știe că ministrul se gândește ca dacă vor fi prinși (n. red. - încălcând normele fito-sanitare) să fie eliminați din program nu numai în anul ăsta, sau în anul de aplicare, ci și după, ca sancțiune. (...) Vrem să folosim produsele noastre, să fim patrioți, dar să fie în regulă cu sănătatea”, a declarat Mareș, pentru „Adevărul”.

„De când se laudă că fac așa...”

Cei mai nemulțumiți de valul de critici care vin în aceste zile din partea consumatorilor, după ce în Buzău au fost descoperiți fermieri care foloseau substanțe fitosanitare interzise în România, sunt legumicultorii cinstiți, care au cheltuit enorm din cauza primăverii reci și încă mai susțin din buzunar punerea pe piață a tomatelor timpurii. 

„Foarte bine, așa să facă (n. red. - să-i elimine prin programul de susținere), dar știți de când se laudă că fac așa?! De când a început programul „Tomata””, spune legumicultorul Ilie Ursu.

Nu este dintre cei care să fi vândut deja tomate, deși s-a înscris în program. Spune că roșiile sale, plantate în luna martie, polenizate cu bondari și tratate cu substanțe lichide din care fermierul nu se ferește să bea sub ochii cumpărătorilor, se coc în iunie. Sunt, recunoaște, și legumicultori care reușesc, cu sisteme de încălzire performante, să le pună pe piață mult mai devreme, dar, la fel, sunt și alții care doar profită de context. 

„E roșioara, săraca, până la genunchi, nu are nicio frunzuliță pe ea, iar roșiile sunt coapte până-n vârf, ăia sigur au umblat cu dedesubturi. Dimensiuni cât nuca, cea mai mare e cât oul de găină”, spune fermierul. De obicei, acești fermieri se mulțumesc cu prețul de „trufandale” la prima recoltă și renunță la cultură imediat după, înființând o altă cultură mai profitabilă.

Ce spun probele de laborator

Agenția Fitosanitară, care în județul Olt are doar opt reprezentanți, este organismul însărcinat să verifice, printre altele prin probe prelevate prin sondaj, dacă legumicultorii respectă normele fitosanitare atunci când aplică tratamentele. Până acum, din cultura de tomate din această primăvară au fost prelevate 55 de probe.

„Rezultatul a venit la 26 și sunt conforme, din 55. (...) Sunt primele probe prelevate, la începutul lunii aprilie, e un lucru bun că sunt conforme. Adică se duce chestiunea asta că domnule, mâncăm otrăvuri. Deci se poate produce și respectând normele”, spune coordonatorul activității biroului din Olt, ing. Emi Buzatu.

„Dovezi” din vizita pe teren, din campania 2022 FOTO: Fb/DAJ Olt
„Dovezi” din vizita pe teren, din campania 2022 FOTO: Fb/DAJ Olt

Aceleași opt persoane care fac prelevări de probe se ocupă și cu îndrumarea fermierilor care au nevoie de ajutor. Doar în acest an au fost înscriși la cursuri 1.700 fermieri, iar cu cei care au urmat anul trecut cursurile la care învață cum să aplice produsele fito-sanitare s-ar strânge 2.100 de legumicultori, mai spune ing. Buzatu. 

„Este o muncă de câțiva ani de zile, cu fitofarmaciile, cu oamenii, trimitem recomandări cu produsele care sunt omologate, cu timpii în care trebuie să administrezi produsul de protecția plantelor, pentru ce boală trebuie să-l administrezi”, a mai spus Buzatu.

„I-am avertizat că va veni și ziua Z”

Cu tot efortul specialiștilor din domeniul fito-sanitar, încă există fermieri care vor cu orice preț să prindă un preț bun, cei care aplică produsele cum aud prin vecini, sau cei care dau „o doză mai mare, să-și facă efectul”, deși din 2020 există obligativitatea completării, în fermă, a unui registru al tratamentelor fito-sanitare.

„Mai sunt și printre noi oameni care, poate din dorința de a ieși primii pe piață, poate din neștiință, nu știm de ce, dar uite că mai folosesc și asemenea produse (n. red. - precum cele depistate la Buzău)”, spune președintele Sindicatului Producătorilor Olt, Ion Păunel.

Sancțiunile aplicate celor care greșesc i-ar ajuta pe legumicultorii corecți, care acum se confruntă, și ei, cu neîncrederea consumatorilor.

„Fermierii trebuie să știe că e normal să respecte niște reguli, numai că nu trebuie să-i aruncăm pe toți în aceeași oală. Odată scoși din program, sunt pasibili de sancțiuni și chiar de pușcărie, depinde ce folosesc. (...) Eu i-am avertizat pe fermieri de multă vreme că va veni și ziua Z. Cei care nu vor să intre în normalitate, să respecte legislația și siguranța alimentară,  să plătească!(...) Eu aș merge până la a le distruge cultura celor în culpă și cred că legislația ne permite. Trebuie să dăm și câteva exemple din astea, pentru că avem oameni care se chinuie, cheltuie foarte mulți bani, respectă tehnologia și vedem că vin alții și compromit acest lucru”, a mai spus Păunel. 

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite