Au apărut cireșele în piețele românești. La ce nivel exorbitant a ajuns prețul trufandalelor de import

0
Publicat:

Mai devreme decât în anii trecuți, când își făceau simțită prezența în primele zile din mai, au apărut pe tarabele din piețele Sibiului delicioasele fructe care dau denumirea ultimei luni de primăvară - „Cireșar”.

Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu

Fructele, deși de sezon, încă nu s-au copt în țara noastră, motiv pentru care sunt aduse din import. Și dacă anul trecut, spre exemplu, pe tarabele Pieței Cibin găseam cireșe de Spania, anul acesta ele sunt importate din Grecia și Turcia și se vând la prețuri exorbitante.

În ciuda tarabagiilor care vor să lase impresia că valoarea acestora este comparativă cu cea de anul trecut, în realitate, prețurile au crescut până la de două ori și jumătate.

Dar, ca nu-i sperie pe cumpărători, târgoveții preferă să vândă delicioasele fructe la caserolă. Prețul cireșelor variază, cu o săptămână înainte de luna mai 2024, între 150 și 250 de lei/kilogram, în funcție de țara de proveniență.

Prețurile au crescut cu 250% față de anul trecut

Încă nu este sezonul cireșelor sau căpșunilor, fructe extrem de apreciate de către români, motiv pentru care ele sunt aduse de peste hotare sau din serele românești, în cel de-al doilea caz. 

În piețele din Sibiu spre exemplu, prețul cireșelor „de Turcia” este mai mare decât al celor „de Grecia”. Deși comercianții au menționat jurnaliștilor locali că se vând la aceleași prețuri ca anul trecut, în realitate, în 2023, cireșele costau, la începutul lunii mai, 100 de lei/kg. Deci prețul a crescut cu 150 - 250%, față de cel de acum un an.  

Lumea vine se minunează de cât de frumos arată, iar când află prețul cumpărătorii înghit în sec și pleacă mai departe. Cei mai mulți susțin că au răbdare să apară cele autohtone, spre sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, în funcție de vreme. Iar specialiștii în pomicultură chiar le recomandă românilor să meargă direct la sursă, la producător, unde prețurile vor fi la jumătate, față de cele din piețe. 

Anul trecut, unul dintre tarabagii sibieni a vândut în prima zi trei lădițe cu cireșe din primul lot și speră ca și de această dată să repete figura, cu ajutorul pofticioșilor. Ar mai fi de menționat că în 2022 primele cireșe au pornit de la 175 de lei/kg. 

Căpșunile, la o zecime din prețul cireșelor

Mai rentabile ca preț par căpșunele, prin comparație. La tarabele din Piața Cibin se regăsesc atât căpșuni românești cât și grecești, cele autohtone fiind aproape la preț dublu față de cele de import.

Un kilogram de căpșuni costă între 15 și 25 de lei. Anul trecut, în primele zile ale lunii mai prețul acestora varia între 10 și 14 lei/kg.

Căpșunile au apărut de ceva vreme și în supermarketuri, și au prețuri similare cu cele de pe piață. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite