Dubă cu sute de litri de substanțe toxice interzise, ascunsă în curtea unei mănăstiri din Ilfov VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul legumelor toxice ia amploare. Doi legumicultori din Glodeanu Sărat, județul Buzău, au folosit substanțe toxice interzise în România, pentru a avea recolte timpurii. Au cumpărat chimicalele de la un ilfovean care le ținea depozitate într-o dubă parcată în curtea unei mănăstiri.

Potrivit anchetatorilor, cei doi legumicultori, un bărbat de 52 de ani și nepotul lui, de 21 de ani, au folosit inclusiv nocivul Ethrel, una dintre substanțele interzise în România, în concentrații de șapte-opt ori mai mari decât cele permise în țări în care aceste substanțe nu sunt interzise.

Polițiștii au descoperit că cei doi buzoieni își procurau substanțele toxice de la un bărbat din Ilfov, care le introducea ilegal în țară. La perchezițiile domiciliare care au avut loc marți, autoritățile au descoperit dovezi că legumele toxice erau vândute în depozite engros și ajungeau apoi în supermarket-uri, unde erau comercializate în rafturile cu produse bio.

Marți, polițiștii l-au depistat în flagrant delict pe furnizorul produselor folosite ilegal la forțarea creșterii și a coacerii legumelor. Bărbatul, din Ilfov, transporta 200 de sticle și 210 pungi cu substanțe toxice și produse de protecția plantelor neomologate în România. Potrivit IPJ Buzău, acestea ar fi fost introduse ilegal în țară, în urmă cu puțin timp.

A doua zi, pe 3 mai a.c., în urma cercetărilor, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău au depistat o autoutilitară, parcată în curtea mănăstirii Cernica, din Ilfov, încărcată cu mai multe recipiente ce conţin substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor, neomologate.

Din investigaţii, a reieşit că maşina ar fi utilizată de bărbatul din Ilfov, de 52 de ani, iar produsele din habitaclul autovehiculului i-ar aparţine. Produsele erau deţinute în vederea comercializării către producătorii agricoli.

Astfel, poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produs solid. Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, pentru documentaresa întregii activităţi infracţionale.

Reamintim că, la data de 2 mai a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din Buzău şi Ilfov au pus în executare șase mandate de percheziție domiciliară, în Buzău şi Ilfov, la persoane bănuite că utilizează sau revând substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în spaţii protejate, de tip solar.

Percheziţiile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Pogoanele. Consumatorii trebuie să fie foarte atenți la proveniența legumelor cumpărate și să verifice cu atenție etichetele produselor.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite