Noi stații de alimentare pentru mașini electrice, lângă Transalpina. Unde vor fi amplasate

0
Publicat:

Veste bună pentru şoferii de maşini electrice şi hibrid! Noi staţii de alimentare vor exista, în curând, în apropiere de Transalpina. La ora actuală, preferinţa pentru maşini electrice este pe un trend ascendent, atât în Uniunea Europeană, cât şi la noi în ţară.

Staţiile de alimentare pentru maşini electrice vor fi amplasate aproape de Transalpina FOTO Arhivă
Staţiile de alimentare pentru maşini electrice vor fi amplasate aproape de Transalpina FOTO Arhivă

Primarul localităţii Poiana Sibiului a anunţat că va construi două noi staţii de alimentare, de mare putere, destinate autovehiculelor electrice. Decizia sa a pornit de la faptul că, în prezent, nu există staţii de încărcare pentru maşinile electrice în localităţile din Mărginimea Sibiului, una din principalele zone turistice din judeţ, cu numeroase pensiuni. Mai mult decât atât, comuna este tranzitată de Transalpina şi se confruntă cu un flux mare de turişti, care merg înspre Rânca.

E de menţionat faptul că noi suntem tranzitaţi de Transalpina, care începe de la Sălişte, următoarea localitate este Tilişca, satul Rod, Poiana Sibiului şi Jina, deci noi suntem singurele localităţi din Mărginimea Sibiului care suntem pe traseul acesta şi tocmai în ideea aceasta m-am gândit ca aceste două staţii să fie amplasate la Poiana Sibiului. La noi este un flux de turişti care merg spre Rânca, a explicat Adrian Iovi, primarul din comuna Poiana Sibiului, pentru Agerpres.

Când vor fi gata noile staţii de alimentare

Primii paşi au fost deja făcuţi: a fost obţinut avizul tehnic de racordare şi există finanţare prin PNRR. Primarul Adrian Iovi și echipa sa au câştigat un proiect finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 1.901.277 de lei, bani destinaţi pentru reabilitarea termică a clădirii Primăriei şi pentru montarea a două staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice, în centrul comunei. Edilul şi-a propus ca, în doi ani, ambele staţii de alimentare să fie funcţionale.

Având în vedere faptul că noi din timp am obţinut şi ATR-ul, adică avizul tehnic de racordare, ne-am asigurat ca să avem putere instalată în zonă, pentru că sunt staţii de putere mare, de 50 de kilowaţi, eu sper ca în doi ani maxim să avem aşa ceva., a declarat primarul.

În Poiana Sibiului nu sunt proprietari de maşini electrice

Adrian Iovi se declară un susţinător al energiei verzi şi speră ca astfel să îi încurajeze şi pe locuitorii comunei să îşi cumpere maşini electrice. El spune că, momentan, nu există deţinători ai unor astfel de autovehicule, în schimb, sunt câţiva proprietari de maşini hibrid.

În Poiana Sibiului nu sunt proprietari de maşini electrice, dar sunt de maşini hibrid. Sunt câţiva acum, dar noi vrem să încurajăm energia verde în primul rând prin ceea ce fac., spune primarul comunei Poiana Sibiului.

În judeţul Sibiu există staţii de încărcare maşini electrice în municipiile Sibiu şi Mediaş, potrivit autorităţilor locale şi Asociaţiei Judeţene de Turism. De asemenea, judeţul Sibiu oferă posibilitatea proprietarilor de maşini electrice să se întreacă într-un raliu, numit Transylvania Classic, programat să aibă loc anul acesta între 10 şi 12 august.

Anul trecut, în Uniunea Europeană, mașinile electrice alimentate cu baterii au reprezentat 12,1% din vânzările de mașini noi pe parcursul anului, față de 9,1% în 2021, potrivit ACEA, grupul industrial care reprezintă principalii producători de automobile din Europa. În România, au fost vândute peste 10.000 de maşini electrice, iar înmatriculările au crescut cu 7%.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite