Revolta mamei unui copil cu nevoi speciale scuipat de colegi la Satu Mare: „Drag profesor de serviciu, nu te iert!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edita Enciu, mama copilului  scuipat chiar sub ochii profesorului de serviciu FOTO tv1satumare.ro
Edita Enciu, mama copilului  scuipat chiar sub ochii profesorului de serviciu FOTO tv1satumare.ro

O sătmăreancă a postat pe contul personol de pe o reţea de socializare un mesaj zguduitor cu privire la modul în care a fost tratat fiul ei care are nevoie speciale într-o şcoală din municipiul Satu Mare. Băiatul de clasa a IV-a ar fi fost scuipat şi ameninţat cu bătaia chiar sub ochii profesorului de serviciu, susţine mama.

Conformându-se cerinţelor UE, în România au fost puse, încă din 2004, bazele aşa-numitei educaţii incluzive, care înseamnă includerea copiilor cu dizabilităţi uşoare în şcolile de masă, într-un mediu care le-ar putea favoriza reabilitarea.

Uneori, drumul de la teorie la practică este lung si dureros, mai ales pentru părinţii care sunt nevoiţi să îşi apere copii de răutăţile copiilor. După spusele tinerei mămici, Edita Enciu, sunt o mulţime de părinţi care trec prin momente groaznice din cauza faptului că copii lor cu dizabilităţi uşoare sunt umiliţi şi batjocoriţi de colegi lor.

Problema ar fi nu doar a părinţilor acestor copii care nu iau măsuri, ci a întregului sistem de învăţământ care, deşi ar trebui să asigure tuturor copiilor în mod egal dreptul la educaţie, de a se simţi protejaţi şi în siguranţă, nu este decât un cerc vicios care îi sufocă pe părinţii celor cu nevoi speciale. Un caz similar a fost povestit de mama unui astfel de copil pe o reţea de socializare:

“Dragă părinte de copil «normal» şi profesor de serviciu, mă numesc Edita Enciu şi sunt mămică băieţelului, pe care scumpa ta odraslă/elev de clasa a V-a azi l-a umilit în pauza de la ora 11 alături de alţi 3 copii perfect «normali»! Dragă părinte şi drag dascăl, la fel ca voi şi eu îmi pregătesc copilul să meargă la şcoală, unde AR TREBUI SĂ SE SIMTĂ BINE ŞI PROTEJAT! Dar azi dragă părinte de copil «normal» şi stimate profesor de serviciu, fiul meu, în PAUZĂ, a fost SCUIPAT şi I S-AU CERUT BANI în ŞCOALĂ, de către 4 băieţi de a căror EDUCAŢIE, dă-mi voie, dragă părinte şi drag dascăl, să mă îndoiesc”, a scris Edita Enciu.

Din păcare, violenţa între elevi, fie a elevilor faţă de profesori sau chiar cea a profesorilor faţă de elevi, toate aceste comportamente nocive sunt continuate şi în exteriorul instituţiilor de învăţământ.

"Dragă PARINTE de copil «NORMAL»şi drag PROFESOR DE SERVICIU care te ocupi de SIGURANŢA COPIILOR NOŞTRI în pauză, să ştii că NU TE IERT! Copiii «speciali» din şcolile ROMÂNIEI sunt zilnic batjocoriţi şi umiliţi doar pentru că UNII şi UNELE nu sunt în stare SĂ EDUCE COPIII LOR SAU A ALTORA! La fel ca şi ultima dată, nu mă las până când NU VEŢI PLĂTI PENTRU ĂSTA, TU «părinte» de copil «bine crescut» şi tu PROFESOR DE SERVICIU care ai fost extrem de VIGILENT ca asemenea EVENIMENTE NEFERICITE SĂ AIBĂ LOC!!!”, spune Edita Enciu.

Violenţa manifestată în interiorul şcolilor din Satu Mare ar fi trecută sub semnul tăcerii, de frică spune Edita Enciu, deşi primeşte constant mesaje de la părinţii care trec prin multe momente grele cauzate de faptul că copii lor sunt mai speciali. "Dragi părinţi, eu zic să postaţi şi voi despre găştile care cer "taxe de protecţie", despre umilinţele la care sunteţi supuşi în momentul în care doriţi să depuneţi "sesizări". Degeaba îmi lăsaţi mie mesaje pe privat, domnul Durla (inspector şcolar general), oricum va spune că "situaţia este sub control" şi că citez de la ultima întrevedere "Cine sunteţi dvs d-na Enciu, să vorbiţi în numele altor părinţi?!!" Închei prin a vă spune că mi-e silă de neruşinarea unora! ", mărturiseşte sătmăreanca pe pagina personală.

Ancheta în desfăşurare

Pentru a-i ajuta pe copii cu nevoi speciale, şcolile pot să le asigure acestor copii “cadre didactice de sprijin”, adică dascăli care-i însoţesc în clase, pe lângă profesorul existent, însă nu şi în cazul de faţă. Sunt prea puţini profesori raportat la numărul de elevi, asta cu toate că inspectoratele şcolare judeţene au posibilitatea de a face demersuri pentru a cere Ministerului Educaţiei sprijinul în privinţa ajutorului educaţional oferit acestor copii. Profesorii respectivi ar trebui să stea la ore lângă copii, să le explice mai pe înţelesul lor materia predată.

Conducerea I.S.J Satu Mare susţine că este cunoscut cazul acestui copil şi că încă înainte de acest incident s-au luat toate măsurile pentru ca el să se simtă bine şi protejat la şcoală. Conform inspectorului şcolar general, Călin Durla, consilierul şcolii îl are în evidenţă pe copilul Editei Enciu, mai mult, reprezentantul I.S.J susţine că aceste cazuri nu pot fi monitorizate chiar atât de atent deoarece "nu putem să stăm în spatele fiecărui elev", spune Călin Durla. Conducerea Şcolii "Mircea Eliade" din municipiul Satu Mare susţine că mâine la prima oră va demara o anchetă internă în care se va stabili cu exactitate cum s-a produs evenimentul sesizat de mama şi dacă profesorul de serviciu a fost martorul faptelor celor patru elevi, cunoscuţi deja în şcoală pentru comportamentul lor deviant. Până atunic Edita Enciu susţine că ăi este datoare cu un răspun fiului său care a întrabat-o de ce a fost scuipat.

Vă mai recomandăm:

Strategie împotriva violenţei şi actelor de discriminare în şcoli

Poveşti din Clubul Roţile Abilităţii, asociaţia care susţine integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite