Mâncare delicioasă de prune uscate, după o veche reţetă oltenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prunele uscate sunt un produs la îndemână în nordul judeţului Olt, unde în „vremurile bune“ de aici plecau zilnic TIR-uri întregi de prune la export. Oamenii din zonă au uscat din tată-n fiu fructele, în posturile lungi prunele uscate constituind un aliment la care se apelează des. Şi astăzi în zonă se pregăteşte mâncarea de prune uscate, care poate fi servită atât ca fel principal, cât şi ca desert.

Reţeta mâncării de prune uscate ne-a dezvăluit-o Carmen Stroe, care a moştenit-o de la bunica sa:

„Eu nu cântăresc niciodată ingredientele, mă bazez mai mult pe experienţă. Pentru o mâncare aleg cam doi pumni de prune uscate. Prunele se spală bine, se pun într-o cratiţă, se adaugă apă cât să le acopere bine, zahăr, după preferinţe, eu pun două linguri, şi se fierb până când pruna arată ca cea din compot.

Într-un alt vas se căleşte o ceapă cu puţin ulei, după care se adaugă o cană de orez. Pentru a fierbe orezul se adaugă zeama în care am fiert prunele, până când obţinem un pilaf. La final se adaugă prunele fierte şi, după preferinţe, zahăr vanilat sau rom. Se mai pot pune, de asemenea, nuci. Bunica mea făcea mâncarea după acelaşi procedeu folosind uneori, în locul orezului, făină“, a dezvăluit Carmen Stroe.

Altă variantă

Există şi o variantă de mâncare de prune în care se foloseşte zahărul caramelizat. Pentru o jumătate de kilogram de prune, spălate şi puse două ore la înmuiat, în apă caldă, se folosesc patru linguri de zahăr. Se caramelizează zahărul până devine auriu, după care se adaugă o cană de apă şi se fierbe până la topirea caramelului. Într-o altă cratiţă se căleşte o ceapă mare, în trei linguri de ulei. Când ceapa devine aurie se adaugă un pahar de apă, prunele şi sosul obţinut prin fierberea zahărului caramelizat.

Se amestecă trei linguri de făină cu o jumătate de cană de apă şi se adaugă peste prune, amestecând continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Se mai lasă la fiert câteva minute, iar la final se condimentează după gust.

CITIŢI ŞI: 

Ce mâncau strămoşii noştri în post. Turtă de mălai şi ciorbă de „raci“, două reţete delicioase de sezon

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite