Capcana ingenioasă de 1,3 milioane de euro. Trei români au păcălit sute de cehi

0
0

Sub pretextul că vor să cumpere o mașină electrică din Germania, trei români au ticluit o schemă, folosindu-se de 28 de identități false și de ajutor extern. Cazul se judecă acum la Tribunalul Vâlcea.

Trei români au ticluit o schemă prin care să păcălească cehii cu anunțuri fictive
Sute de cehi păcăliți de trei români prin anunțuri fictive pe net. Foto Arhiva Adevărul

Procurorii DIICOT Vâlcea au trimis în judecată trei români, dintre care doi erau deja în arest preventiv, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals informatic în formă continuată și spălarea banilor.

Anchetatorii au descoperit că rețeaua de escrocherie a primit ajutor din partea unui „cetățean ceh”, cel mai probabil o tânără, care pretindea că este soția vânzătorului și care vorbea la telefon cu potențialii clienți.

Povestea a început în 2019, când cei trei infractori români s-au decis să pună în aplicare o capcană prin care să fraudeze, prin intermediul tranzacțiilor online, cetățeni din Cehia. Metoda de operare a funcționat până în luna iunie a acestui an, dar anchetatorii au probe împotriva infractorilor pentru mai toată această perioadă.

Tinerii au reușit astfel să se îmbogățească cu cel puțin 1,3 milioane de euro, dar în urma declanșării anchetei au rămas fără vilele și autoturismele de lux, dar și fără banii „puși la saltea”. 

Dosarul a ajuns pe masa magistraților vâlceni. Doi dintre escroci vor fi judecați în stare de arest, iar al treilea în libertate.

Foloseau identități false din Slovenia, dar pretindeau că sunt germani

Concret, pretinzând că sunt sloveni, românii postau anunțuri fictive de vânzare a unor autoturisme la prețuri fără concurență, pe platformele specializate în comerțul online din Cehia. Procurorii DIICOT au stabilit că operau sub 28 de identități false.

Persoanele interesate, în special cehi, îi contactau telefonic sau prin e-mail, pentru a afla date tehnice despre autoturisme, dar și date personale despre vânzător.

De fiecare dată, membrii grupării se foloseau de aceeași poveste ingenios ticluită pentru a părea credibilă. Pentru a-și convinge cumpărătorii susțineau că sunt un cuplu care locuiește în Germania unde intenționează să achiziționeze un autoturism electric nou, dar ca să poată să acceseze subvențiile oferite de statul german, se vedeau nevoiți să-și vândă autoturismul înmatriculat în afara țării.

Compania de transport fantomă

Ca să nu bată la ochi, cumpărătorii cehi erau induși de eroare tocmai de conaționala lor care-i suna și se prezenta a fi soția vânzătorului.

Clienții erau convinși mai apoi că afacerea se va perfecta prin intermediul unei companii germane de transport, care garanta atât tranzacția, cât și livrarea. Dar era necesar în acest sens ca sumele pentru achiziționare să fie virate în contul bancar german al presupusei companii de transport care în realitate nu exista.

Dar pentru ca totul să pară cât mai veridic, escrocii creaseră un site al companiei, ca toată treabă să pară că e reală. Iar când voiau să verifice, fără să știe, la companie clienții vorbeau tot cu membrii grupării.

Anchetatorii au descoperit și că sumele transferate în contul bancar indicat ajungeau la escroci prin intermediul unor complici.

1,3 milioane de euro, obținute de la 181 de cehi

„Pe parcursul urmăriri penale a fost documentată activitatea grupului în perioada ianuarie 2019 – februarie 2022, rezultând că au fost prejudiciate în această modalitate 181 persoane vătămate, cetățeni cehi, prejudiciul produs fiind în cuantum de aproximativ 1,3 milioane euro”, au menționat procurorii DIICOT.

Ca să poată să probeze întreaga activitate infracțională, anchetatorii români au încheiat un acord prin intermediul EUROJUST, pentru a crea o echipă comună cu autoritățile judiciare din Cehia. Acestea au efectuat urmărirea penală cu privire la activitățile desfășurate de grupul infracțional organizat pe teritoriul acestui stat.

Vile, mașini de lux și valută, confiscate

În timpul perchezițiilor care s-au derulat în acest caz s-a pus sechestru pe două autoturisme în valoare de 60.000 de euro, trei imobile, dar s-au confiscat și bani: 127.800 lei și 33.900 euro.

Ancheta s-a bucurat și de sprijinul colegilor de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Vâlcea, dosarul fiind înaintat pentru soluționare Tribunalului Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite