Unul dintre bătăușii din Sibiu, reținut. Polițiștii, atacați cu pietre și amenințați cu moartea

0
0

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Agnita au anunțat vineri, 19 august, că unul dintre agresorii implicați în atacul cu furci și topoare din Sibiu a fost reținut, iar un altul este anchetat penal. Zeci de persoane au fost implicate miercuri seara, 17 august, într-un scandal de amploare, în comuna Iacobeni, satul Netuș, din județul Sibiu.

Polițiști sibieni, amenințați cu moartea. Foto Arhiva Adevărul
Polițiști sibieni, amenințați cu moartea. Foto Arhiva Adevărul

Un localnic a fost atacat cu furci, topoare și lemne de către mai mulți vecini. Aceștia i-au distrus mașina și i-au intrat în curtea casei înjurând și amenințând întreaga familie. Victima a cerut ajutor la 112. La fața locului au ajuns polițiștii de la Secția Rurală 3 Agnita, iar în sprijinul lor au venit mascații de la Acțiuni Speciale și din cadrul Jandarmeriei Sibiu.

La vederea acestora mulțimea furioasă s-a dispersat, dar când s-a încercat imobilizarea unuia dintre agresori, găsit pe stradă în timpul patrulării ulterioare, polițiștii au fost atacați cu pietre și amenințați cu moartea. Polițiștii rurali au ripostat și au scos armamentul din dotare. Au tras în aer focuri de avertisment și astfel s-a calmat întreaga situație. 

Vineri, 19 august, unul dintre agresorii care au încercat să-l scape pe bărbatul imobilizat pentru a fi condus la Poliție, a fost reținut, pentru două acuzații de ultraj.

Acuzat pentru două infracțiuni de ultraj împotriva unor polițiști sibieni

„Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Agnita a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și apoi reținerea unui persoane de sex masculin, în vârstă de 26 de ani, care locuiește pe raza localității Netuș, comuna Iacobeni - Sibiu, pentru săvârșirea a două infracțiuni de ultraj”, au comunicat reprezentanții Poliției Județene Sibiu.

Anchetatorii dețin probe că acesta i-a amenințat pe polițiști cu moartea. Potrivit Codului Penal: „Amenințarea nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.

În plus, pentru că a amenințat un poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, agresorul riscă majorarea pedepsei cu încă jumătate.

Pentru că a ameninţat cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva unei persoane sau altei persoane, fapt ce a indus acesteia / acestora o stare de temere, riscă închisoarea de la trei luni la un an sau amendă. 

Anchetatorii sibieni au reținut împotriva agresorului și concursul de infracţiuni.

Polițiști amenințați cu moartea în timp ce imobilizau un suspect

Procurorii au oferit mai multe detalii despre cum s-a petrecut incidentul: „Din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză, până în acest moment procesual, există date și probe care conturează următoarea situație de fapt: în data de 17 august 2022, jurul orelor 20:48, persoana în cauză, în mod nemijlocit, a adus amenințări cu acte de violență împotriva a doi polițiști aflați în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care, alături de o grupă a Serviciului pentru Acțiuni Speciale, desfășurau o activitate de conducere a unei persoane la sediul unității de poliție, prin exercitarea de gesturi cu caracter intimidant evident”.

Mai exact, explică anchetatorii, agresorul ținea în mână pietre cu intenția vădită de a-i ataca pe polițiști, pe care i-a și amenințat verbal cu moartea.

Agresorul din Iacobeni, reținut, riscă arestul preventiv

„Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzația, în conformitate cu prevederile art. 307 din Codul de procedură penală”, au mai menționat procurorii care au menționat și că s-a început o anchetă penală și față de o altă persoană. „Vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare atunci când împrejurările cauzei vor permite acest fapt”, au precizat magistrații sibieni.

În cursul zilei de sâmbătă, 20 august, procurorul de caz va decide asupra eventualelor măsuri preventive care se impun în cauză, mai exact dacă va fi cineva arestat preventiv.

Între timp polițiștii îi caută pe toți agresorii implicați în scandalul din Netuș - Sibiu, pentru a-i trage la răspundere pentru faptele comise. 

Mai multe - Sibiu

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite