Cum au renăscut piețele volante într-un important oraș din Transilvania. Atrag tot mai mulți oameni

0
Publicat:

Dacă „Piața la birou” reprezintă o inițiativă unică la nivel național, fiind recent lansată, în municipiul Sibiu, chiar de Dragobete, ideea de „piață volantă” a renăscut aici în urmă cu 11 ani. 

Proiectul comunitar, cu accente în unele zone social – filantropice, al „piețelor volante” (galeria foto și video) este din nou în plin avânt pentru sprijinirea producătorilor locali și al produselor tradiționale.

În 2012, se înființa în municipiul Sibiu primul târg mobil săptămânal de produse agroalimentare și tradiționale, Piața Volantă Transilvania, cu scopul de a sprijini producătorii, produsele locale și vânzarea directă. Inițiativa Consiliului Județean Sibiu s-a bucurat de atât de mult succes că după un deceniu nu doar că numărul ofertanților a crescut, de trei - patru ori, dar acum se și extinde cu două puncte noi în curțile unor instituții publice.

Astăzi, de la 50 de producători s-a ajuns la peste 150, dar la finele anului trecut, spre exemplu, erau 196 de comercianți care expuneau în Piața Volantă Transilvania.

Ideea de piață volantă nu este deloc nouă, ci doar readaptată vremurilor actuale. Ea exista și în urmă cu șase secole.

O idee veche de cel puțin șase secole

În Țările Române pe vremuri erau extrem de populare iarmaroacele, târgurile și bâlciurile. De altfel, termenul în germană este de „jahrmarkt” care s-ar traduce prin târg (markt) anual (jahr), iar în ucraineană există un termen similar celui din română iarmarok (ярмарок) care reprezenta un târg organizat la date fixe sau cu ocazia unor evenimente deosebite.

Se numeau târguri dacă deveneau permanente sau „bâlciuri” când erau însoțite de spectacole și petreceri populare.

Astăzi, ideea de piață volantă le îmbină practic pe toate trei, pentru că în unele piețe, precum Transilvania din Sibiu, se desfășoară din când în când și recitaluri ori alte momente artistice, cum s-a întâmplat toamna trecută, la împlinirea unui deceniu de existență.

Însă, dacă pe vremuri astfel de activități aveau loc cu precădere în perioadele sărbătorilor și evenimentelor importante din an, precum Paștele, Crăciunul, perioada culesului  recoltelor, astăzi ideea pe care o întâlnim încă din secolul al XV-lea îmbină piața tradițională cu avantajele unei locații moderne, bine poziționate, cu aflux de cumpărători și acces facil- piața țărănească de lângă casă sau birou.

Piețele volante organizate în cele mai inedite locuri

În cazul piețelor volante organizate de către Consiliul Județean Sibiu, logistica de care au nevoie producătorii pentru a-și valorifica roadele muncii este asigurată de către această instituție. Astfel, există un întreg circuit economic sustenabil prin care sunt susținuți și promovați producătorii locali și încurajați sibienii și turiștii să consume produse locale proaspete, cu beneficii recunoscute pentru sănătate.

De aceea, proiectul s-a extins cu „Piața la birou”, în curtea Consiliului Județean, iar din a doua jumătate a lunii martie și în cea a Agenției pentru Protecția Mediului, ambele fiind în zona centrală a Sibiului. 

Piață volantă la birou în curtea Consiliului Județean Sibiu Foto Ioana Căpățînă jpeg
Piață volantă la birou în curtea Consiliului Județean Sibiu Foto Ioana Căpățînă jpeg

Pe lângă piața din parcarea Sălii Sporturilor Transilvania, există o piață volantă și în Piațeta Huet, lângă Biserica Evanghelică, fiind considerată un vad foarte bun în special pentru angajații Primăriei Sibiu, elevii de la Colegiul Brukenthal și cei care locuiesc în zonă.

Consiliul Județean Sibiu intenționează să extindă piețele volante și în alte locuri din municipiul reședință de județ, cum ar fi în zonele industriale: „Cu condiția ca managementul companiilor să își dorească să găzduiască acest proiect”.

De la „Piața la birou” sau „Piața de la noi”, la piața cu... blazon sau on line

Ideea a prins și în afara municipiului Sibiu. Există localități în care „piețele volante” sunt organizate chiar în curțile bisericilor, după slujba de duminică. În acest caz, cei care au inițiat și sprijinit acest concept au fost Facultatea de Științe Agricole din Sibiu și Grupul AgroInteligența.

O astfel de inițiativă - „Piața de la noi” - demara în primăvara anului trecut, spre exemplu, în curtea bisericii centrale din Șelimbăr, la doar câteva luni după ce proiectul pilot pornise în curtea Parohiei Bisericii Ortodoxe Turnișor din municipiul Sibiu, în scop social – filantropic, având în prim plan persoanele nevoiașe și pe cele vârstnice.

Ideea a continuat la Șura Mică unde localnicii au ținut să expună chiar în centrul comunității. Piața volantă de la Șura Mică însă iese din tipare datorită ideii de a transforma o emblemă veche de șapte secole - semnul cu care erau înfierate vitele pe vremuri, ca să se știe de unde provin și cui aparțin - în brand local, nelipsit de pe etichetele produselor vândute, sub formă de blazon unicat.

Piața volantă din Șura Mică Sibiu Foto Daciana Stoica
Piața volantă din Șura Mică Sibiu Foto Daciana Stoica

Pe aceeași etichetă apare și logoul „Din Șura Mică”, dar și un cod QR care scanat, cu ajutorul unei aplicații pe telefonul mobil, deschide site-ul Primăriei Șura Mică cu lista tuturor producătorilor prezenți în cadrul târgului.

Piața Volantă Transilvania din municipiul Sibiu are și ea propria pagină de socializare pe care, în permanență, sunt promovați producătorii locali și poveștile afacerilor și produselor pe care le comercializează. Lista producătorilor locali se regăsește și pe site-ul CJ.

În plus, cei care nu pot ajunge în piață pot contacta producătorii pentru a se aproviziona cu produse locale pe o platformă creată de Consiliul Județean Sibiu „Gusturi sibiene”, menită pentru a facilita comerțul și în mediul on line.

Produse etichetate pe culori

Ideea de etichetarea se regăsește și în alte piețe. Proiectul pieței volante, în Sibiu, se bazează nu doar pe un proces de selecție riguros, ci și pe un sistem prin care cumpărătorii să fie informați asupra provenienței produselor, pe baza etichetelor.

La fiecare tarabă din Piața Volantă Transilvania, spre exemplu, sunt afișate descrieri pe culori: verde reprezintă producătorii care comercializează doar producția obținută în propria fermă/ gospodărie, sau produse obținute prin procesarea exclusivă a materiei prime produse în ferma proprie; iar galben pe cei care folosesc și / sau materie primă locală obținută de la alți producătorii agricoli.

Cea mai veche și reprezentativă piață volantă din Sibiu, Transilvania, este împărțită pe patru sectoare: carne, lactate, ouălor, al doilea pentru legume, fructe și miere; al treilea pentru pâine și produsele de panificație, dar și băutura „de țară” inclusiv sucurile naturale, iar a al patrulea pentru „insula de promovare a tradițiilor” unde se pot organiza evenimente de promovare a tradițiilor culturale și gastronomice locale sau micro regionale.

Piață volantă în Sibiu Foto Piața Volantă Transilvania
Piață volantă în Sibiu Foto Piața Volantă Transilvania

În „insula de promovare”, prin rotație, sunt prezente unități administrativ teritoriale, artizani, grupuri de acțiune locale, grupuri de producători organizate, cooperative de producători care promovează tradiții, cultura și gastronomia locală, specifice zonelor de proveniență.

Sibienii îi caută pe producători direct acasă

„S-a stabilit o relație atât de faină cu producătorii, încât sunt sibieni îi caută acasă dacă au drum prin localitatea de unde provin”, a menționat pentru „Adevărul” purtătoarea de cuvânt a Consiliului Județean Sibiu, Ioana Căpățînă, referindu-se la impactul special pe care l-au avut piețele volante.

Producătorii provin din toate zonele județului Sibiu, dar și din județele limitrofe: Alba, Vâlcea, Brașov, Hunedoara, Bistrița, Olt și Gorj. Aceștia vând la tarabe nu doar produse tradiționale și proaspete, ci și gusturi autentice: de la murături după rețete tradiționale, dulcețuri, flori, pâine aburindă tocmai scoasă din cuptor, telemea, brânză de burduf, caș, unt și smântână, carne la garniță și multe alte bunătăți.

Piețe volante prin tot județul Sibiu, de la promovare la socializare

Astăzi, piețele volante se găsesc în multe localități din județul Sibiu, cum ar fi în orașele Sibiu, Mediaș, Agnita, Avrig, Cisnădie, Dumbrăveni sau Tălmaciu, dar și în multe altele. Organizate în general în week-end-uri, atrag o mulțime de vizitatori din județ și din afara acestuia.

Ele sunt văzute nu doar ca o modalitate de a promova produsele locale și tradițiile, precum și un stil de viață sănătos, dar și de a aduce un plus de venituri pentru gospodării și de a fi un punct de întâlnire și socializare pentru comunitate.

În concluzie, piețele volante din județul Sibiu sunt o tradiție care continuă să aducă bucurie și beneficii pentru comunitatea locală și nu numai. Așadar, acestea merită vizitate și apreciate pentru produsele autentice și experiența unică pe care o oferă. Pentru că există posibilitatea ca adresele și programul piețelor volante să se modifice în timp, este recomandabil să se verifice informațiile actualizate înainte de a merge într-o astfel de piață.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite