Este oficial: Mihaela Stana, primarul interimar al Slatinei, aleasă ilegal. Consiliul Local va relua desemnarea noului edil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slatina a avut, în ultima lună, un primar ilegal. Acest lucru a fost posibil deoarece consilierii locali au încălcat legislaţia în domeniu desemnând-o pe Mihaela Stana, unul dintre cei doi viceprimari, ca să îndeplinească atribuţiile oficiale de edil în urma suspendării actualului primar ales în urma alegerilor în februarie 2013 – Minel Prina, arestat la domiciliu. Acţiunea de votare va fi reluată marţi – 19 mai.

În mod curios, nimeni nu a sesizat că ar fi fost vreo problemă cu desemnarea Mihaelei Stana (PC) pentru a prelua prerogativele funcţiei de primar cu titlu interimar, mai ales că nici juriştii „specialişti” de la Prefectura Olt îşi dăduseră avizul pozitiv de legalitate pe proiectul de hotărâre din 2 aprilie a.c. când a avut loc şedinţa de Consiliu Local cu pricina. Aparenta legalitate asupra situaţiei de fapt a ţinut până zilele trecute, când chiar juriştii Primăriei Slatina ”s-au autosesizat” şi au constatat că au fost încălcate prevederile legii nr. 215/2010 a administraţiei locale în sensul că viceprimarul Stana trebuia ales cu voturile majorităţii consilierilor în funcţie şi nicidecum cu majoritatea aleşilor prezenţi la şedinţa respectivă, cum s-a întâmplat la Slatina.

Astfel, ar fi fost încălcate prevederile articolului 72, alineat 1, din Legea 215/2011 a administraţiei locale: ”(...) Reprezentanţii consiliului local au votat diferit atunci când şi-au exprimat în mod secret votul pentru alegerea viceprimarului care să exercite atribuţiile conferite de lege primarului (după numărarea voturilor rezultând nouă voturi pentru domnişoara viceprimar Mihaela Stana, două voturi pentru domnul viceprimar Cristian Bircea şi un număr de cinci voturi nule), faţă de modul în care şi-au exprimat votul privind adoptarea proiectului de hotărâre în ansamblul său, privind desemnare unui viceprimar al municipiului Slatina, care să exercite atribuţiile conferite de lege primarului, respectiv toţi cei 16 consilieri prezenţi votând «pentru». (...) În urma situaţiei apărute, numărul de voturi cu care a fost aleasă domnişoara Mihaela Stana să exercite atribuţiile conferite de lege primarului a fost de nouă şi nu 11, aşa cum arată prevederile art. 72 alin (1) din Legea administraţiei locale nr. 215/2011, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în expunerea de motive a noului proiect de hotărâre ce va fi supus aprobării săptămâna viitoare.

Reprezentanţii municipalităţii susţin că este vorba despre o ”omisiune”.

”Pur şi simplu a fost o omisiune nefericită atât la noi - la Primărie, şi la ei – la Prefectură. Mai exact, nu a observat nimeni că votul final care s-a dat atunci (2 aprilie a.c., n.r.) pe întregul proiect de hotărâre prin care primar interimar a fost desemnată dna Mihaela s-a făcut cu raportarea voturilor exprimate la numărul de consilieri locali prezenţi şi nu la cel total, cum spune legea. Mihaela Stana a fost aleasă cu 9 voturi din cele 16 ale consilierilor prezenţi când, de fapt, ar fi trebuit aleasă cu cel puţin jumătate - 11 voturi – din numărul total de consilieri aleşi la alegerile locale din vara 2012, care număr este de 21, dintre care 1 este vacant”, a afirmat Mihai Idita, secretarul Primăriei Slatina.

În prezent s-a stabilit ca să fie organizată o nouă şedinţă de Consiliu Local, cel mai probabil, marţi – 19 mai, pentru a se vota un proiect de hotărâre privind revocarea din funcţie a Mihaelei Stana din funcţia de ”primar temporar”. În cadrul aceleiaşi şedinţe va fi reluată însă operaţiunea de desemnare a unuia dintre cei doi viceprimari, Mihaela Stana (PC) sau Cristian Bircea (independent/PLR), pentru a îndeplini atribuţiile aferente funcţiei de primar. 

După cum se ştie, edilul ales al urbei – Minel Prina (PSD) – este arestat la domiciliu din 15 martie a.c., în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ulterior, Prina a fost şi suspendat (din 30 martie) de Prefectura Olt din funcţia de primar de Slatina până la lămurirea situaţiei acestuia. Prina este acuzat de DNA de fapte de corupţie alături de nimeni altul decât predecesorul său, Darius Vâlcov (PSD), ajuns senator în decembrie 2012 şi chiar ministru de Finanţe în ”Guvernul Ponta IV”.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

VIDEO   Mihaela Stana, aleasă “primar interimar” de ziua de naştere

Primarul Slatinei, Minel Prina, reţinut de procurorii DNA 

Edilul Slatinei, Minel Prina, suspendat pe perioada arestării la domiciliu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite