Ce putem pregăti din verdeţurile de pe piaţă: reţete tradiţionale olteneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncărurile sunt uşor de făcut, dar consumul lor aduce beneficii mari organismului FOTO: www.traditiioltene.ro
Mâncărurile sunt uşor de făcut, dar consumul lor aduce beneficii mari organismului FOTO: www.traditiioltene.ro

După o iarnă în care am făcut mai puţină mişcare, în schimb mâncărurile grele au făcut mai des parte din meniu, abundenţa de verdeţuri pe piaţă, în această perioadă, ne oferă alegeri sănătoase. Iată şi câteva reţete olteneşti.

Medicii pledează pentru consumul de verdeţuri, din abundenţă în această perioadă în pieţe. Banala urzică este numai bună pentru tratarea anemiei, în timp ce alte plante verzi sunt preferate în curele de slăbire sau detoxifiere. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că a început postul, reţetele care au la bază aceste plante devin o alegere excelentă. Iată câteva modalităţi în care le putem prepara, disponibile pe site-ul www.tradiţiioltene.ro, de unde mai puteţi alege şi alte reţete tradiţionale.

Mâncare de ştevie

Se culege ştevia, apoi se curăţă de pe tulpini şi se aleg numai frunzele. Se spală, se pun la fiert şi se fierb bine, apoi se separă apa de ştevia fiartă şi se pune în altă cratiţă. Se amestecă  cu puţină făină până când se îngroaşă. După ce se răcesc, se adaugă usturoi cu sare şi se amestecă.

Mâncare de urzici

Se culeg urzicile, se aleg frunzele de tulpini, se spală, apoi se pun la fiert într-o oală şi se fierb bine. Oala se dă jos după foc atunci când urzicile s-au fiert  şi se separă urzicile fierte de apă.

Se pun într-o cratiţă, se pune făina peste ele şi apoi se pune şi puţină zeamă de urzici şi se amestecă până se îngroaşă. După ce se răcesc se adaugă usturoi pisat cu sare, se amestecă usturoiul cu urzicile.

urzici - foto traditii oltene

Urzici bătute

Ingrediente :
• 1 kg. urzici
• 2 linguri untdelemn,
• 1 linguriţă făină,
• mujdei de usturoi (facultativ)
• sare

Mod de preparare:

Se aleg urzicile, se spală în mai multe ape şi se opăresc în apa clocotită cu sare. Se lasă să fiarbă până se înmoaie, se scurg de apă şi se dau prin sită adăugând câte o linguriţă din zeama în care au fiert. Se pun într-o cratiţă la foc, se adaugă sare, untdelemn şi făină şi se lasă la marginea aragazului amestecând mereu cu lingura până încep să se umfle. Se pun pe o farfurie şi se servesc cu mujdei de usturoi şi cu mămăliguţă caldă.

Păpuşi de ştevie

Se folosesc frunze tinere de ştevie, altfel mâncarea iese amăruie. Se presară un pic cu sare, pentru a căpăta gust, se suprapun două – trei, se rulează şi se aşează rânduri – rânduri, de preferat în tavă de aramă. Se completează cu apă, se toarnă puţin ulei, se mai pune sare şi se pune la cuptor. Când friptura este gata, se zdrobesc câţiva căţei de usturoi şi se amestecă cu zeama, apoi se mai dă un pic la cuptor. Se serveşte cu azimă sau pâine caldă.

Mâncare de praz

• 2 – 3 fire de praz
• 2 cepe
• 3 roşii
• 200 gr. orez
• 100 ml. ulei

Se toacă ceapa şi se pune la călit. Când este gata, se adaugă prazul tăiat rondele, se înăbuşă şi el câteva minute, apoi se pun roşiile tocate mărunt. Se mai lasă câteva minute apoi se pune apă, cât să le cuprindă bine, adăugându-se şi un praf de sare. Se lasă să fiarbă până se înmoaie legumele, apoi se pune orezul spălat. Se lasă să fiarbă până se umflă orezul, apoi se pune verdeaţa. Se consumă cald sau rece, cu mămăligă de asemenea caldă sau rece, dar şi cu pâine.

CITIŢI ŞI: 

Mâncare delicioasă de prune uscate, după o veche reţetă oltenească

Ce mâncau strămoşii noştri în post. Turtă de mălai şi ciorbă de „raci“, două reţete delicioase de sezon

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite