Caracatița românilor în Spania. Au dat tunuri de milioane de euro păgubind firme și turiști

0
Publicat:

Marți dimineața, 19 martie 2024, au fost puse în executare nu mai puțin de 22 de mandate de percheziții domiciliare în trei județe ale țării, împreună cu Poliția Națională Spaniolă și Europol.

Bani și bunuri confiscate de românii care escrocau companii din Spania și alte țări DIICOT VL
Bani și bunuri confiscate de românii care escrocau companii din Spania și alte țări DIICOT VL

Cei vizați fac partea dintr-o vastă rețea de infractori care s-a ocupat de înșelăciune cu consecințe deosebite de grave, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic și spălare a banilor. Anchetatorii au descoperit că suspecți din Vâlcea, Sibiu și Argeș se ocupau cu păcălirea unor firme și persoane fizice din Spania și alte țări.

Membrii rețelei infracționale, cu sediul central în Vâlcea, în Hackerville - „capitala hackerilor”, au reușit în ultimii ani să deturneze milioane de euro din conturile unor companii străine în propriile buzunare, accesându-le fraudulos corespondența electronică pe care acestea o aveau cu alte companii cu care derulau afaceri.

Așa se face că în loc să-și plătească bunurile și serviciile, firmele aprovizionau de fapt conturile infractorilor români.

De asemenea, anchetatorii au mai descoperit că pe lângă anunțuri cu bunuri fictive postate pe net, suspecții păcăleau turiștii că le pot oferi cazare la prețuri de neratat, prin scheme deja consacrate.

Există dovezi că cele trei grupări ale rețelei au acționat în acest mod încă din 2022. Doar în 2023, au reușit printr-o mică parte din cele peste 600 de conturi bancare deschise ca să-și deruleze afacerile ilegale, să obțină peste 2,5 milioane de euro. Un singur afacerist a fost păgubit cu mai bine de 284.000 de euro.

Cum au reușit infractorii români să escrocheze companiile străine

„Începând cu anul 2022, pe raza județului Vâlcea s-au constituit și au acționat trei grupuri infracționale organizate, care s-au aflat într-o relație de colaborare și sprijin reciproc, în scopul săvârșirii infracțiunilor menționate, membrii acestora obținând controlul asupra a cel puțin 630 de conturi bancare (deschise în Spania și în alte țări) prin care, folosind sisteme informatice, au derulat operațiuni financiare frauduloase. Valoarea tranzacțiilor ilegale realizate în cursul anului 2023, prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracționale, se ridică la circa 2,5 milioane de euro, care însumează prejudicii produse în patrimoniile unor persoane fizice și juridice”, au explicat reprezentanții DIICOT.

Anchetatorii au menționat și cum au reușit românii să păcălească zeci de companii străine: „Prin activități de phising ori de infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe malițioase, suspecții au obținut accesul la adresele de poștă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăți care derulau activități comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau lucrări“. 

În momentul în care era identificată o comunicare ce conținea o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestații realizate conform unui contract încheiat, procedau la înlocuirea contului bancar indicat în factură cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracționale, astfel că suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv.

Prin acest mod de operare, membrii grupurilor infracționale au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani. Unei singure persoane vătămate prejudiciul a fost de 284.000 de euro.

Turiștii străini, păcăliți cu cazări fictive

Anchetatorii au mai descoperit că românii nu vizau doar companiile, ci și persoanele fizice, prin înșelăciuni informatice, după metode consacrate care au și dus faima orașului Râmnicu Vâlcea peste hotare sub denumirea de „Hackerville”

„De asemenea, suspecții au postat anunțuri fictive privind vânzarea unor utilaje și autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacția și livrarea respectivelor utilaje către clienți”, arată investigatorii.

Același manopere de inducere în eroare au fost utilizate și pe platforme destinate închirierilor de imobile. Tot folosindu-se de identități fictive, susțineau că dețin proprietăți pentru închiriere în diferite destinații turistice. Turiștii erau convinși că tranzacțiile se vor derula prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare.

Odată intrați în posesia banilor astfel obținuți, românii îi mutau prin mai multe conturi, ca să li se piardă urma, pentru ca în final să-i scoată din ATM-urile amplasate în diverse țări. 

„Ulterior comiterii fiecărei infracțiuni și confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupurilor infracționale transferau succesiv sumele de bani prin diferite conturi controlate de ei, după care le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite țări europene”, spune DIICOT.

Poliția Spaniolă și EUROPOL, la percheziții și audierile de la DIICOT Vâlcea

Marți, 19 martie 2024, s-a demarat o amplă operațiune de percheziții domiciliare în județele Vâlcea, Sibiu și Argeș, suspecții fiind aduși la audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – DIICOT Vâlcea.

„Cercetările s-au desfășurat cu sprijinul Biroul Atașatului de Interne spaniol la București și a Poliției Naționale Spaniole, Unitatea Centrală de Combatere a Criminalității Informatice. Acțiunea beneficiază de sprijinul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vâlcea, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, Alba și Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, Sibiu și Olt, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ” Frații Buzești” Craiova și Brigăzii Speciale de Intervenție Vlad Țepeș. În cadrul operațiunii au participat și reprezentanți ai EUROPOL. Suportul de specialitate este asigurat de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din IGPR”, au mai precizat reprezentanții DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite