Sanda şi Lucian Oprea, dascălii care aplică formula performanţei GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sanda şi Lucian Oprea, profesori de fizică la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, se situează pe locul 2 în topul profesorilor cu care Constanţa se mândreşte.

Au descoperit formula prin care secretele fizicii să fie înţelese de fiecare elev. Cei doi descăli au experimentat de atâtea ori performanţa, prin intermediul copiilor pe care-i îndrumă. Ei sunt recunoscuţi în Constanţa, pentru că elevii au obţinut rezultate excepţionale la concursurile din ţară şi de peste hotare.

Aceeaşi pasiune, acelaşi destin

Sunt parteneri atât în viaţa particulară, cât şi profesională. Sanda Oprea a absolvit Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Lucian Oprea este prahovean, originar din Buşteni, iar liceul l-a urmat tot în oraşul de la poalele Bucegilor. S-au cunoscut la Bucureşti, în anii ’80. Amândoi studiau fizica în Capitală. În 1986 s-au căsătorit.

Astăzi, sunt convinşi că locul lor este în mijlocul copiilor, ajutându-i să dezlege misterele fizicii.

Sanda Oprea mărturiseşte că a ştiut de la început că îşi doreşte o carieră la catedră. „Primii doi ani am predat la liceul din Cernavodă, apoi, încă doi ani, la Liceul Sanitar din Constanţa. Din 1990 sunt la Colegiul Naţional «Mircea cel Bătrân»”, spune dascălul. Lucian Oprea are altă poveste. „Eu n-am vrut să fiu profesor. Am ales fizica tocmai pentru că matematica mă conducea către o carieră în învăţământ”, spune el zâmbind.

Până în 1990 a lucrat în industrie. În învăţământ a ajuns întâmplător, trimis de un val de restructurări. În 1990 a devenit profesor la Colegiul Agricol Poarta Albă. „Acolo am predat de la geografie până la fizică”, spune profesorul râzând, adăugând că în acel an a descoperit că-i plac copiii. În următorii doi ani a predat la Liceul Teoretic „Ovidius”, iar din 1993 este profesor titular la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”.

Fizica, o joacă

Cei doi dascăli experimentează metode inovatoare de predare a fizicii şi au contribuit şi la noua program şcolară, testată din şcoli începând din acest semestru. Sanda Oprea spune că îi atrage pe copii spunându-le că fizica este domeniul ce ne explică tot ce este în jur. „Începutul lecţiei îl fac întotdeauna cu exemple din practică, cu poveşti, mici experimente”, spune profesoara. „Copilul trebuie să înţeleagă esenţa. Îi privesc ca pe parteneri de comunicare”, adaugă Lucian Oprea.



Mărturisesc că ţin la rigurozitatea ştiinţifică, dar nu sunt zgârciţi la note. „Dau cu plăcere note mari, iar pentru nota 10 nu cer performanţă, ci asimilarea corectă a noţiunilor de bază”, spune Sanda Oprea. „Copiii spun că dau note mari, dar dau şi 2. Dar dacă un elev îşi păstrează mintea deschisă, are nota 10!”, adaugă Lucian OPrea.

Performanţele elevilor


Copiii pregătiţi de Sanda Oprea au obţinut 7 premii la olimpiadele de peste hotare şi zeci de medalii la concursurile naţionale. În 2001, Simona Şerban a obţinut menţiune la Olimpiada Internaţională de Fizică, în Turcia, în 2007, Gabriel Petrică a luat bronz la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada, iar un an mai târziu, aceeaşi medalie, la Olimpiada Internaţională de Fizică. În 2009 acelaşi elev a obţinut argintul. În 2009, Mihai Radu Popescu a luat aurul la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, ce a avut loc în Azerbaidjan, iar anul trecut a luat medalia de argint la Olimpiada Europeană de Ştiinţe. Tot în 2011, Ştefania Lucica Moroianu a luat bronz la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori, în Africa de Sud.

Elevii îndrumaţi de Lucian Oprea au, de asemenea, un portofoliu excepţional, cu zeci de premii de la olimpiadele de fizică din ţară.

Dascălii spun însă că adevăratele satisfacţii vin din relaţia specială pe care o au cu elevii. „Fiind în jurul lor, suntem mereu tineri. Iar când ne întâlnim cu foştii elevi, o îmbrăţişare şi câteva cuvinte spun totul”, mărturisesc Sanda şi Lucian Oprea.

image

Citeşte povestea profesorului de pe locul 3!

Află numele dascălului de pe locul 4!

Click aici pentru a afla ce spune profesorul de pe locul 5!




Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite