Evaluare Naţională 2022, în Vâlcea, cu 63 de elevi lipsă la prima probă. Cât de grele au fost subiectele la română

0
0
Evaluare Naţională la Şcoala Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul
Evaluare Naţională la Şcoala Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea Foto Adevărul

Marţi, 14 iunie, elevii de clasa a VIII-a încep examenul de Evaluare Naţională. Rezultatele obţinute vor conta pentru înscrierea la liceu.

Primul examen important din viaţa de elev a început cu proba scrisă la Limba şi literatura română, pentru că de rezultatele obţinute depinde mai departe la ce liceu / colegiu / şcoală profesională şi la ce profil se va îndrepta fiecare.

Anul acesta, la Vâlcea, s-au înscris la examenul de Capacitate 2.584 de elevi vâlceni din care au fost prezenţi 2.521. 63 de candidaţi au lipsit de la prima probă scrisă.

Şi în acest an au beneficiat de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, 16 candidaţi cărora li s-a aprobat solicitarea de către Comisia Judeţeană de Organizare a Evaluării Naţionale, în contextul egalizării de şanse pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2022.

GALERIE FOTO CU SUBIECTELE LA LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2022

Candidaţii au primit câte o broşură cu subiectele probei şi hârtie ştampilată pentru ciorne. Timpul de redactare a subiectelor, în cadrul fiecărei probe scrise, este de două ore.

„Toate pânzele sus” şi o întâmplare din vacanţă

Primul subiect la proba scrisă la Limba şi literatura română a vizat un fragment din „Toate pânzele sus” al lui Radu Tudoran, dar şi un fragment din „Frânturi din viaţa lui Dellavrancea” de Cella Delavrancea. Elevii au fost puşi să asocieze textul lui Tudoran cu un alt text studiat la clasă ori citit ca lectură suplimentară, iar în 50 - 100 de cuvinte să prezinte o valoare morală / culturală comună. De asemenea, li s-a cerut să scrie un text de 150 de cuvinte despre o întâmplare din vacanţă.

Telverde pentru sesizarea neregulilor

La fel ca şi la Bacalaureat, probele sunt monitorizate audio-video, iar candidaţii nu au voie să introducă în sala de examen, pe toată dura probelor, de orice tip de material ajutător - manual, notiţe etc. ori telefoane, pixuri spion, căşti, dar nici de ghiozdane, rucsacuri, sacoşe etc..

Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind desfăşurarea Evaluării Naţionale, numărul fiind disponibil pe durata probelor scrise între orele 8:00 – 16:00, dar şi vineri, 17 iunie, între orele 8:00 -14:00.

23 şi 24 iunie - depunerea contestaţiilor

Primele rezultate vor fi afişate peste două săptămâni, joi, 23 iunie, până la ora 14:00, după care pot fi depuse contestaţiile, în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00 – 19:00, precum şi în ziua următoare, 24 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00, inclusiv sub formă electronică. Pentru acest lucru trebuie transmisă / depusă contestaţia completată şi semnată alături de o declaraţie-tip în care se menţionează că s-a luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele trebuie sunt semnate şi de către părinţii / reprezentanţii legali ai candidaţilor.

Rezultatele obţinute vor fi comunicate anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, sub formă de coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor, care au fost distribuite în prealabil la prima probă susţinută. Rezultatele finale vor fi afişate joi, 30 iunie.

Calendarul probelor şi rezultatelor

14 iunie 2022 Limba şi literatura română

16 iunie 2022 Matematica

17 iunie 2022 Limba şi literatura maternă

23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor

23 iunie 2022 (16:00 – 19:00): Depunerea contestaţiilor

24 iunie 2022 (8:00 – 12:00): Depunerea contestaţiilor

24 iunie – 29 iunie 2022: Soluţionarea contestaţiilor

30 iunie 2022: Afişarea rezultatelor finale după soluţionarea contestaţiilor

Vă mai recomandăm şi: 

Evaluare Naţională 2021 Vâlcea. Peste 2200 de elevi s-au înscris la examenele de Capacitate

UPDATE Măicuţe şi turişti dintr-una din cele mai cunoscute mănăstiri din România, intoxicaţi grav cu ciuperci, de Rusalii

Calvarul de pe Valea Oltului şi Dealul Negru continuă. Cozile disperării s-au mutat din Vâlcea în Sibiu

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite