Câți ani are cel mai vârstnic veteran de război din Balcani. Secretele longevității românului FOTO

0
Publicat:

Ilie Ciocan s-a născut pe data de 28 mai 1913 în satul Bratia din Vale, din comuna Galicea, județul Vâlcea. Este cel mai longeviv veteran de război din România, dar și din Balcani, încă în viață.

Cel mai longeviv veteran de război Ilie Ciocan din Galicea Vâlcea la 110 ani Foto MApN jpg
Cel mai longeviv veteran de război Ilie Ciocan din Galicea Vâlcea la 110 ani Foto MApN jpg

De Ziua Eroilor, președintele României Klaus Johannis i-a conferit celui mai vârstnic veteran, Ilie Ciocan, Ordinul „Virtutea militară” în grad de „Cavaler” cu însemn de pace, pentru militari, în semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse României în cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Ilie Ciocan (VEZI GALERIA FOTO) este în prezent cea mai în vârstă persoană în viață cunoscută din România, dar și din Balcani, precum și unul dintre cei mai bătrâni veterani în viață, din lume, ai celui de-Al Doilea Război Mondial. Vârsta sa nu a fost încă validată de Grupul de Cercetare în Gerontologie (GRG).

Pe front la Odessa și Cotul Donului

Orfan de mamă și de tată, Ilie Ciocan a fost crescut de unul dintre frații săi mai mari. A muncit de mic, de la 7 ani, ca să poată supraviețui, până pe la 14 ani, ca văcar al satului. 

A fost încorporat în Regimentul 6 Artilerie Pitești la vârsta de 22 de ani și a plecat pe front în 1941. A participat în cel de-Al Doilea Război Mondial ca servant la tun și curier, pe Frontul de Est, la Odessa și Cotul Donului, dar a ajuns mai apoi și pe Frontul de Vest, până în Cehoslovacia.  

În 1945 a fost lăsat la vatră pe motiv că avea mulți copii. A reușit să se întoarcă de pe front fără vreo rană, dar cu sănătatea șubrezită din cauza iernilor geroase. A povestit mereu că înger și „scut divin” i-au fost credința și calul său cu care pleca să se aprovizioneze la depozitul de muniție.

În urma ordinelor generale de avansare în grad emise, după anul 1990, de Ministerul Apărării Naționale, Ilie Ciocan a ajuns la gradul de maior.

După război a lucrat ca picher și cantonier la Drumuri și Poduri, apoi la CAP Galicea Vâlcea, de unde a ieșit la pensie.

Căsătorit la vârsta de 19 ani, a avut șase copii, dintre care astăzi trei mai sunt în viață. Are însă 15 nepoți și nenumărați strănepoți și stră-strănepoți, fiind îngrijit de nepoții din partea fiului său mai mare.

Secretele vieții fără de moarte... 

Nepoții au povestit pentru „Adevărul”, când a venit vorba despre secretele longevității, că mișcarea, până la o vârstă extrem de înaintată - a pedalat până la aproximativ 90 de ani, regimul alimentar extrem de echilibrat, din care n-a lipsit postul negru, dar în care nu au existat țigări sau băutură în exces, precum și credința l-au ajutat să ajungă până la această vârstă: „N-a fumat niciodată, iar de băut, doar ocazional, la masă, câte un țoi de țuică”.

Până s-a pensionat, mergea cu bicicleta și câte 20 km/zi. La 70 de ani, în ciuda medicilor, a trecut cu bine prin trei operații într-o singură zi - de prostată, apendicită și hernie de disc. La 90 de ani a fost nevoit să renunțe la bicicletă după ce a alunecat pe zăpadă și și-a fracturat piciorul. 

Și-a pierdut dintr-o dată toată dantura la 100 de ani, iar văzul și auzul în urmă cu aproximativ șapte ani. Până atunci, însă, cotidianele naționale și Biblia i-au fost hrană pentru suflet.

În ciuda vârstei înaintate, este încă lucid, chiar dacă nu mai vede și nici nu prea aude și din acest motiv se exprimă cu destulă greutate: „Este conștient, știe tot... dar de mâncat... nu mai mult de patru linguri, pe care le numără!”.

Cum a devenit cel mai vârstnic veteran de război

A devenit cel mai în vârstă român în viață, în urma morții lui Ioan Lascău, în 2021, la vârstă de 108 ani, a Mariei Mihai, în 2022, la vârsta de 109 ani,  dar și cel mai longeviv balcanic - după moartea Ioannei Proiou-Dimitriadou din Grecia, anul acesta, la data de 5 aprilie, la vârsta de 111 ani.

A devenit practic super-centenar odată cu împlinirea a 110 ani, fiind al doilea cel mai în vârstă român cunoscut vreodată, primul fiind Dumitru Comănescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite