Răpirea copilei din Sibiu. Cine a ticluit întregul plan și unde a ajuns fata în final. Amănunte tulburătoare FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 9 ianuarie, o copilă de 14 ani din Tălmaciu, Sibiu, a fost răpită în plină noapte din casă. Patru bărbați și o femeie riscă să ajungă în acest caz după gratii. Amănunte tulburătoare au ieșit la iveală.

Luminița Carolea, copila răpită din Tălmaciu-Sibiu și prietenul de 23 de ani SURSA IPJ Sibiu
Luminița Carolea, copila răpită din Tălmaciu-Sibiu și prietenul de 23 de ani SURSA IPJ Sibiu

„alertă răpire copil” s-a declanșat la începutul acestei săptămâni, când patru bărbați mascați au intrat cu forța într-o casă din Tălmaciu, Sibiu, de unde au răpit-o pe Luminița Carolea, o adolescentă de 14 ani.

La câteva ore de la declanșarea cercetărilor, răpitorii au fost găsiți și ulterior reținuți, după audieri (vezi video) iar după mai puțin de 12 ore de la comiterea faptei a fost găsită și victima, într-un sat din județul Brașov.

Ancheta a scos la iveală mai multe amănunte despre povestea răpirii, în jurul căreia au circulat o serie de versiuni neconfirmate încă oficial sau confirmate doar parțial.

Prietenie pe internet

Printre acestea și faptul că victima se cunoștea cu unul dintre răpitori, tânărul de 23 de ani ale cărui semnalmente au fost date publicității odată cu cele ale copilei.

Cei doi s-au împrietenit pe internet, în urmă cu mai mult timp, doar că planurile lor nu au coincis cu cele ale părinților fetei. Fiind din comunitatea romă, familiile sunt cele care stabilesc alianțele de căsătorie între tineri.

Din acest motiv s-a și ticluit planul de răpire, despre care nu există certitudinea că a fost adus și la cunoștința minorei.

Cert este că mama băiatului a fost de asemenea implicată în această poveste, după cum au confirmat anchetatorii care au precizat că o femeie de 46 de ani este cercetată în acest caz.

Răpitor al copilei de 14 ani din Tălmaciu-Sibiu, dus la audieri SURSA IPJ Sibiu
Răpitor al copilei de 14 ani din Tălmaciu-Sibiu, dus la audieri SURSA IPJ Sibiu

Răpitorii, plătiți de mama băiatului

De asemenea, în timp ce anchetatorii au menționat că cei patru bărbați provin din localitățile Avrig și Mârșa, există informații potrivit cărora părinții tânărului implicat în acest caz provin din Porumbacu de Jos.

Mama băiatului i-ar fi plătit pe cei patru bărbați care au pătruns în casa familiei copilei, fiind mascați pentru a nu fi recunoscuți, fapt însă care nu i-a ajutat prea mult. În mașina cu care a fost răpită fata, i-a așteptat și mama amicului cunoscut pe internet.

Piste false

Răpitorii au încercat să-i pună pe urmăritori pe piste false, minora fiind dusă de către aceștia în mai multe locații. Inițial, copila răpită a ajuns într-o localitate componentă a orașului Avrig, Săcădete, unde o aștepta prietenul ei de pe net. Împreună au plecat mai departe, dar nu la casa părinților, ci în județul vecin, la niște cunoștințe.

Alertă răpire copil din Tălmaciu Sibiu elemente de identificare amic victimă Sursa IPJ Sibiu jpeg
Alertă răpire copil din Tălmaciu Sibiu elemente de identificare amic victimă Sursa IPJ Sibiu jpeg

Cu ajutorul colegilor din Brașov, polițiștii de la Investigații Criminale Sibiu au găsit-o pe fată într-un imobil din satul Vad, comuna Șercaia, județul Brașov, la aproximativ 80 de kilometri depărtare de casă.

În loc de nuntă, centru de plasament

În acest moment, Luminița Carolea se află într-un centru social din Sibiu, unde a fost dusă după audieri pentru evaluare.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Beatrice Muntean, copila a fost plasată în regim de urgență la Centrul de Primire al Complexului de Servicii Prichindelul, fiindcă a fost găsită în lipsa unui părinte / tutore / reprezentant legal. Aici va beneficia inclusiv de consiliere psihologică, asistență socială și medicală.

Alertă răpire copil din Tălmaciu Sibiu elemente de identificare victimă Sursa IPJ Sibiu jpeg
Alertă răpire copil din Tălmaciu Sibiu elemente de identificare victimă Sursa IPJ Sibiu jpeg

Tradiția răpirii versus legile românești

În tradiția romilor, răpirea este considerată o dovadă de iubire când familiile din care provin tinerii nu se înțeleg în privința aspectelor destinate alianței. Legea românească însă nu recunoaște acest obicei pe care-l consideră infracțiune, iar când este vorba despre copii, situația se agravează.

Mama băiatului și cei patru bărbați care au ajutat la răpirea fetei au fost reținuți pentru 24 de ore de polițiștii sibieni. Cu toții vor ajunge în fața unui judecător de drepturi și libertăți cu propunerea de arest preventiv pentru lipsire de libertate în mod ilegal și violare de domiciliu. Între timp, ancheta polițiștilor din cadrul Serviciului Investigații Criminale Sibiu continuă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 7 ani, dar se consideră lipsire de libertate şi răpire a unei persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa ori de a se apăra, dacă fapta a fost săvârșită asupra unui minor, ca în cazul de față, pentru care pedeapsa cu închisoarea este cuprinsă între 3 şi 10 ani. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite