Crimă transmisă în direct. Ce pedeapsă a primit un extremist german reeducat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primăvara anului 2022, un băiat de 17 ani, din Germania, aflat în grija unei familii de români, a ucis cu sânge rece o bătrână de 74 de ani, în Mediaș. Ca să fie admis într-o grupare extremistă, a filmat și a transmis totul în direct.

Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german adus la reeducare în România Colaj
Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german adus la reeducare în România Colaj

Marți, 8 august 2023, Tribunalul Sibiu l-a găsit pe Nino Luciano H. vinovat de omor calificat, tentativă de omor calificat, distrugere și pornografie infantilă în formă continuată și a decis să-l trimită după gratii pentru următorii 14 ani.

Decizia însă nu este definitivă și mai mult ca sigur că va fi atacată prin apel. Băiatul german a fost adus la reeducare în România pe când avea doar 11 ani, fiind dat în plasament internațional la Dumbrăveni - Sibiu, prin intermediul unei organizații neguvernamentale. Provenea dintr-o familie dezorganizată, cu o mamă consumatoare de droguri și un trecut destul de tulbure.

Parcursul său infracțional este terifiant, după cum reiese chiar din rechizitoriul anchetatorilor.

Crimă în Mediaș pe motive rasiale

Criminalul din Dumbrăveni a mărturisit că și-a ales victima de 74 de ani pe motive rasiale, crezând că femeia din Mediaș este de etnie romă / evreiască. A pândit-o în zona garajelor din spatele blocului, în timp ce aceasta ducea gunoiul la ghenă. A tăbărât asupra ei, a trântit-o la pământ, a lovit-o cu picioarele și pumnii și apoi i-a tăiat gâtul cu un cuțit.

Fapta s-a petrecut la orele amiezii, în 12 aprilie 2022. Băiatul a plecat din Dumbrăveni mințindu-i pe cei care-l aveau în grijă că merge la profesoara cu care făcea școală în particular, deși aceasta era internată în spital cu Covid. Ca să nu ridice suspiciuni, a menționat că, la recomandarea educatoarei sale, merge să-și dezvolte abilitățile de orientare în spațiu. Plecase însă decis să omoare pe cineva, după cum aveau să descopere ulterior anchetatorii. Se echipase cu cuțite, spray paralizant și mănuși. 

Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german reeducat în România Captură video
Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german reeducat în România Captură video

A omorât una dintre cele trei ținte alese

Anchetatorii au aflat că femeia nu a fost prima țintă. Criminalul în vârstă de 17 ani a mai încercat să omoare și alte persoane. Inițial, a filat un bărbat căruia i-a dat un leu pentru cafea. Omul a avut însă prezență de spirit și, când l-a văzut că scoate din buzunar spray-ul paralizant, a început să strige după ajutor. Tânărul a fugit, iar apoi, frustrat, a pus la cale să o omoare pe bătrână.

Cu două săptămâni înainte, a mai fost la un pas să ucidă un bătrân de 82 de ani. L-a împins pe scările unui bloc, determinând căderea acestuia de la un metru înălțime, iar apoi l-a tăiat cu un cuțit pe față și pe mâini, cauzându-i sângerarea abundentă, după care a părăsit rapid locul faptei. A înregistrat și transmis totul în direct pe grupul care-i lansase provocarea.

„Ulterior, după comiterea faptei, inculpatul a purtat diverse discuții pe aplicația Telegram, sub pseudonimul „Necrohunt”, în care s-a lăudat că l-a omorât pe bătrân”, se arată în rechizitoriul publicat pe rejust.ro.

Comportament deviant de mic, pentru care s-au cheltuit peste 850.000 de euro

S-a evidențiat prin tendințe agresive în joacă încă de la o vârstă fragedă, iar problemele nu au dispărut o dată cu intrarea la școală în 2010, existând frecvente escaladări de comportament amenințător și deviant”, au mai descoperit anchetatorii.

Autoritățile germane au luat numeroase măsuri și l-au trimis în nenumărate instituții de profil, chiar și la Psihiatrie. Pentru că n-au reușit să-l ajute, au considerat că se impune plasarea lui într-o familie din străinătate, în 2016, după ce au epuizat aproape toate mijloacele de relocare a sa.

Pentru perioada petrecută în România, statul german a plătit doar familiei care-l avea în grijă mai bine de 150.000 de euro (65 de euro inițial și mai apoi 75 de euro/zi).

ONG-ul care s-a ocupat de plasament primea însă peste 400 de euro/zi, reprezentând costuri cu banii de buzunar, consiliere de specialitate, psihiatru, alocație pentru îmbrăcăminte etc..

În total, statul german a dat pentru reeducarea lui Nino Luciano peste 850.000 de euro. În urmă cu o lună, când a împlinit 18 ani, plățile au încetat.

Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german reeducat în România Captură video
Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german reeducat în România Captură video

A aderat pe internet la diverse grupări cu caracter rasist, satanist și nazist

Semne însă că nu este în regulă au tot fost. „După ce a fost relocat pe teritoriul României, în timp, a început să adere în mediul on-line la diverse grupări cu caracter rasist, satanist, nazist, cu pedofilii, deprinzând de asemenea plăcerea de a schingiui sau chiar ucide animale și a dezvoltat ură față de necunoscuți ori față de mulțime. Folosea în aceste medii diverse nickname-uri precum „Voices”, „Tobbz”, „Necrohunt”, „Hvrtcore”, „KKetamine... ”, au mai aflat anchetatorii chiar din mărturia băiatului.

Straniu este faptul că ONG-ul care s-a ocupat de plasament a pus de la început condiția ca minorul să nu aibă acces la telefon, motiv pentru care, la început, vorbea doar o dată sau de două ori pe lună, timp de 30 de minute, cu mama lui. Doi - trei ani mai târziu, însă, mama, care avea tutela sa, a acceptat ca el să aibă un telefon mobil. Tot ea a fost de acord și să se tatueze pe mână și chiar i-a plătit această plăcere. Iar apoi, sub pretextul că are nevoie pentru școală, a primit și un laptop.

I s-a permis să le dețină cu condiția verificării site-urilor pe care navighează de către o persoană desemnată care a și mers acasă de câteva ori, dar nici aceasta nu a observat nimic suspect. 

Deși au existat tot felul de semne, toată lumea a închis ochii

„Au fost desemnați trei pedagogi pentru a avea grijă de acest copil”, au mai menționat anchetatorii în rechizitoriu.

Cu toate acestea, nimeni nu pare să fi remarcat nimic deviant în comportamentul său: nici îngrijitorii, nici reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Sibiu care-l monitorizau trimestrial, acasă, încă din 2020, când s-a dat o directivă care-i viza pe copiii străini aflați în plasament, și nici profesoara cu care făcea școală în particular. Aceasta din urmă a menționat doar că, în 2020, pentru că nu putut să meargă la mama sa, din cauza pandemiei, a fost nevoit să ia Prozac. Și tot ea și-a amintit pasiunea băiatului pentru cuțite.

De altfel, și mama sa a declarat presei germane că băiatul dormea cu un cuțit sub pernă de la șase ani.

Îngrijitorii au pretextat că au aflat despre preocupările băiatului pe internet abia după declanșarea anchetei în urma crimei comise și că n-au fost de acord cu decizia coordonatoarei de a se putea deplasa autonom 80 de kilometri, sub motivația că trebuie să învețe să se descurce singur, să iasă afară din casă, să nu fie anxios și să comunice cu alte persoane.

Tot ei au recunoscut însă și că la început, din cauza tratamentului medicamentos pe care-l lua, băiatul avea un comportament anxios, retras. Dar de când i-a fost sistat, a început să nu mai respecte regulile impuse în cadrul familiei, să fumeze și să consume alcool.

„Relația cu mama lui era tensionată, uneori se mai certau, iar cu tatăl lui nu a ținut legătura”, au mai menționat oamenii legii. De altfel, pe parcursul celor peste șase ani cât a stat în România, băiatul a mers în Germania la mamă, iar aceasta a venit în vizită la Dumbrăveni de trei ori. 

Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german reeducat în România Captură video
Locul crimei din Mediaș comisă în aprilie 2022 de un tânăr german reeducat în România Captură video

Și-a filmat crima cu sânge rece, ca răspuns la provocările din online

Acest tânăr criminal german a recunoscut în final că a executat crima din Mediaș Sibiu la cererea unei organizații extremiste.

Ca să poată accede la acest grup, trebuia să bată pe cineva grav, să ucidă sau să incendieze. Astfel a comis prima faptă - agresarea bărbatului de 82 de ani: „A dorit doar să-i provoace răni suficient încât să poată posta video și să pară fapta mai dură decât a fost în realitate. (...) După acea faptă a fost acceptat în grup... Dar ca să urce ierarhic trebuia să „producă mai mult conținut”: bombe, droguri, arme...”.

A ales crima rasială în direct transmisă, în luna aprilie. Grupul din care făcea parte avea peste 4.500 de membri, iar după prima agresiune a ajuns în Top 10 cei mai urmăriți utilizatori: „Nu s-a gândit că va fi prins, a văzut că după prima fapta nu a fost căutat, nu a fost arestat și a crezut că o să scape și după această infracțiune”.

Ca dovadă, trebuia să transmită oroarea în direct, ceea ce s-a și întâmplat. Imaginile tulburătoare erau destinate unui site ai cărui membri plătesc pentru a avea acces la ele.

300.000 de euro daune morale pentru urmași

În referatul de evaluare a criminalului, s-a precizat că Nino Luciano „prezintă perspective scăzute de reintegrare socială, riscul de comitere de noi infracțiuni fiind unul mare, acesta având o motivație scăzută de a respecta legea, iar resursele exterioare sunt insuficiente în procesul de reabilitare”.

Sediul Tribunalului din Sibiu Foto Arhiva Adevărul
Sediul Tribunalului din Sibiu Foto Arhiva Adevărul

Și judecătorii români au reținut, când au decis pedeapsa pentru tânărul german: „A săvârșit infracțiunile cu o voință atroce de epurare etnică și pentru un scop greu de acceptat într-o societate democratică, acela de a accede în ierarhia unor formațiuni xenofobe, rasiste, tendințe pe care societatea trebuie să le sancționeze prompt și cu fermitate, viața fiind valoarea fundamentală, oriunde în lume”.

Instanța de judecată a mai stabilit ca Nino Luciano, în solidar cu îngrijitorii din Dumbrăveni și mama sa, trebuie să plătească 300.000 de euro daune morale urmașilor femeii omorâte. Aceștia au cerut 1,5 milioane de euro.

De asemenea, are de plătit daune și persoanei căreia, în ziua crimei, i-a înțepat cauciucurile de la mașină, dar și altor instituții, precum Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, pentru zilele de spitalizare ale primei sale victime, bătrânul de 82 de ani. Pentru pedofilie infantilă în formă continuată a fost condamnat fiindcă vindea filme porno cu minori pentru care era plătit în criptomonede. S-au descoperit peste 600 astfel de materiale pe care le-a vândut în mod repetat.

Mii de copii și tineri adulți din Germania au fost trimiși în ultimii ani la reeducare în afara țării de origine, în state precum România, Turcia, Polonia, Ungaria sau Grecia. Numai în perioada 2008 – 2020, numărul acestora a depășit 3.600. Este o veche practică pe care o are Germania. Chiar și tatăl lui Nino Luciano a beneficiat de această facilitate în copilărie, fiind reeducat în Portugalia. Când s-a născut însă băiatul, el era în pușcărie. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite