Ferma Dacilor a funcționat șapte ani fără autorizație de construire. Prefect: „Vreau să văd ce au făcut autoritățile locale”

0
Publicat:

Virgiliu Nanu, prefectul județului Prahova, a anunțat că Ferma Dacilor, care a fost mistuită de flăcări în a doua zi de Crăciun, a funcționat șapte ani fără autorizație de construire. „Abia în toamna anului 2020 au intrat în legalitate, printr-o modificare legislativă", spune prefectul. Ferma nu avea nici autorizație de securitate la incendiu.

Ferma Dacilor, din Tohani, mistuită de un incendiu violent FOTO ISU Prahova
Ferma Dacilor, din Tohani, mistuită de un incendiu violent FOTO ISU Prahova

Prefectul județului Prahova a convocat autoritățile locale și toate structurile de specialitate pentru a vedea exact cum s-a ridicat Ferma Dacilor din Tohani.

„Prima concluzie este că a fost ridicată fără autorizație de construire. Proprietarii au intrat în legalitate în toamna anului 2020 printr-un raport de expertiză și un certificat de edificare a construcției. Orice construcție trebuie să se ridice cu autorizație de construire, ar trebui să aibă certificat de urbanism, avize de la mai multe instituții, inclusiv de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Tot acest flux al documentelor nu a existat la Ferma Dacilor. Ei au intrat în legalitate printr-o modificare legislativă", a explicat Virgil Nanu, prefectul județului Prahova.

image

Nanu a precizat că va face cercetări pentru a înțelege cum a fost posibil ca locația din Tohani să funcționeze atâția ani fără cele mai importante autorizații. În plus, spune că vrea să verifice dacă „Ferma Dacilor” avea  sau nu autorizație de funcționare.

„Administrația locală știa de existența acestei pensiuni. Vreau să vedem dacă s-a emis autorizația de funcționare. Dacă s-a emis, să vedem în baza a ce documente. Dacă nu s-a emis, să vedem de ce s-a respins solicitarea patronilor de la Ferma Dacilor, dacă s-a respins. Vreau să văd ce au făcut autoritățile locale din 2020 și până în prezent", a mai declarat prefectul județului Prahova.

Controversatul om de afaceri Cornel Dinicu

Complexul turistic prahovean, condus, în fapt, de controversatul om de afaceri Cornel Dinicu, nu avea nici autorizație de securitate la incendiu. Deși a fost prezentat ca patron al „Fermei Dacilor”, pensiunea care a luat foc în a doua zi de Crăciun 2023, și a acordat interviuri în această calitate, Cornel Dinicu nu apare în actele de la Registrul Comerțului

Anul trecut, Dinicu a acordat un interviu în care a povestit cum și-a început afacerea din Tohani - Prahova, iar în urmă cu câteva zile apărea într-un reportaj la Antena 3 prezentându-și afacerea cu brânzeturi, printre imaginile de fundal fiind și cea a resortului „Ferma Dacilor”.

Cu toate acestea, în actele de la Registrul Comerțului postate pe site-urile de profil, alte nume apar asociate cu cel al „Fermei Dacilor”. S-a spus despre Cornel Dinicu că ar fi pus bazele afacerii. El însuși a povestit la finele anului trecut, într-un interviu pentru rubrica „Antreprenori de succes” a „Observatorului prahovean” despre cum a reușit să achiziționeze 40 de hectare și să transforme o râpă și un grajd într-o afacere de succes - un resort cu 21 de odăi, patru căsuțe suspendate și patru colibe dacice, șase cabane pădure și zece locuri de campare și parcare pentru mașini și autorulote, ce putea găzdui până la 150 de turiști, dar și despre birocrația de care s-a lovit între timp. 

La Registrul Comerțului apar alți proprietari

Doar că la Registrul Comerțului apar două firme sub denumirea de „Ferma Dacilor”, una în Crușovat - Caraș-Severin (Bodum) și alta în Tohani - Prahova (Production). Numele lui Dinicu nu apare legat de nici una dintre acestea. Anterior, a mai existat o „Ferma Dacilor” (Tradițional) care între timp a fost radiată.

În cazul „Ferma Dacilor Production SRL” apar ca proprietari, cu cote egale, Adrian Vitomir Ristin și Marian Viorel Olteanu, ferma fiind înființată în 2016 și având ca obiect principal de activitate „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, și un profit net de 2 milioane. Firma are 11 angajați. 

Opt oameni au murit în urma incendiului devastator de la Ferma Dacilor care a izbucnit în cea de-a doua zi de Crăciun.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova a anunțat că a preluat coordonarea anchetei deschise de polițiști după incendiu. Infracțiunile vizate sunt de ucidere din culpă şi distrugere.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite