Neurologia Sibiu, medaliată din nou cu aur. 200 de pacienți, salvați de AVC printr-o metodă modernă FOTO

0
Publicat:

Pentru a treia oară, secția de Neurologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu este premiată cu aur de Societatea Europeană de AVC (ESO) pentru raportarea tuturor accidentelor vasculare tratate.

Secția Clinică Neurologie Sibiu medaliată cu aur pentru tratarea bolnavilor de AVC Foto Colaj jpg
Secția Clinică Neurologie Sibiu medaliată cu aur pentru tratarea bolnavilor de AVC Foto Colaj jpg

Distincția a fost conferită la finele săptămânii trecute, în cadrul celei de-a 21-a ediții a Congresului Societății de Neurologie din România, la care au participat peste 700 de neurologi din țară și din străinătate.

Recunoașterea vine ca urmare a raportării în Registrul European de AVC a tuturor accidentelor vasculare tratate cu proceduri de recanalizare - tromboliză. Este pentru a treia oară când Spitalul Județean Sibiu este premiat cu medalia de aur, prin secția de neurologie, precedentele recompense fiind obținute în 2019 și 2020.

Neurologii din Sibiu medaliați cu aur pentru tratarea bolnavilor de AVC Foto SCJU Sibiu jpeg
Neurologii din Sibiu medaliați cu aur pentru tratarea bolnavilor de AVC Foto SCJU Sibiu jpeg

Echipa Secției Clinice Neurologie Sibiu din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU), participantă în cadrul congresului, a fost coordonată de medicul șef - prof. univ. dr. Corina Roman – Filip. Neurologii sibieni au susținut două prezentări orale.

„Din seria patologiei cerebrovasculare, s-a remarcat lucrarea prin care prof. dr. Corina Roman a analizat incidența și factorii de risc care duc la apariția crizelor epileptice post-AVC, cele două scale care pot indica această probabilitate, precum și terapia farmacologică optimă, fiind subliniat rolul statinelor în scăderea riscului de apariție a EpAVC”, s-a menționat într-un comunicat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

SCJU - Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
Secția Clinică Neurologie Sibiu medaliată cu aur pentru tratarea bolnavilor de AVC Foto SCJU Sibiu

Medicii rezidenți ai clinicii au prezentat patru postere cu informații actuale legate de bolile cerebrovasculare și afecțiunile neuro-imune.

Șefa Secției Clinice de Neurologie, prof. univ. dr. Corina Roman Filip a amintit faptul că procedura de tromboliză intravenoasă se utilizează la Sibiu încă din 2019, de când s-a și înscris în  Programul Național AP – AVC: „Este o metodă modernă și netraumatizantă, cu ajutorul căreia, printr-un tratament injectabil intravenos este dizolvat cheagul de sânge care provoacă accidentul vascular cerebral. Procedura se aplică pacienților eligibili, mai exact într-o fereastră de 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absența contraindicațiilor”.

Prof univ dr Corina Roman Filip șefa Secției Clinice Neurologie din Sibiu Foto SCJU Sibiu jpeg
Prof univ dr Corina Roman Filip șefa Secției Clinice Neurologie din Sibiu Foto SCJU Sibiu jpeg

Aproximativ 200 de pacienți au beneficiat din 2021 încoace de această procedură, din peste 1.500 de pacienți care au ajuns la spital cu AVC ischemic (accident vascular cerebral), adică aproximativ 12,54%.

Suntem onorați că am obținut acest premiu pentru a treia oară, alături de alte spitale din România. Este o încununare a muncii noastre, în beneficiul direct al pacienților. Scopul nostru este să ne aliniem metodelor moderne de tratament pentru accidentele vasculare acute, cum sunt tromboliza și, următorul pas, trombectomia în ACV ischemic acut”, a menționat prof. univ. dr. Corina Roman – Filip.

De la finele lunii aprilie, Secția Clinică Neurologie funcționează într-un sediu reabilitat total, modernizat și echipat printr-o investiție a Consiliului Județean Sibiu, cu ajutorul a peste 40 de milioane de lei. Fondurile destinate capitolului de sănătate Sibiu au fost obținute prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Aproximativ jumătate de milion de lei a reprezentat contribuția Consiliului Județean Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite