Tinerii fermieri au prins gustul Programului Tomata: județele cu cele mai multe înscrieri

0
Publicat:

Un număr de 22.295 de fermieri au depus cereri în cadrul Programului Tomata, până la data de 3 aprilie 2023, la nivelul Direcţiilor Agricole Judeţene, informează Ministerul Agriculturii.

Zeci de mii de cereri au fost depuse pentru Programul Tomata, Foto: MADR
Zeci de mii de cereri au fost depuse pentru Programul Tomata, Foto: MADR

Potrivit datelor transmise de MADR, în județul Olt s-au înscris cei mai mulți - 7.070, urmează județul Galați cu peste 5.700 de solicitanți, Dolj cu 1.936, iar în Giurgiu s-au înscris 1.881 de fermieri.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat un număr de 17.180 de cereri, acum se remarcă o creștere de peste 20%.”, precizează reprezeentanții Ministerului.

32% din totalul producătorilor sunt tineri fermieri

Din datele operative prelucrate de MADR, în prezent, s-au înscris 7.154 tineri până în 40 de ani, care reprezintă circa 32% din totalul producătorilor înscriși, lucru pozitiv, având în vedere implicarea tinerei generații în dezvoltarea propriilor afaceri din agricultură.

Dintre județele performante în privința tinerilor, menționăm județul Galați cu 2.262 producători de până în 40 de ani, județul Olt cu 2.219 și județul Dolj cu 523 producători.

Programul Tomata are deja o anumită vechime și iată că acest număr mare de cereri îi conferă o consistență mai pronunțată. Acum avem peste 7.150 de tineri înscriși în program, este o cifră care ne onorează. Dacă privim spre anul 2019, atunci aveam doar 1224 tineri care renunțaseră la pribegie și au revenit în țară pentru a se apuca de această activitate. Avem satisfacția realizării actului normativ încă din anul 2022, fapt care asigură predictibilitatea Programului. Nu există județ care să nu aibă un cultivator de tomate înscris în Program, chiar și acolo unde nu sunt condiții prielnice cultivării tomatelor în spații protejate, cum ar fi în Covasna, Harghita sau Brașov”, a declarat ministrul Petre Daea.

Din analiza informațiilor centralizate se observă că acest Program a fost accesat în toate județele, pentru anul în curs prezentând un deosebit interes în rândul tinerilor, așa cum reiese din datele operative.

Producătorii de tomate au avut posibilitatea accesării sprijinului de minimis până la data de 1 aprilie 2023, pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat circa 3000 de euro/beneficiar.

Valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv, iar ultima zi de depunere a documentelor justificative este data de 14 iulie 2023, inclusiv, în conformitate cu HG 1569/2022.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite