Strigătul de revoltă al angajaţilor din spitalele României: „Nu mai vrem să fim bătuţi de bolnavi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele sanitare vor stoparea agresiunii FOTO: Arhivă
Cadrele sanitare vor stoparea agresiunii FOTO: Arhivă

În fiecare săptămână, cel puţin un cadru sanitar din Iaşi se plânge că este agresat tocmai de cei pe care îi îngrijeşte sau de aparţinătorii lor. Pentru a stopa acest fenomen, autorităţile din sănătate organizează o dezbatere intitulată ''Nu agresaţi cadrele medicale!'', prin intermediul căreia cer adoptarea unui cadru legislativ care să apere corpul medical.

Spitalele se transformă de multe ori într-o junglă în care se aplică bătăi şi se apelează la un vocabular de mahala. Nu de puţine ori s-au semnalat situaţii în care asistente, infirmiere sau brancardieri au fost luaţi de bătaie pe holuri sau în saloane de către pacienţi sau de rudele lor.

Frecvente sunt şi scandalurile provocate, în care cadrele sanitare sunt jignite şi înjurate. Reprezentanţii cadrelor medicale susţin că nu trece săptămână în care să nu li se semnaleze astfel de situaţii.

Cele mai multe sunt în urgenţe, acolo unde de multe ori ajung pacienţi băuţi sau unde rudele îşi pierd răbdarea, nu vor să aştepte, şi se ceartă cu cadrele sanitare. 

‘’În fiecare săptămână primim astfel de informări din partea asistentelor. Cele mai multe situaţii de genul acesta se întâlnesc în unităţile de primire urgenţe. Am avut de-a face de multe ori cu persoane băute sau care erau aduse pentru recoltarea de probe biologice care deveneau recalcitrante cu personalul medical. Nu mi se pare deloc în regulă să se întâmple aşa ceva într-o unitate medicală’’, spune Iulian Cozianu, preşedintele  Federaţiei Sanitas Iaşi. 

Pentru ca aceste situaţii de neconceput într-un spital să fie stopate se cer sancţiuni clare. În perioada care urmează vor avea loc dezbateri cu autorităţile statului, cu managerii de spitale şi cu personalul medical pentru adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi să descurajeze violenţa de orice natură, fizică sau verbală. 

‘’Vrem ca în cadrul acestor dezbateri să identificăm situaţiile coflictuale care conduc la acte de violenţă şi să identificăm posibile soluţii care să le prevină sau să le pedepseacă în cazul în care se petrec’’ mai spune Iulian Cozianu, preşedintele Federaţiei Sanitas. 

Vă mai recomandăm:

Cum rişti să mori cu zile în cel mai mare spital din Moldova. Aparatul vital în cazurile de infarct, refuzat de minister

 

VIDEO Imagini de groază dintr-un spital de nebuni din Iaşi. O infirmieră bate cu coada măturii un bolnav

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite