Misterele din spatele incendiului de la „Ferma Dacilor“. Tragedia care arată că nu am învățat nimic din lecția „Colectiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe trupuri carbonizate au fost găsite în urma incendiului care a mistuit o pensiune din Prahova, în a doua zi de Crăciun. Alte 18 persoane au reușit să se salveze. Tragedia ridică numeroase semne de întrebare, iar DNA a intrat pe fir. Se discută și trecutul controversat al lui Cornel Dinicu, prezentat în fapt ca patron al pensiunii, dar nu și în actele de la Registrul Comerțului.

Incendiul devastator din Tohani FOTO Facebook ISU Prahova
Incendiul devastator din Tohani FOTO Facebook ISU Prahova

În afară de cauzele incendiului care a mistuit din temelii pensiunea „Ferma Dacilor”, din localitatea prahoveană Tohani, în dimineața celei de-a doua zile de Crăciun, pentru care există cel puțin două ipoteze - mână criminală și defecțiune la centrala pe lemne -, tragedia e înconjurată de numeroase semne de întrebare.

DNA a intrat pe fir după ce s-a aflat că autoritățile au închis din nou ochii la faptul că pensiunea funcționa de patru ani fără autorizație de securitate la incendiu. A fost adus în discuție și trecutul controversat al lui Cornel Dinicu, cel prezentat, în fapt, ca patron al pensiunii, dar nu și în actele de la Registrul Comerțului. Despre Dinicu s-a spus că ar fi fost implicat în „Afacerea Portbagajul”, imensul scandal care a zguduit MAI în anul 2000.

Pompierii, în timpul operațiunii de stingere a incendiului de la „Ferma Dacilor” FOTO ISU Prahova
Pompierii, în timpul operațiunii de stingere a incendiului de la „Ferma Dacilor” FOTO ISU Prahova

Mână criminală sau defecțiune

Marți dimineața, 26 decembrie, un incendiu izbucnit la un complex turistic de lângă celebrele domenii viticole Tohani, din Prahova, s-a propagat cu rapiditate, iar „Ferma Dacilor”, cu parter și mansardă din lemn, a ars în totalitate (VEZI FOTO ȘI VIDEO).

Din primele cercetări a reieșit că incendiul a izbucnit la nivelul superior al clădirii și se suspectează că a fost pus intenționat. Unul dintre turiștii cazați aici este bănuit că ar fi dat foc, beat fiind, în urma unui scandal cu soția și după ce a fost dat afară din pensiune. De asemenea, a fost luată în calcul și ipoteza unei defecțiuni la centrala pe lemne a complexului.

image

Cornel Dinicu a povestit în interviurile sale din trecut că a semnalat problemele legate de rețeaua de alimentare cu energie electrică, subdimensionată față de necesar, motiv pentru care a fost nevoie să fie achiziționate generatoare de curent electric. „Am făcut cerere de vreo 10 ani, tot aștept să ne mărească puterea, să ne tragă o linie de medie”, susținea omul de afaceri.

Conform martorilor, însă, cu o seară înainte, s-ar fi decis mutarea persoanele cazate pentru că se defectase centrala, din cauze care urmează să fie stabilite, la fel cum urmează să fie stabilit și motivul care a dus la declanșarea întregului incendiu.

Incendiul de la „Ferma dacilor” Captură video Antena 3 CNN
Incendiul de la „Ferma dacilor” Captură video Antena 3 CNN

Poliția a deschis în acest caz un dosar pentru distrugere și ucidere din culpă. Specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică vor sprijini ancheta, iar experții de la Insemex Petroșani au venit la pensiunea „Ferma Dacilor” pentru a investiga cauza producerii incendiului.

Dosarul legat de problemele cu autorizația de incendiu, de la ISU Prahova, va fi deschis miercuri, 27 decembrie, de reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție, din cauza suspiciunilor legate de modul în care resortul a scăpat în urmă cu patru ani doar cu niște avertismente, deși au fost descoperite grave deficiențe care ar fi trebuit să se lase și cu amenzi usturătoare.

Incendiul din Tohani Captură video Antena 3 CNN
Incendiul din Tohani Captură video Antena 3 CNN

Un semn de întrebare ridică și modul în care, timp de patru ani, firma a funcționat în continuare fără autorizație. În acest context, există suspiciuni și legate de faptul că, după control, membrii comisiilor de evaluare și însoțitorii de loturi la etapa națională a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare și private pentru situații de urgență ar fi beneficiat de o masă de protocol la „Ferma Dacilor”, după cum reiese dintr-un comunicat DNA.

Unul dintre copiii lui Dinicu, printre victime

Resortul s-a dezvoltat în urmă cu un deceniu pe o proprietate de 40 de hectare, dincolo de aglomerația de pe Valea Prahovei, dar nu foarte departe de București, pe dealurile Tohanilor.

Angajații au declarat că pensiunea găzduise o mare petrecere de Crăciun, la care participaseră și copii, gazde fiind Cornel Dinicu și familia sa. De altfel, printre victime se află și unul dintre cei cinci copii ai lor. Bunica maternă a fost cea care a dezvăluit faptul că doi dintre nepoți se aflau în pensiune în momentul izbucnirii incendiului.

Incendiul de la Tohani, la final. Captură video Antena 3 CNN
Incendiul de la Tohani, la final. Captură video Antena 3 CNN

Prezentat ca patron al „Fermei Dacilor”, Cornel Dinicu a povestit în urmă cu un an, pentru „Observatorul Prahovean”, în cadrul rubricii „Antreprenori de succes”, despre cum și-a clădit afacerea, cum a ales numele, cum a riscat și ce probleme a avut legate de birocrație. A menționat că a transformat o râpă și un grajd într-o afacere de succes - un complex turistic cu 21 de odăi, patru căsuțe suspendate și patru colibe dacice, șase cabane pădure și 10 locuri de campare și parcare pentru mașini și autorulote, ce putea găzdui până la 150 de turiști.

Chiar și despre lipsa de autorizații pentru pensiune a recunoscut: „Mai greu cu autorizațiile. Dacă stăteam după ei, nu se realiza niciodată proiectul ăsta”.

Cine se află în spatele resortului

Doar că, deși toată lumea îl cunoaște drept proprietarul resortului, la Registrul Comerțului apar active două firme sub denumirea de „Ferma Dacilor”, care însă au alți proprietari. „Ferma Dacilor Production SRL” are ca asociați, cu cote egale, pe Adrian Vitomir Ristin și Marian Viorel Oltean. Firma a fost înființată în 2016, cu obiect principal de activitate „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”. Anul trecut, a avut o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei și un profit net de 2 milioane de lei. Apare ca având 11 angajați. Ambii asociați mai au și alte firme, fără vreo legătură scriptică, oficială cu Cornel Dinicu.

A mai existat o firmă, despre care s-a spus că ar fi stat la baza pensiunii - „Ferma Dacilor Tradițional” - care între timp a fost radiată, dar la proprietari apare o doamnă din Mizil Prahova - Alexandra Mihaela Ghidia, ca asociat unic. Firma a fost înființată în 2005, pentru a se ocupa de comerțul cu amănuntul și a fost radiată după 2014.

Pe numele lui Cornel Dinică apare o singură firmă - „Brânzeturi de casă SRL”, înființată în 2022, pentru fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, semnalată ca având risc de insolvență foarte mare, cifră de afaceri zero, profit pe minus și fără nici un angajat.

Potrivit propriilor declarații, Dinicu intenționa ca în 2025 să mai construiască un centru SPA cu o clinică de recuperare pentru sportivi și bătrâni, pentru care spera să obțină fonduri europene. „Va fi un SPA turistic și unul medical”, spunea controversatul om de afaceri.

Din interlop, om de afaceri

Cornel Dinicu a apărut în atenția publicului în 2000, cu afacerea „Portbagajul”, scandalul care a dus la demiterea șefului Poliției Capitalei de la acea vreme. Polițiștii au fost învinovățiți de complicitate la corupție și legături cu lumea interlopă, după ce s-a descoperit o rețea de traficanți de droguri și s-au făcut zeci de arestări. Dinicu și alți doi tovarăși au fost acuzați că au furat 500.000 de dolari și un kilogram de aur din mașina lui Mihai Bucurenciu, liderul interlopilor din Giulești - București. Anterior, în 1997, a fost arestat și condamnat pentru amenințare și lovire. La vremea respectivă era prezentat ca fiind liderul unui clan de bodyguarzi din cartierul studențesc Regie.

Despre Dinicu s-a mai spus și că ar fi fost implicat și într-o afacere cu diamante extrase din Sierra Leone.

În concluzie, nu este foarte clară legătura acestuia cu „Ferma Dacilor”, cel puțin din ce reiese din documentele existente.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite