Semne care ne arată că roșia este stimulată cu chimicale: țuguiul, unul dintre ele. Explicația unui cercetător VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar noi reacții în scandalul legumelor stimulate cu substanțe interzise în țara noastră. Academicianul Costel Vânătoru spune că tomatele, de exemplu, au semne vizibile prin care cunoscătorii își dau seama dacă au fost tratate excesiv. Sunt dubioase roșiile țuguiate, foarte tari, cu cotor lemnos, o culoare anormală în interior și  lipsite de semințe.

Horticultorul Costel Vânătoru face parte din categoria cercetătorilor de top care au avertizat cu mulți ani în urmă despre fenomenul tomatelor toxice care sunt vândute în piețe și supermarketuri, după ce au fost tratate de producătorii autohtoni cu hormoni de creștere și produse de coacere rapidă interzise de legea din țara noastră.

„Sunt substanțe care pun sănătatea în pericol și ne bucurăm de profituri poate ceva mai mari, pentru că scopul folosirii acestor substanțe este acela material, pentru a grăbi maturarea plantelor, pentru a prinde un preț mai bun la piață. Ethrel-ul a fost o substanță acreditată în România în legumicultură, în special în pomicultură, însă în legumicultură într-o concentrație mai redusă. După aceea s-a constatat că legumicultorii nu respectau acest lucru, măreau concentrația și a fost retrasă de la comercializare și de la folosirea în domeniul legumiculturii”, spune Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

„Laboratorul poate certifica dacă a fost folosit un stimulent”

Academicianul buzoian precizează că astfel de tomate pline de chimicale au unele semne care le dau de gol. Roșiile cu moț mare, care pe deasupra au o fermitate neobișnuită, sunt susceptibile de a fi neconforme. Cu toate acestea, dovezile tomatelor tratate cu produse de coacere rapidă se obțin foarte greu, doar în urma unor analize toxicologice.

„Laboratorul poate să certifice dacă a fost folosit un stimulent. Noi ne putem da cu părerea având aceste indicii, faptul că avem un fruct foarte ferm, foarte tare, pe urmă că nu are semințe, că are un cep puternic, lemnos. Dar, acestea pot fi și caracteristici de soi și să facem greșeala că s-a folosit un stimulent. Analiza de laborator, trasabilitatea producției ar fi cea mai sigură cale de a ști ce s-a folosit”, declară Costel Vânătoru, cercetător.

Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău
Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău

Dovada că mulți fermieri ignoră legislația în domeniul fitosanitar pentru profitul rapid a venit zilele trecute, după ce câțiva producători din Glodeanu Sărat au fost depistați de polițiști că au folosit ilegal produse pentru grăbirea creșterii și a coacerii legumelor. Agronomii buzoieni avertizează că doar modificarea legislației în domeniul fitosanitar ar putea limita proporția legumelor pline de chimicale care ajung să fie vândute pe tarabe ca produse bio.

„Din păcate, este adevărat că nu toți legumicultorii dau îngrășământul normal, ci dau cu anumite substanțe, ethrel, care într-un timp record înroșesc tomatele ca să fie bune de mâncat, dar în realitate sunt otravă pentru consumatori. Tot ce apare acum copt e clar că este forțat”, declară un fermier din Glodeanu Sărat, sub protecția anonimatului.

Așa au procedat doi legumicultori din Glodeanu Sărat, județul Buzău, un bărbat de 52 de ani și nepotul lui, de 21 de ani. Ei au folosit inclusiv nocivul Ethrel, una dintre substanțele interzise în România, în concentrații de șapte-opt ori mai mari decât cele permise în țări în care aceste substanțe sunt admise.

„Ajung în plantă, noi folosim leguma, o mâncăm și așa ne îmbolnăvim. Marea majoritate folosește aceste substanțe, iar poliția face bine că îi depistează pe aceștia”, spune fermierul din Glodeanu Sărat.

Tomatele pline de chimicale au unele semne care le dau de gol
Tomatele pline de chimicale au unele semne care le dau de gol

Polițiștii au descoperit că cei doi buzoieni își procurau chimicalele de la un bărbat din Ilfov, care le introducea ilegal în țară. Mascații l-au depistat în flagrant pe furnizorul produselor folosite ilegal la forțarea creșterii și a coacerii legumelor. Bărbatul, din Ilfov, transporta 200 de sticle și 210 pungi cu substanțe toxice neomologate în România.

A doua zi, oamenii legii au depistat o autoutilitară parcată în curtea mănăstirii Cernica, din Ilfov, încărcată cu mai multe recipiente cu substanţe toxice gata să ajungă la producătorii agricoli.

La percheziții, autoritățile au descoperit dovezi că legumele toxice erau vândute în depozite engros și ajungeau apoi în supermarket-uri, unde erau comercializate în rafturile cu produse bio. Cei doi legumicultori și furnizorul substanțelor chimice sunt cercetați în libertate. Poliţiştii au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, 400 de litri şi 144 de kilograme de produs solid.

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite