Incendiu la Ferma Dacilor. Ce legătură este între pensiunea mistuită de flăcări și Cornel Dinicu
0Deși a fost prezentat ca patron al „Fermei Dacilor”, pensiunea care a luat foc în a doua zi de Crăciun 2023, și a acordat interviuri în această calitate, Cornel Dinicu nu apare în actele de la Registrul Comerțului.
Un resort renumit din Prahova a fost mistuit în urma unui incendiu devastator izbucnit în dimineața de 26 decembrie 2023. Din cele 26 de persoane care se aflau în interior, cinci au fost găsite carbonizate, alte trei fiind date încă dispărute. Restul au apucat să se salveze.
Flăcările s-au propagat cu repeziciune în timpul nopții, structura unității de cazare fiind din lemn, când turiștii încă dormeau și există indicii despre o mână criminală care ar fi pus focul intenționat. Angajații au declarat că pensiunea găzduise de Crăciun o mare petrecere, la care participaseră și copii, gazde fiind Cornel Dinicu și familia sa.
Din anul 2019, pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu.
În tot acest timp, bărbatul a fost prezentat ca fiind patronul firmei, una dintre victimele decedate fiind chiar unul dintre cei cinci fii ai săi. De altfel, potrivit bunicii materne, doi dintre nepoții săi se aflau în pensiune în momentul izbucnirii incendiului.
Anul trecut, Dinicu a acordat un interviu în care a povestit cum și-a început afacerea din Tohani - Prahova, iar în urmă cu patru zile apărea într-un reportaj la Antena 3 prezentându-și afacerea cu brânzeturi, printre imaginile de fundal fiind și cea a resortului „Ferma Dacilor”.
Cu toate acestea, în actele de la Registrul Comerțului postate pe site-urile de profil, alte nume apar asociate cu cel al „Fermei Dacilor”.
Râpa transformată în „Ferma Dacilor”
Dincolo de aglomerația de pe Valea Prahovei, dar nu foarte departe de București, pe dealurile Tohanilor un complex cu mare priză la public apărea în urmă cu mai bine de un deceniu - Ferma Dacilor.
S-a spus despre Cornel Dinicu că ar fi pus bazele afacerii. El însuși a povestit la finele anului trecut, într-un interviu pentru rubrica „Antreprenori de succes” a Observatorului prahovean despre cum a reușit să achiziționeze 40 de hectare și să transforme o râpă și un grajd într-o afacere de succes - un resort cu 21 de odăi, patru căsuțe suspendate și patru colibe dacice, șase cabane pădure și zece locuri de campare și parcare pentru mașini și autorulote, ce putea găzdui până la 150 de turiști, dar și despre birocrația de care s-a lovit între timp.
La Registrul Comerțului apar alți proprietari
Doar că la Registrul Comerțului apar două firme sub denumirea de „Ferma Dacilor”, una în Crușovat - Caraș-Severin (Bodum) și alta în Tohani - Prahova (Production). Numele lui Dinicu nu apare legat de nici una dintre acestea. Anterior, a mai existat o „Ferma Dacilor” (Tradițional) care între timp a fost radiată.
În cazul „Ferma Dacilor Production SRL” apar ca proprietari, cu cote egale, Adrian Vitomir Ristin și Marian Viorel Olteanu, ferma fiind înființată în 2016 și având ca obiect principal de activitate „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, și un profit net de 2 milioane. Firma are 11 angajați.
Olteanu mai deține o firmă de construcții (ca asociat majoritar - 95%) cu Elena Coralia Olteanu - Mitan TotalCons SRL, înființată în 2017 în Călugăreni, Prahova.
Adrian Vitomir Ristin este, de asemenea, asociat unic în cadrul Carmangeriei Burebista înființată în 2019 în Mizil, Prahova.
„Ferma Dacilor Tradițional”, firma care astăzi este inactivă, a fost înființată în 2005, în București, iar ca unic proprietar apare o doamnă din Mizil Prahova - Alexandra Mihaela Ghidia. Firma care se ocupa cu comerțul cu amănuntul a fost radiată după 2014.
O adresă, singura legătură cu Dinică
Pe numele lui Cornel Dinică apare o singură firmă - „Brânzeturi de casă SRL” și a fost înființată în 2022, având ca activitate „fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor”. Apare ca fiind în risc de insolvență foarte mare, cu cifră de afaceri zero anul trecut, dar cu profit pe minus de 195 de lei și fără niciun angajat.
Singura legătură între această firmă și Ferma Dacilor Production este adresa firmei. Doar că pe o adresă pot apărea mai multe firme.
Într-un reportaj din 22 decembrie 2023 la Antena 3, printre interlocutori apare și Cornel Dinică prezentându-și brânzeturile, iar în imaginile din fundal apare și „Ferma Dacilor”.
Ce a declarat presei
În interviurile pe care le-a acordat, în calitate de proprietar al Fermei Dacilor, Dinicu a povestit că a copilărit pe dealurile din zona în care există pensiunea, dar și cum a ajuns să dea acest nume resortului. A menționat că inițial și-a dorit să construiască o fermă și o pensiune agroturistică în care să valorifice producția obținută de la animale și roadele pământului, dar greutățile cu care s-a confruntat l-au determinat să renunțe la idee și să continue doar pe partea cu turismul. Dar nu a renunțat la ideea cu produse naturale, tradiționale, pe care le procura de la oamenii din zonă.
Site-ul pensiunii menționează că este deschisă din 2013, „din dragoste pentru natură și pentru gastronomia tradițională”.
Cât despre lipsa de autorizații pentru pensiune, chiar el spunea în cadrul interviului pentru „Observatorul prahovean”: „Mai greu cu autorizațiile. Dacă stăteam după ei, nu se realiza niciodată proiectul ăsta”.
Din interlop, om de afaceri
Cornel Dinicu a apărut în atenția publicului în 2000, cu afacerea „Portbagajul”, în scandalul care a dus la demiterea șefului Poliției Capitalei și în care polițiștii au fost acuzați de complicitate la corupție și legături cu lumea interlopă, după ce s-a descoperit o rețea de traficanți de droguri și s-au făcut zeci de arestări. Dinicu și alți doi tovarăși au fost acuzați că au furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur din mașina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Giulești - București.
Anterior, în 1997 a fost arestat și condamnat pentru amenințare și lovire. La vremea respectivă era prezentat ca fiind liderul unui clan de bodyguarzi din cartierul studențesc Regie.
Despre Dinicu s-a mai spus și că ar fi fost implicat într-o afacere cu diamante extrase din Sierra Leone.
În concluzie, nu este foarte clară legătura acestuia cu „Ferma Dacilor”, cel puțin din ce reiese din documentele existente.