Video Povestea emoționantă a orfanului care a salvat sute de animale. Acum face adăpost pentru alte necuvântătoare FOTO VIDEO

0
Publicat:

Costi Țitirigă, un adolescent de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, ieșit din sistemul de stat, își transformă visurile în realitate. A salvat sute de animale pe când era în orfelinat, iar acum înființează propriul adăpost.

Abandonat la naștere în Maternitate, a fost luat de o familie de asistenți maternali pe când avea doar două luni. Multă vreme n-a știut că aceasta nu este adevărata sa familie, chiar dacă simțea diferențele care se făceau între el și ceilalți „frați”. Adevărul a ieșit la iveală după aproximativ un deceniu, când părinții l-a dus într-un centru sub pretextul că vor să-i facă noi analize medicale, date fiind problemele sale de sănătate.

În pofida inconvenientelor, s-a adaptat mai bine în orfelinate decât în fosta familie, mai ales că aici a primit sprijin pentru marea sa dragoste: animalele abandonate la fel ca și el.

A reușit astfel, în curtea orfelinatului, cu mari greutăți, să salveze peste 300 de animale (galeria foto și video) cărora de-a lungul timpului le-a găsit stăpâni care să le ia în îngrijire și a militat pentru soarta altor mii.

Anul trecut a ieșit din sistem, iar acum face primele demersuri pentru înființarea unui ONG și a unui adăpost pentru animalele fără stăpân.

Joi, 2 martie, va depune taxa pentru rezervarea denumirii Asociația pentru Protecția Animalelor „Lupița”, în memoria celui mai special prieten din viața sa – o cățelușă pe care a salvat-o de la moarte.

„Salvarea animalelor a fost pentru mine terapie pentru suflet”

„Un primar dintr-o localitate apropiată de Râmnicu Vâlcea este dispus să mă ajute cu terenul pe care aș putea construi adăpostul. Am rezolvat cu sediul social, dar mai întâi vreau să închei formalitățile pentru a înregistra ONG-ul în Registrul Asociațiilor și apoi mă duc la primărie, când am toate actele gata. Trebuia să merg astăzi (miercuri, 1 februarie - n.red.) să plătesc taxa, dar a intervenit ceva, așa că voi merge mâine”, a povestit Costi (Constantin) Țitirigă pentru „Adevărul”.

Ce l-a determinat să-și îndrepte iubirea, afecțiunea și atenția către animale? „Poate faptul că n-am avut parte de iubirea și susținerea părintească, dar în primul rând aveam nevoie să-mi canalizez timpul, energia și dăruirea spre o activitate. Altfel, probabil, aș fi căzut în depresie și aș fi luat-o pe căi greșite. Cum nu puteam să muncesc, am început să mă ocup de salvarea animalelor. Pentru mine acest lucru a reprezentat o terapie pentru suflet”, a mai spus băiatul.

Totul a început de la câinele primului centru de plasament în care a ajuns, când acesta a fost lovit de o mașină, pe stradă: „L-am dus într-o pătură la cel mai apropiat centru veterinar, unde mi s-a spus că trebuie eutanasiat. Am refuzat și m-am întors cu el la centru. Toți copiii plângeau. Șefa de la orfelinat, doamna Felicia, m-a ajutat să-i cumpăr calmante, iar o altă doamnă de la centru mi-a dat numărul de telefon al unor activiste care se ocupau cu protecția animalelor. Le-am sunat și l-au dus pe Rex la București de urgență, unde a fost operat și salvat. Ulterior, a fost adoptat de o familie din Germania. Și acum primesc poze și știri despre el”.

Curtea centrului de plasament transformată în adăpost de animale

Au fost momente în care, în același timp, în curtea orfelinatului avea grijă de 30 de câini și 10 – 15 pisici, spre disperarea vecinilor centrului de plasament.

„N-aș fi reușit dacă n-aș fi avut parte de înțelegerea celor care conduceau orfelinatul și DGASPC-ul (Direcția pentru Protecția Copilului) în subordinea căruia funcționau astfel de centre, dar și a autorităților, a copiilor, a paznicilor... Doar vecinii s-au împotrivit dorinței mele de a salva animalele fără stăpân”, și-a mai amintit Costi.

A salvat câini, pisici, păsări, dar s-a ferit de fiecare dată de animalele agresive, ca să nu-i pună în pericol pe ceilalți copii din orfelinat.

În demersul său, de mare ajutor i-au fost atât susținerea cât și promovarea de care a avut parte, fiind considerat un exemplu pentru copiii de pretutindeni, cu sau fără părinți.

Chiar și ONG-urile din străinătate s-au alăturat dorinței sale de a ajuta animalele: de la bani, la donații sub formă de mâncare, hăinuțe pentru animale, cuști și sprijin pentru a găsi familii dornice să le adopte. Adopții care se realizau doar după un proces riguros și pe bază de contract.

Menirea de a salva animalele dusă la un alt nivel

Costi nu se află la prima tentativă de a-și construi un adăpost pentru animale. Imediat după ce a împlinit 18 ani a făcut primii pași în acest sens, dar s-a lovit de mai multe piedici care l-au determinat să conștientizeze cu ce se va confrunta și cum poate depăși aceste probleme. Atunci a fost nevoit să se oprească temporar din misiunea sa, mai ales când o colaboratoare din Germania, cu care începuse să adune fonduri pentru a achiziționa un teren, nu i-a mai virat sumele strânse și a trebuit să renunțe la idee și să suporte oprobiul public.

O vreme a lucrat în afară, dar visul său l-a determinat să se întoarcă în țară și să reia eforturile pe cont propriu. Susține că acum știe exact ce are de făcut, iar experiența căpătată muncind alături de alte asociații de profil, precum Asociația Măriuța, unde a învățat cum să aibă grijă de animale, cum să strângă fonduri și donații, cum să se ocupe de adopțiile internaționale, îi va fi de mare ajutor în gestionarea propriului ONG.

În toți acești ani a încercat să fie cât mai transparent în privința ajutoarelor primite, ca toată lumea să știe exact cum folosește fondurile și donațiile, postând în permanență pe paginile sale de socializare tot ce face.

Este la curent cu soarta multora dintre animalele salvate, cărora le-a găsit stăpân în lumea întreagă, cu ajutorul multor oameni de bine, cărora le este recunoscător, motiv pentru care vrea să-și continue misiunea începută în copilărie.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite