Cireșe de mai în Păulești. Cât costă prețioasele fructe scoase la vânzare la marginea drumului

0
Publicat:

Localnicii din comuna Păulești, Prahova, își expun cu mândrie recoltele proaspete pe marginea drumului județean DJ 102, așteptând cu nerăbdare clienții dornici de a savura un deliciu natural la prețuri accesibile.

Cireșele de mai de la Păulești. FOTO Claudiu Vrinceanu
Cireșele de mai de la Păulești. FOTO Claudiu Vrinceanu

Spre deosebire de cireșele de import găsite în supermarketuri, cireșele de mai de la Păulești sunt semnificativ mai ieftine, costând între 25 și 30 de lei pe kilogram.

Anul acesta, producția de cireșe se anunță a fi una generoasă, datorită condițiilor meteorologice favorabile din primăvară. Fructele sunt mari, suculente și au o aromă intensă, făcându-le perfecte pentru a fi consumate proaspete sau transformate în preparate delicioase.

Pentru locuitorii comunei Păulești, cireșele de mai reprezintă mai mult decât un simplu fruct. „Ele sunt un simbol al tradiției, al muncii asidue și al spiritului comunitar. Livezile de cireși, care se întind pe dealurile din jurul comunei, sunt o sursă de mândrie locală și un element important al identității culturale“, spun oamenii locului. 

Anual, Primăria Păulești organizează un festival dedicat cireșelor de mai, un eveniment care atrage vizitatori din toată regiunea. Festivalul este o ocazie de a celebra bogăția naturală a zonei, de a degusta preparate culinare delicioase preparate din cireșe și de a te bucura de atmosfera vibrantă a satului românesc.

Prețurile au crescut cu 250% față de anul trecut

Cireșele și căpșunele, fructe extrem de apreciate de către români, au fost importate încă din luna aprilie.

În piețele din Sibiu spre exemplu, prețul cireșelor „de Turcia” este mai mare decât al celor „de Grecia”. Deși comercianții au menționat jurnaliștilor locali că se vând la aceleași prețuri ca anul trecut, în realitate, în 2023, cireșele costau, la începutul lunii mai, 100 de lei/kg. Deci prețul a crescut cu 150 - 250%, față de cel de acum un an.  

Lumea vine, se minunează de cât de frumos arată, iar când află prețul cumpărătorii înghit în sec și pleacă mai departe.

Cei mai mulți susțin că au răbdare să apară cele autohtone, spre sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, în funcție de vreme. Iar specialiștii în pomicultură chiar le recomandă românilor să meargă direct la sursă, la producător, unde prețurile vor fi la jumătate, față de cele din piețe. 

Anul trecut, unul dintre tarabagii sibieni a vândut în prima zi trei lădițe cu cireșe din primul lot și speră ca și de această dată să repete figura, cu ajutorul pofticioșilor. Ar mai fi de menționat că în 2022 primele cireșe au pornit de la 175 de lei/kg. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite