Ultraj și abuz în serviciu la Sibiu. Un tânăr care s-a opus unei legitimări s-a ales cu capul spart

0
Publicat:

Situație oarecum stranie la Sibiu, după ce un bărbat i-a acuzat pe polițiști că l-au maltratat în stradă, pentru că s-a opus unei legitimări. La rândul lor, polițiștii susțin că ei au fost cei agresați.

Acuzații de ultraj și abuz în serviciu în urma unei legitimări la Sibiu Colaj
Acuzații de ultraj și abuz în serviciu în urma unei legitimări la Sibiu Colaj

Întâmplarea s-a petrecut în urmă cu o săptămână pe o stradă din Sibiu. Un echipaj de Poliție a fost solicitat să intervină în urma unui scandal într-un bar. În zona localului au fost găsiți doi tineri cărora li s-a cerut să se legitimeze. Pentru ce s-a întâmplat mai departe există două variante care par însă să nu se excludă una pe cealaltă și creează premisa unei legitimări cu forța. 

Deși ar fi putut demonstra cum a stat situația cu ajutorul imaginilor care au înregistrat întregul incident, conducerea Poliției Județene Sibiu a preferat să menționeze că le va folosi doar pentru a demonstra că este vorba despre un ultraj.

I-a sfidat pe polițiști apoi a încercat să fugă, în timpul unei acțiuni de legitimare

Un sibian susține că în timp ce era imobilizat la pământ de polițiști, a fost lovit de mai multe ori în zona capului cu un cu a fost bătut de unul din polițiști. Recunoaște însă că a existat o atitudine sfidătoare la adresa oamenilor legii, dar și că a încercat să se sustragă acțiunii acestor.

„Mă aflam pe strada Oituz din Sibiu, alături de un prieten, când un echipaj de poliție, fără semnale sonore, fără nimic, a venit pe interzis și ne-a oprit să ne legitimeze. În acel moment, eu am cerut să pornească bodycam (camerele purtabile de pe echipamentele polițiștilor - n.red.). Prietenul meu i-a întrebat de ce vin pe interzis și ce fel de poliție sunt ei, iar în acel moment s-au enervat. De acolo au mai fost câteva cuvinte, nu mai rețin bine, moment în care polițistul a scos spray-ul și mi-a dat în față, m-a lovit, ca să mă pună la pământ. Eu m-am tras, am fugit aproximativ patru - cinci metri”, a mărturisit Silviu Pigulin, de 22 de ani, jurnaliștilor de la „Ora de Sibiu”

Mai departe acesta susține că unul dintre polițiști a scos bâta telescopică din dotare cu care l-a lovit de mai multe ori în zona capului. Prietenul său care a încercat să intervină, a fost de asemenea lovit peste mâini. În final, polițistul l-ar fi abandonat „într-o baltă de sânge” și a plecat. 

Certificat medico-legal pentru cele șase „găuri din cap”

Amicul a fost cel care a sunat apoi la 112 pentru a solicita o ambulanță. Tânărul agresat susține că a ajuns la spital cu șase „găuri în cap”, de diferite dimensiuni cuprinse între 2 și 4 centimetri, fiind externat câteva ore mai târziu. A primit un certificat medico-legal constatator al rănilor în care se menționează că are nevoie de opt - nouă zile pentru îngrijiri medicale. 

A mai precizat că intenționează să contacteze un avocat și să depună o plângere pentru abuz în serviciu și că nu este prima dată când îl întâlnește pe polițistul cu care a avut incidentul despre care știe că face parte din echipajul care patrulează în zona Hipodrom și că l-a mai legitimat și cu alte ocazii, fără incidente.

„Verificăm dacă polițiștii au acționat corect”

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu au precizat că procesul de legitimare a degenerat din cauza atitudinii recalcitrante a celor doi tineri. Unul dintre polițiști a raportat că a fost bruscat în timpul unei misiuni de legitimare, motiv pentru care s-a deschis un dosar penal pentru ultraj. În paralel, s-a demarat și o anchetă internă menită să clarifice dacă se poate vorbi în acest caz despre vreun abuz în serviciu. 

„Polițistul a fost agresat. A tras de el. Din câte mi s-a comunicat, respectivul făcea scandal, iar polițiștii au ajuns în zonă în urma unei sesizări. Cei legitimați au devenit recalcitranți. Verificăm dacă polițiștii au acționat corect. Imaginile (de pe bodycam - n.red.) sunt folosite pentru ultraj. Ancheta internă va fi finalizată în câteva zile”, a dat asigurări șeful IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite