Pedeapsa primită de pompierul piroman din Sibiu, obsedat de fosta iubită. A băut ca să-și facă curaj

0
Publicat:

În luna septembrie a anului trecut un caz straniu se petrecea la Sibiu: un pompier incendia o vilă, faptă în urma căreia avea să ajungă după gratii. Trei copii și mama lor au rămas, însă, pe drumuri.

Imaginea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu a avut de suferit în toamna anului trecut în urma faptelor unui angajat al instituției. Acuzat că în loc să-și facă meseria a dat și mai mult de lucru colegilor săi, prin incendierea unei locuințe, acesta a fost arestat la scurt timp după comiterea faptei. Decizia a determinat instituția să aibă o reacție, deși inițial nu se dorise să se ofere nici un fel de amănunte.  

Ancheta procurorilor militari din Cluj la care a ajuns cazul a scos la iveală nu doar modul în care s-au consumat faptele (vezi video și galeria foto), dar și motivele pentru care pompierul s-a transformat în piroman: gelozia și răzbunarea.

Vila incendiată de către acesta aparținea fostei iubite și celor trei copii ai acesteia, alături de care fostul plutonier adjutant trăise o poveste de dragoste mai bine de un an și jumătate. 

Judecat în stare de arest preventiv, instanța a decis ca fostul pompier să rămână după gratii pentru următorii trei ani, dar și să-și despăgubească victimele. 

L-a amenințat pe unul dintre copii că-i va da foc mamei sale

În noaptea de 1 / 2 septembrie 2022, pompierul piroman a plecat de la locuința sa din Șelimbăr către casa fostei iubite, din Șura Mică. Cei aproximativ 20 de kilometri au fost străbătuți cu mașina pe care o folosea în timpul liber ca taximetru și pe care a lăsat-o la un kilometru depărtare de locuință, ca să nu dea de bănuit, după cum au stabilit ulterior anchetatorii de la Parchetul Militar Cluj (Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj). 

Cei doi puseseră punct relației lor încă din luna mai, dar bărbatul refuza să accepte situația, motiv pentru care, între timp, o urmărise și o tracasase constant. 

„Cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale, partea civilă a declarat că, după despărțirea de inculpat, acesta a dezvoltat o obsesie față de ea și cei trei copii minori ai săi, urmărind-o în mod repetat, acest comportament nelimitându-se doar la șicanarea psihică a ei, ci culminând cu amenințarea transmisă la data de 28 august fiului ei, în vârstă de 15 ani”, se mai arată în rechizitoriu.

Bărbatul îl avertizase pe copil că-i va da foc mamei sale, pentru a-i provoca aceeași suferință care-i fusese provocată și lui. 

Femeia avea să povestească ulterior anchetatorilor că bărbatul i-a urmărit în mod repetat locuința, fie din fața porții, fie din mașina personală, aspecte observate atât de ea cât și de către cei trei copii care trăiau într-o permanentă teroare. 

A băut toată ziua, ca să aibă suficient curaj să se răzbune

„Pe parcursul zilei de 01.09.2022, acesta a consumat o cantitate mare de alcool încă de dimineață, de când a revenit acasă după efectuarea serviciului. Pe fondul stării de ebrietate avansată în care a ajuns și a geloziei care îl măcina în mod constant după despărțirea de fosta sa concubină, (...) neacceptând ideea (...) și că refuză să se împace, în pofida solicitărilor sale insistente, a luat hotărârea de a se răzbuna pe aceasta în schimbul suferinței sentimentale pe care el pretindea că astfel i-a fost provocată”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii militari, despre motivele care au stat în spatele deciziei de a incendia locuința din Șura Mică Sibiu. 

Ultima bere a consumat-o chiar înainte de incendiu

Pe drumul spre locuința fostei iubite, sibianul a oprit într-o benzinărie, unde a umplut două peturi de plastic cu patru litru de benzină. 

Când a ajuns la destinație, a escaladat gardul, profitând de zona care dădea spre câmp, unde nu-l putea vedea nimeni.

„A băut o bere și, după ce în prealabil s-a asigurat că partea civilă și membrii familiei nu sunt în locuință, a distrus prin incendiere imobilul acesteia”, au mai menționat procurorii.

A împrăștiat benzina prin mai multe locuri ale casei, ca să fie sigur că focul izbucnește din mai multe focare. Apoi a plecat satisfăcut spre mașina pe care o lăsase mult mai departe de locuință ca să nu atragă atenția. 

În urma izbucnirii acestui incendiu în Sibiu, vila cu mansardă a ars în integralitate. 

Condamnat la închisoare și la plata unor daune materiale și morale

Deși a încercat să-și șteargă toate urmele, amenințările pe care le făcuse în trecut l-au dat în final de gol pe pompier, care a fost la scurtă vreme reținut de polițiști, iar mai apoi încarcerat.

În final, a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare, dar și la plata unor despăgubiri materiale și morale.

În textul sentinței date de către instanța Tribunalului Militar din Cluj Napoca se menționează printre altele: „Va obliga inculpatul să achite părții civile următoarele sume de bani, cu titlu de daune materiale: 80.689 euro (...) ce reprezintă contravaloarea imobilului distrus; suma de 158.190 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor mobile distruse în incendiu și suma de 7.700 euro reprezentând lipsa de folosință a imobilului”.

Deși s-au cerut în instanță aproximativ 170.000 de euro pentru imobilul distrus, magistrații au ținut cont că în această sumă a fost inclusă și valoarea terenului aferent casei și au redus suma la jumătate. 

În plus, sibianul mai are de dat încă 200.000 de lei pentru daune morale, suferite de femeie și copiii săi. Cu toții au avut nevoie de ajutor specializat din partea unui psiholog, iar femeia a urmat chiar și un tratament cu antidepresive.

După acest incendiu, rămasă cu trei copii pe drumuri, chiar înainte de începerea școlii, localnica din Șura Mică a reușit să se pună pe picioare cu sprijinul comunității locale.

S-a văzut nevoită să închirieze un apartament în Sibiu, al cărui contract va expira în luna septembrie a acestui an.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite