Moartea stranie de la Mănăstirea Frăsinei, acum 10 ani. A fost găsit gol, în râu, în poziție de rugăciune, cu urme de ceară pe corp

0
Publicat:

Călugărul și paznicul de la Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea, care au forțat doi copii să facă sex cu ei, au rămas în arest. Anchetatorii au investigat la Frăsinei, acum 10 ani, și moartea stranie a unui bărbat găsit gol, în poziție de rugăciune, în albia pârâului.

Mănăstirea Frăsinei Athosul românesc din Muereasca Vâlcea Foto Daciana Stoica
Mănăstirea Frăsinei Athosul românesc din Muereasca Vâlcea Foto Daciana Stoica

Scandalul legat de „orgiile sexuale și pedofilie” de la Mănăstirea Frăsinei, din comuna Muereasca, Vâlcea, este departe de a se încheia.

Ies la lumină și alte cazuri stranii, mai vechi, petrecute la această mănăstire.

Spre exemplu, în urmă cu aproximativ 10 ani, în albia pârâului care trece pe lângă mănăstire a fost găsit cadavrul unui bărbat. Acesta era gol pușcă și stătea într-o poziție de rugăciune. Hainele se aflau undeva în apropiere, iar pe mâini avea urme de ceară. Nu este clar nici până în ziua de astăzi ce s-a întâmplat cu el.  

Căutat timp de cinci zile, a fost găsit în apropierea mănăstirii, dezbrăcat

Bărbatul, care avea la acea vreme în jur de 40 de ani, era tot din Vâlcea. A fost dat dispărut de Sfânta Maria, în 2014, când le-a spus cunoscuților că merge la Mânăstirea Frăsinei să se roage. A fost găsit însă după cinci zile, mort, foarte aproape de lăcașul sfânt.

Când nu s-a mai întors acasă, rudele au început să se îngrijoreze. Au luat legătura cu mănăstirea, dar au aflat că părăsise incinta, motiv pentru care au sunat la 112. 

Locul în care a fost găsit era la doar câteva sute de metri de lăcașul sfânt, într-o zonă prin care căutătorii trecuseră, cu doar o zi înainte de macabra descoperire, dar nu-l văzuseră.  

La vremea respectivă, polițiștii au menționat că straniul caz a fost înregistrat ca moarte suspectă, dar și că pe corp nu au fost găsite urme de violență. N-au menționat însă nimic despre urmele de ceară, de pe corp.

Prin zonă a circulat o vreme un zvon potrivit căruia ar fi fost victima unui ritual de exorcizare, în genul celui de la Tanacu, din 2005, dar informația nu a fost niciodată confirmată oficial. 

Cel mai probabil ideea a plecat de la faptul că Mănăstirea Frăsinei era cunoscută drept un loc în care se întâmplă miracole și unde se pare că au avut loc de-a lungul timpului multe astfel de ritualuri.

Mănăstirii Frăsinei din Vâlcea I se mai spune și „Athosul românesc” pentru că este singurul lăcaș de cult secular din România care interzice accesul femeilor și în care se respectă rânduielile de la Sfântul Munte Athos. 

Călugărul și paznicul de la Frăsinei sunt în continuare după gratii

Scene greu de imaginat s-au petrecut, și în urmă cu doi ani, în incinta Mănăstirii Frăsinei din Vâlcea, în care au fost victime doi copii, în vârstă de 10 și 13 ani. Vinovații, un monah - călugărul Nicodim (Nicolae Stancă) și un bărbat care provine din sistemul de stat (Marian Radu) - de la orfelinat -, dar care deseori era văzut la Frăsinei făcând pe paznicul, au fost arestați în zilele de 14 februarie și respectiv 17 februarie.

O anchetă demarată sub coordonarea procurilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a stabilit că ororile s-au petrecut pe parcursul mai multor luni în 2021.

Cei doi adulți s-au împrietenit cu doi frați din Muereasca, despre care enoriașii susțin că erau văzuți deseori cerșind în zona mănăstirilor vâlcene. Anchetatorii au menționat însă despre aceștia doar că ajutau la vânzarea de obiecte bisericești. Au fost corupți de cei doi bărbați, fiind ademeniți cu bani și cadouri.

Pe cel mai mic l-au atras în chiliile mănăstirii (în mai multe încăperi), unde luni în șir l-au pus să asiste la tot felul de perversiuni sexuale care aveau loc între aceștia. Când au considerat că „este pregătit“, timp de patru zile consecutiv l-au obligat să le facă sex oral, iar apoi să le satisfacă toate dorințele. Fratele lui mai mare a fost și el abuzat sexual de către paznic.

Acuzați de viol, agresiune sexuală și corupere sexuală în formă continuată, călugărul și amicul său au ajuns după gratii. 

În urma acestui scandal, Arhiepiscopia Râmnicului l-a suspendat de la slujire pe călugărul Nicodim și a precizat că dacă acesta va fi găsit vinovat va fi caterisit și exclus din monahism.

Instanța de judecată din cadrul Tribunalului Vâlcea a respins în cazul amândurora solicitările de schimbare a încadrării juridice (găsiți mai multe amănunte AICI și AICI), motiv pentru care au rămas după gratii. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite