Video Prăpăd în solariile din Patria Tomatelor. Fermieri: „Să ne apucăm din nou durează două luni. Noi din asta trăim“ VIDEO

0
Publicat:

Sute de fermieri din Olt calculează pagubele după ce gerul și rafalele de vânt puternic din ultimele zile le-au compromis hectare întregi de culturi din solarii. Cei afectați nu vor mai putea pune pe piață tomatele conform calendarului din programul „Tomata”.

În sudul județului Olt s-au înregistrat în ultimele nopți, spun fermierii, și temperaturi de minus 6 grade Celsius, care au compromis culturile de legume din solariile fără sistem de încălzire. Legumicultorii, cei mai mulți fiind înscriși în programul de sprijin „Tomata”, s-au grăbit să planteze roșiile, mergând pe experiența din anii trecuți.

Fermierii afectați sperau să culeagă primele roșii după Paște FOTO Adevărul
Fermierii afectați sperau să culeagă primele roșii după Paște FOTO Adevărul

Zilele însorite și folia termoizolantă au ajutat plantele să se dezvolte bine, astfel că, sperau o parte dintre fermieri, culesul ar fi trebuit să înceapă imediat după Paște sau în cursul lunii mai. Ultima zvâcnire a iernii, pentru că fermierii se roagă să fie ultimul episod din această primăvară, le-a dat însă planurile peste cap

Plantele, unele înflorite, altele cu rod, au fost distruse FOTO: Adevărul
Plantele, unele înflorite, altele cu rod, au fost distruse FOTO: Adevărul

„Cine se gândea?! E prima dată când mi se întâmplă așa ceva. Nu știu ce-a fost, cum a fost, că parte sunt arse, unele, în timp ce în alte solarii au scăpat roșiile ca prin minune”, se vaită un fermier din Rusănești. Are mai multe solarii și îi e și frică, spune, să se apuce să calculeze pagubele.

„Păi, eu mai pun cât am băgat, asta e important?! Important era cât scot, că atunci făceam calculele, după ce terminam de vândut. Acum, ca să pun din nou, durează două luni, nu mă mai încadrez. E mare paguba, că noi din asta trăim, asta facem. Am zis că să nu mai plecăm să muncim pentru alții, să muncim aici, pentru noi”, spune un alt legumicultor, tot din Rusănești, arătând că deja a strâns plantele afectate, gândindu-se ce cultură să înființeze acum.

Fermierii cer sprijin de urgență și prelungirea programului de valorificare în program

Situația nu este specifică unei singure localități, doar în județul Olt fiind afectați legumicultori din mai multe localități, însă și din alte județe vin semnale asemănătoare.

Mii de fire de roșii au fost distruse de ger FOTO Adevărul
Mii de fire de roșii au fost distruse de ger FOTO Adevărul

Ca atare, Uniunea Salvăm Țăranul Român (USȚR), din care fac parte mai multe structuri asociative și organizații profesionale, a făcut deja public un apel către Ministerul Agriculturii, cerând pe de o parte un sprijin de urgență pentru fermierii care trebuie să reînființeze culturile, iar pe de alta - prelungirea cu o lună a termenului de valorificare a producției în programul de sprijin „Tomata”. 

„Având în vedere fenomenele meteo extreme din ultimele zile (vânt puternic cu caracter de vijelie, temperaturi scăzute, îngheț târziu de primăvară etc.) înregistrate în perioada 28-30.03.2023 la nivelul țării noastre, fermierii români au suferit pagube importante. Astfel, suprafețe importante de legume cultivate în spații protejate și solarii de răsaduri au fost afectate cu procente de la 20-100%, distrugându-se atât structurile solariilor, foliile de acoperire, cât și culturile deja înființate, răsadurile din răsadnițele fermierilor, etc.

De asemenea, în urma temperaturilor nocturne NEGATIVE (conform ANM) au fost afectate și culturile de viță de vie, pomi fructiferi și cartofi.

În acest sens, UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN vă solicită sprijinul în acordarea unei scheme de ajutor de stat cu caracter de urgență pentru despăgubirea fermierilor afectați și prelungirea perioadei de recoltare din programul TOMATA 2023 până la data de 31 iulie 2023”, este apelul USȚR.

Mii de fire de roșii au fost distruse de ger FOTO Adevărul
Mii de fire de roșii au fost distruse de ger FOTO Adevărul

În județul Olt s-au înscris deja peste 6.600 fermieri în programul Tomata, încă de la începutul programului Oltul având cei mai mulți legumicultori care cultivă tomate în spații protejate și se angajează să le pună pe piață.

Șefa Direcției Agricole Județene Olt, Gabriela Andronie, a confirmat că zeci de fermieri au depus deja la primăriile de domiciliu cereri pentru a le fi evaluate pagubele produse de rafalele de vânt puternic și de temperaturile scăzute. În două localități, Urzica și Vădăstrița, comisia județeană de evaluare, din care fac parte reprezentanții mai multor instituții, a făcut constatările, fiind vorba de aproape 100 fermieri păgubiți. Sesizări privind pagube înregistrate, a mai spus Andronie, au fost comunicate telefonic și din alte localități.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite