Sibiul își construiește un nou spital județean. Licitația, adjudecată cu circa 428 de milioane de euro

0
Publicat:

După mai multe tentative, Sibiul anunță că va avea un nou spital județean. Licitația pentru construcția și echiparea acestuia a fost câștigată de către o asociere de firme, pentru aproximativ 428 milioane de euro.

Noul sediu al Spitalului Județean Sibiu - proiect Foto Adevărul.jpg
Noul sediu al Spitalului Județean Sibiu - proiect Foto Adevărul.jpg

Cea mai mare investiție postdecembristă din Sibiu va fi derulată de Consiliul Județean.  Valoarea acesteia este sub cea estimată în luna decembrie a anului trecut, cu mai bine de 20 de milioane de euro. Trei ani va dura construcția efectivă, care va fi realizată în parteneriat cu peste 60 de firme, dintre care unele locale. 

Noul sediu va avea patru corpuri de clădire, cu câte cinci etaje fiecare, o megaconstrucție desfășurată pe mai bine de 100.000 de mp și va putea deservi aproximativ 900 de pacienți în același timp.

Procedura de licitație a fost deja validată de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, proiectul va fii pus în practică de către o asociere de firme condusă de CON-A Operations, după cum au anunțat luni, 12 iunie, într-un comunicat de presă, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu. 

Competitorii turci, Özaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS, au la dispoziție 10 zile pentru a contesta licitația, prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Megaconstrucția pentru care s-au scris 120.000 de pagini de documentație

Evaluarea ofertelor a fost o adevărată provocare pentru comisia formată atât din angajați ai Consiliului Județean Sibiu, Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cât și ai consultantului, ACC Infrastructure SRL, fiecare documentație însumând aproximativ 30.000 de pagini”, au menționat câștigătorii.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a menționat cu această ocazie că noul Spital Județean de Urgență reprezintă cea mai dorită investiție a sibienilor, fapt confirmat inclusiv de un sondaj al Băncii Mondiale: „Deși reabilităm, modernizăm și dotăm în permanență actualele clădiri, majoritatea construite pe vremea Imperiului Austro-Ungar, județul Sibiu are nevoie de un spital nou, proiectat conform nevoilor actuale ale pacienților și ale medicilor”.

Noul spital va putea trata aproximativ 900 de pacienți în același timp

Guvernul României a emis de curând un act normativ ce permite solicitarea de finanțare nerambursabilă la valoarea integrală a investiției, fapt ce a rezolvat problemele principale legate de această investiție.

Potrivit Caietului de sarcini, noua instituție medicală va avea patru corpuri de clădire cu câte cinci etaje fiecare, însumând 805 paturi destinate spitalizării continue pentru adulți și copii, precum și 90 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Achiziționarea, instalarea și punerea în funcțiune a întregii aparaturi medicale se vor face la finalul construcției noului sediu care, promit constructorii, va beneficia atât de tehnologii medicale de ultimă generație cât și de eficiență energetică ridicată și infrastructură funcțională digitalizată.

62 de parteneri își vor da concursul pentru a finaliza construcția în trei ani

Noul sediu va avea 120.570 metri pătrați, și va fi gata în aproximativ trei ani de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Nu mai puțin de 62 de firme își vor da concursul pentru a realiza această mega-construcție a Sibiului: „Potrivit documentelor depuse, la asocierea condusă de CON-A Operations au aderat alte 62 de firme în calitate de ofertanți sau subcontractori. Între acestea se află și firmele sibiene CON-A, CON-A Productions, CON-A Mep, Condesign, Gama IT, Sobis și Electro-Con Impex”.

Portofoliul liderului câștigător

Printre cele mai importante edificii aflate în portofoliul Grupului CON-A se numără: Spitalul Orășenesc „Sf. Spiridon” Mioveni, Spitalul Județean Alba-Iulia - extindere, Centrul Medical Ares Cluj-Napoca, Centrul de cercetare și producție soluții perfuzabile B. Braun din Sânandrei - Timiș, stadioanele din Sibiu, Craiova și Târgu Jiu, Cluj Arena și Sala Polivalentă din Cluj, Centrul de Afaceri Sibiu, Hotel Ramada Sibiu, fabricile de componente din Sebeș, Jucu și Blaj, precum și Centrul Comercial Cora Constanța.

În prezent, aceeași companie este liderul unei asocieri care se ocupă de modernizarea și extinderea terminalului Aeroportului Internațional Sibiu, ce va fi finalizat până la sfârșitul acestui an. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 55,3 milioane Euro, fără TVA. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite