Ministerul Culturii, de partea lui „Arsenie Boca“. Documentarul controversat va fi difuzat la ASTRA Film din Sibiu VIDEO

0
Publicat:

Spiritele s-au închis în urma unei scrisori trimisă de Arhiepiscopia Sibiului organizatorilor ASTRA Film pentru a cere interzicerea difuzării unui documentar despre „Sfântul Ardealului” - Arsenie Boca.

Documentarul despre Arsenie Boca la Festivalul ASTRA Film de la Sibiu Colaj
Documentarul despre Arsenie Boca la Festivalul ASTRA Film de la Sibiu Colaj

Este vorba despre „Arsenie. Viața de apoi” în regia lui Alexandru Solomon, un film care a suscitat controverse încă de când a început să fie promovat, motiv pentru care în unele locuri din țară proiecția sa a fost anulată.

Cum documentarul este înscris în cadrul celui mai longeviv festival de film din țara noastră - ASTRA, la secțiunea „Competiția România”, reprezentanții bisericii din Sibiu au avut o atitudine tranșantă în privința lui, considerând că produce prejudicii de imagine bisericii în ansamblu. 

Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor ASTRA Film Festival (AFF2023), care va avea loc în perioada 15-22 octombrie 2023, ca proiecția filmului să fie interzisă, acuzând că face parte dintr-un „demers neomarxist” menit să batjocorească poporul român și valorile sale spirituale, prin parodierea vieții părintelui Arsenie Boca. 

Ministerul Culturii refuză cenzurarea filmului

Ca partener strategic în cadrul evenimentului ASTRA Film și Ministerul Culturii a avut o poziție tranșantă în privința acestui conflict, considerând că interzicerea difuzării documentarului ar fi neconstituțională și, prin urmare, ilegală.

Constituția României (...) prevede că ”libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creaților de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile” și că ”cenzura de orice fel este interzisă”. De asemenea, Legea fundamentală a României mai precizează ca “răspunderea civilă pentru informația sau pentru creația adusă la cunoștință publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condițiile legii”. Ministerul Culturii, ca autoritate publică centrală, are obligația de a întreprinde demersuri doar în limitele atribuțiilor conferite prin lege și cu respectarea drepturilor și libertăților prevăzute de Legea fundamentală a României”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Același for menționează: „Conținutul producțiilor culturale care generează controverse în spațiul public merită abordat de părțile interesate printr-un dialog activ, sub semnul toleranței și al respectului pentru demnitatea umană, care să țină cont atât de prevederile legale, cât și de sensibilitățile legitime ale multor cetățeni români”

Experiment social în rândul unor credincioși

Directorul și fondatorul Festivalului Internațional de Film Documentar ASTRA, Dumitru Budrala a declarat pentru „Adevărul”: ASTRA Film Festival nu a cenzurat niciodată, în cei 30 de ani de existență, vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil”.

Iar regizorul documentarului, Alexandru Solomon, a menționat, printre altele, că: „Ce se întâmplă acum este și lucrul despre care vorbește filmul – presiunea bisericii în diverse domenii”. Acesta a catalogat tendința de a se interzice ceva drept o desconsiderare a puterii de judecată a oamenilor. 

Controversatul documentar reprezintă un experiment social al regizorului Alexandru Solomon în rândul unui grup de credincioși care participă la un pelerinaj dedicat lui Arsenie Boca. Filmul are un început brutal, ca protest și manifest, apoi continuă cu o zonă sensibilă legată de influența pe care biserica o poate exercita.

„Regizorul pleacă împreună cu grupul de credincioși pe acest traseu și organizează diverse activități și interviuri pe parcurs, pentru a-i face pe aceștia să spună ceea ce simt și gândesc. Din convingerile pelerinilor reies convingerile comunității ortodoxe românești, tipare recognoscibile din societatea de astăzi. Cum se împletesc biserica și religia cu marketingul, vedem în această producție, în care cele trei perspective se confruntă prin vocea protagoniștilor”, se menționează în descrierea documentarului.

Cultură

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite