FOTO Geniul din Constanţa, din nou pe podium. A fost admis la Columbia University, unde şi-a propus să înveţe totul despre protezele membrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevul Radu Mihai Popescu alături de profesoara sa de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“
Elevul Radu Mihai Popescu alături de profesoara sa de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“

Cel mai performant elev din România, Radu Mihai Popescu, a fost ales în lotul naţional de fizică.  De asemenea, a fost admis recent la Universitatea Columbia din New York, într- un domeniu pluridisciplinar, deoarece nu poate renunţa la vreo ştiinţă.

Mihai Radu Popescu s-a remarcat la Olimpiada Naţională de Fizică din acest an prin cele trei premii obţinute: premiul I la clasa a XII-a, premiul special pentru locurile ocupate pe podium la toate ediţiile la care a participat dar şi premiul pentru cel mai bun experiment de la olimpiada din acest an.

Pasiune pentru tehnica revoluţionară

Constănţeanul are 18 ani, este elev în clasa a XII- a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ şi a fost admis recent la cea mai mare universitate din New York, Universitatea Columbia. Tânărul are un mare vis şi anume acela de a dezvolta protezelor umane pentru membrele inferioare şi superioare dar şi ale implanturilor la un nivel atât de ridicat, încât oamenii care au suferit vătămări corporale să poată să ducă o viaţă normală.

Visul meu este ca la un moment dat, în viitor, aceste proteze să funcţioneze mai bine decât corpul nostru uman şi astfel să putem realiza lucruri noi. Închipuiţi- vă că dacă un om ar avea o gândire de fulger, o forţă supraomenească, ce beneficii am putea aduce umanităţii. Am putea construi clădiri mai înalte, am putea oferi mai puţine griji pentru copii, pentru bătrâni“, povesteşte elevul. În viziunea sa, problema principală a umanităţii suntem noi înşine, iar îmbunătăţirea poate veni doar o dată cu schimbarea propriei noastre conştiinţe.

Pasiunea lui Mihai nu s-a născut de mic copil, cum ar spune alţii. Revelaţia a avut-o o dată cu momentul în care a realizat faptul că umanitatea a ajuns la limita a ceea ce evoluţia ne poate oferi. „Trebuie să tratăm problemele evoluţiei cu mâinile noastre“, spune Mihai. Evoluţia, în viziunea sa, este un proces care se desfăşoară pe o perioadă lungă de timp „însă accelerările tehnologice nu permit acum, nu numai prin manipulare genetică ci şi prin nanotehnolgie, să existe diferite sisteme care să completeze şi să îmbunătăţească sistemul nostru umanitar“.

Cel mai bun elev al Olimpiadei Naţionale de Fizică 2013

La proba experimentală,lucrarea sa a fost desemnată cea mai bună din cele peste 500 de lucrări. La primul subiect, cel de oscilaţii, Mihai s-a confruntat cu un pendul, cu o formă deosebită, căruia trebuia să-i fie măsurată perioada de pendulare. „Datorită formei sale ciudate, experimentul nu a fost unul foarte simplu“, spune Mihai. La subiectul cu numărul doi acesta a primit măsurarea liniilor spectrale ale hidrogenului şi ale heliului peste care a trecut de asemenea, cu succes. Mihai se numără printre mai tinerii români ale cărui valori trebuiesc a fi recunoscute. De-a lungul anilor, din clasa a I-a şi până acum, a fost mereu premiantul olimpiadelor dar şi premiantul clasei. Faptul că s-a aflat mereu pe podium la concursurile renumite, l-a adus direct în lotul naţional al României, care va reprezenta ţara noastră la concursurile din străinătate. Alături de Mihai s-au calificat în lotul lărgit de fizică, alţi 19 elevi selecţionaţi în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute la proba de baraj.

Elevul, supranumit cel de-al doilea Einstein

Liceanul a publicat în 2010, alături de renumitul cercetător NASA Al Globus şi de profesorul NASA Ion Băraru, un articol despre tehnologiile de transmitere a energiilor înalte de la sateliţi către Pământ. În faţa geniului său, directorul colegiului, prof. Vasile Nicoară, l-a numit pe Mihai „Zweistein“ - cel de-al doilea Einstein. Mentorul liceanului este „Profesorul anului 2011“ de la Constanţa, fiziciana Sanda Oprea. Ea îi este diriginte la clasa a XII-a A de Ştiinţe Reale, iar materia pe care o predă este ştiinţa preferată a elevului.

Şi asta nu este tot. Constănţeanul s-a înscris în 2011 în cursa pentru titlul „Elevul Anului“ unde au participat 15 elevi din 15 şcoli ale judeţului Constanţa, care au obţinut performanţe deosebite în domeniul disciplinelor de profil Real. Rezultatele excelente ale lui Mihai Radu Popescu au impresionat comisia din cadrul ISJ, fapt ce i-a adus marele titlul.

Află mai multe despre Radu Mihai Popescu, cel mai bun elev din România

Citeşte povestea mentorului său, profesoara Sandra Oprea

Alfă mai multe detalii legate de Olimpiada Naţională de Fizică 2013

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite