A murit unul dintre cei mai vârstnici români. A stat 13 ani în închisorile comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică 20 septembrie a fost condus pe ultimul drum Alexandru Zamfirescu, veteran de râzboi şi al doilea cel mai vârstnic român. Alexandru Zamfirescu împlinise 108 ani pe 23 iulie, fiind depăşit ca vârstă doar de Ioan Lascău, ce a împlinit aceeaşi vârstă pe 25 februarie a.c.

Alexandru Zamfirescu, cel mai în vârstă veteran de război din Argeş, a luptat în linia întâi în Al Doilea Război Mondial, fiind încurajat, la un moment dat, chiar de mareşalul Ion Antonescu.

Duminică, 20 septembrie, familia, apropiaţii, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Argeş, col. rtr.Ţânţarcu Alexandru, şi preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi  (A.M.V.V.D.) Argeş, adj. pr. r. Dan Arsenescu l-au condus pe ultimul drum pe Alexandru Zamfirescu, membru de prim rang al Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Argeş.

„De ziua lui de naştere, domnul Zamfirescu era foarte lucid. Ne-a povestit cu lux de amănunte întâmplări de pe front. El avea gradul de sergent. A luat parte la luptele de pe dealurile de la Octeabri, Ucraina; numele localităţii m-a şocat, fiindcă pe acelaşi front a luptat şi tatăl meu… În urma acestor lupte a fost cucerit, la 8 octombrie 1941, oraşul Odesa. Domnul Zamfirescu mi-a povestit că aici a fost trimis într-o misiune de recunoaştere, pe un deal din această zonă. Aici a fost capturat de doi ostaşi români. Dus la comandamentul trupelor din zona respectivă, le-a explicat comandanţilor care este misiunea sa, respectiv să stabilească o legătură între această unitate şi unitatea vecină din care făcea el parte. Aici se afla şi mareşalul Ion Antonescu; după ce l-a ascultat, acesta l-a felicitat şi i-a strâns mâna, iar domnul Zamfirescu a fost foarte mândru de acest fapt. Veteranul nostru a mai zis că mareşalul Antonescu este unul dintre cei mai mari patrioţi români. Regretă şi condamnă faptul că Regele Mihai l-a arestat şi l-a predat ruşilor…”, spune profesorul Radu Gava, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” – Argeş.

După ce a luptat pe frontul de Est, Alexandru Zamfirescu a fost deţinut politic în mai multe închisori comuniste, petrecând în total 13 ani în detenţie, între 1959 şi 1972.

Vă mai recomandăm şi:

Partizanele libertăţii. Patimile femeilor care au făcut parte din grupul Arnăuţoiu

Detalii terifiante din noaptea în care a fost asasinat Toma Arnăuţoiu. Eroul din munţi a fost executat sumar în închisoare

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite